Skocz do zawartości
IGNORED

stary rotel prośba o radę

mare63

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od jakiegoś czasu rotela ra-820bx4. Ostatnio rozkręciłem go, ponieważ już gołym okiem widać było, że wewnątrz jest mnóstwo kurzu. Przy czyszczeniu zauważyłem na płycie wokół kondensatorów dziwne nacieki (foto). Wyglądają, że powstały dość dawno temu; zanim wzmacniacz trafił do mnie. Czy ktoś wie, czy to coś groźnego? Wzmacniacz gra i to bardzo ładnie. Może jednak te kondensatory trzeba wymienić (i dopiero wtedy zagra jak jeszce nie słyszałem)? A jeżeli taka wymiana jest konieczna, to gdzie w Warszawie zrobią mi to fachowo. Będę wdzięczny za wszelkie rady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18058-100003092 1224626024_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46388-stary-rotel-pro%C5%9Bba-o-rad%C4%99/

To nic złego, zwykły klej. Kondensatory są duże i przy transporcie gdyby nie były klejone mogłby sie oderwać. To całkowicie normalne i można to znaleźć w wielu nowych i starszych seryjnych wzmacniaczach.

Tak na marginesie ... wymień sobie te kondensatory. Po tylu latach bedą jużwyschnięte. Najpierw odlutuj stare od płytki dokładnie a potem je poprostu wyrwij, wstaw nowe, zalutuj i będzie ok :) Bas Ci się poprawi na bank .

Serdeczne dzięki za radę!!! Z tą wymianą kondensatorów, to jednak wstrzymam się do znalezienia fachowej pomocy (niczego w życiu nie lutowałem). Zwłaszcza, że i teraz basu w moim zestawie nie brakuje; nawet musiałem wymienić kable głośnikowe, bo przy poprzednich (cordial cls225), które całkiem znośnie grały z wcześniej posiadanym wzmacniaczem, zrobiło się całe morze basu i to rozłazłego. Ale przyjmuję do wiadomości.Wzmacniacz lata ma, więc kondensatory mogą już być wyeksploatowane.

Jeszcze raz dziękuję!

OK, a dobrym dość pomysłem jest ich zbocznikowanie jakimiś foliowcami, np. po 4,7uF/100-400V MKT albo MKP, jeśli chcesz poprawić wysokie tony ew. częściowo średnicę. Takie duże pojemnośći to jednak spora "zwijka" i ma to swoją indukcyjność; w każdym razie - duże pojemności zwykło się bocznikować, producenci tego za często nie robią bo to kosztuje więcej niż pozwoliłby księgowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.