Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Diy ,kilka projektów ale który..

toma085

Rekomendowane odpowiedzi

a ja mam takie pytanko, ale troche z innej beczki, chce zrobic sobie kolumny podlogowe z drewna, i wlasnie nie wiem co wybrac zeby słoje mi sie podobaly, wybor raczej przyziemny, sosna, dąb, jesion itp. co wy na to... ma ktos jakies zdiecia jak sie prezentuja drewniane obudowy?

bujalone, 26 Paź 2008, 13:47

> wybor raczej przyziemny, sosna, dąb, jesion

>itp. co wy na to... ma ktos jakies zdiecia jak sie prezentuja drewniane obudowy?

Choć niektóre gatunki drewna nadaja się do budowy,to jednak sobie odpuść.GLD robi z jakiegoś egzotycznego tylko jak oni to stroją?

To lepiej jednak zostań przy L18 + 27TBFC. 27TBFC to raczej lepsza wysokotonówka od XT25, no i L18 to woofer, który powinien dać Ci o wiele lepsze zejście i ilość basu. Biorąc z polnik.com.pl wyjdzie Cie około 760 zł za głośniki, więc zmieścisz sie w zakładanym budrzecie. Do tego tutaj masz profesionalnie zaprojetkowaną zwrotnice i obudowę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czemu odpusic, materialy amszyny wszystko mam za friko, kosztowa mnie bedzie tylko wlasny czas, pzreciez drewno ejst dosc sztywne zwlaszcza gdy zakladam ze scianki będa min 20mm wiec czemu nie?

Bujalone poszukaj sobie coś o tym w necie, albo załóż nowy temat, bo tutaj tylko śmiecisz, co ten wątek ma z tym wspólnego ? Poza tym nie ma żadnych przeciwwskazań żeby nie używać drzewa, sam zrobiłem z lipy monitory i lepiej się obrabiało niż mdf. Aby drzewo było wy leżakowane i suche reszta inwencja twórcza.

Czytam Twój temat uważnie, bo sam zaczynam się rozglądać za jakimś projektem kolumn. O ile nic nadzwyczajnego się nie wydarzy za budowę biorę się za jakieś 2 miesiące - jak tylko skończę prace nad wzmakiem i preampem.

Ale do rzeczy. Obecnie jestem prawie zdecydowany na Dayton RS180 + Seas 27TDCF w obudowie BR. Ja chciałbym się wyrobić z głośnikami najlepiej do 500zł, bo niestety kolejne 500zł to minimum na dalsze zakupy (zwrotnice, materiał na kolumny, akcesoria - BR, gniazda, kable itd). Czyli i tak ponad 1000zł zakładając wykonanie w całości samemu.

Poza tym ten zestaw pasuje mi idealnie pod względem wymiarów kolumny - wysokość 44,5cm, umieszczę sobie BR z przodu (konieczność u mnie na poddaszu), dostępność części... Mam nadzieję, że również dźwiękowo da radę.

Ale śledzę temat dalej, bo jest ciekawy:)

No Rs 180 to też nie głupia propozycja ale na razie w polinku ich brak. Opinie mają podobną do właśnie aluminiowych seasów z tego co wyczytałem na zagranicznych forach a na pewno jest bardziej ceniony od HDS180Exclusiw więc powinno być nieźle a jak by się uzbierało więcej osób to po 120zł by je wyrwał w takim wypadku to nawet 2,5 wey bym zrobił ciekawi mnie też ten DA175 za 70zł Zaph twierdzi że jest tak dobry jak przetworniki dwa razy droższe więc nie wiem muszę jeszcze postudiować zagraniczne fora.

• 1 rok później...

Żeby nie powielać już kilka podobnych wątków mam pytanie.

Które kolumny polskiego prducenta w cenie do 4tys. (byle podłogowe) zagrają zadziwjającą przestrzennością, głębią. Ale i w miarę naturalnością - obrazem tworzącym wrażenie obcowania z tym co nagrano w pokoju.

O te aspekty przedewszystkim mi chodzi.

Wiadomo nie oczekuje tu brzmienia z najwyższej półki, ale znając zadziwiający stosunek do ceny niektórych polskich projektów, mam nadzieję że Panowie pomogą mi wybrać jakiś model reprezentujący dużo więcej w cenie konkurencji.

Z pozdrowieniami.

może jakiś projekt na Etonach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.