Skocz do zawartości
IGNORED

Prawdziwa MUZYKA - Lampa, Gramofon, Tuba

nemesis

Rekomendowane odpowiedzi

A ja tak ni z gruchy ni z pietruchy...

Co daje stosowanie tub? Rozumiem, że tuba podwyższa sprawność. Możemy uniknąć w ten sposób stosowania np tłumików na wysokotonowych, mających często wyższą sprawność. Ale widok tub na wysokotonowych rozwala nieco tą koncepcję... :) Tak więc - po co i co to daje? Czy chodzi tylko o zwiększenie ogólnej sprawnośći całości, w kontekście używania wzmacniaczy o małych mocach?

• Redaktorzy

Bez przesady, ja nie czuję, ze coś sie na mnie w ten sposób wymusiło. Szłucham na zupełnie innym systemie, co nie znaczy, ze nie mogę przeczytać jego wpisu z zainteresowaniem. Panowie, więcej pewności siebie i zadowolenia z życia życzę...

Paweł Skurzewski,

> najprawdopodobniej tor analogowy,który słyszałeś był źle dobrany

Człowiek u którego odbył się odsłuch zastrzegł sobie aby nie podawać jego nicka ( czyta to forum ), ani nie pisać jaki ma sprzęt. Mogę jedynie powiedzieć, że posiada ogromną wiedzę na temat gramofonów i sprzętu audio, więc nie ma mowy o tym, że sprzęt był źle ustawiony czy źle dobrany. A wręcz przeciwnie , nie zdziwiłbym się gdyby był to najprecyzyjniej zestrojony system analogowy w Polsce.

Z drugiej strony faktycznie był to mój jedyny kontakt z winylowym hi-endem. Być może nie powinieniem na tej podstawie wysuwać daleko idących wniosków. Jednak miałem również kontakt z 2-3 odsłuchami sprzętu winylowego ze średniej półki cenowej 5-15kzł i zawsze podczas odsłuchów w brzmieniu występowało to coś "winylowego" co powoduje, że brzmienie to odbieram jako "inne".

A jeżeli jeszcze nie daj Boże winylowy dźwięk przepuści się przez głośniki tubowe to ja nie jestem w stanie tego słuchać. Zapewne zaraz ktoś napisze, że nie słuchałem dobrych głosników tubowych ....;-)

pozdr.

Arkadix

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Arkadix, 25 Paź 2008,

>17:33 nie zdziwiłbym się gdyby był to najprecyzyjniej zestrojony system analogowy w Polsce.

A ja po tym co usłyszałem i zobaczyłem w RCM zdziwiłbym się gdyby tak było :)

>A jeżeli jeszcze nie daj Boże winylowy dźwięk przepuści się przez głośniki tubowe to ja nie jestem w

>stanie tego słuchać. Zapewne zaraz ktoś napisze, że nie słuchałem dobrych głosników tubowych ....;-)

Absolutnie nie napiszę :)w tym zdaniu użyłeś stwierdzenia :ja nie jestem w stanie i ja to szanuję i nie mam zamiaru polemizować.

Szkoda,że nie możesz opisać systemu,ale rozumię.

Pozdrawiam

P

A ktoś powiedział że tuba i gramofon to nie jest cofnięcie się:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Vinylowych płyt okładki są piekne!

Ukryta Zawartość

post-19472-100002800 1224956813_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paweł Skurzewski, 25 Paź 2008, 13:04

>>kombinacji (vibrapody, vibrastożki itp).

>w przypadku tej konstrukcji,to nie zaszczęśliwy pomysł inaczej w nim przewidziano tłumienie

>drgań,podejrzewam,że masz zaburzoną charakterystyke tonalna i kompletny brak dynamiki.

Byłbym wdzięczny za rozwinięcie tego co chciałeś przekazać za pomocą powyższego.

Nie zauważyłem u siebie zaburzenia tonalnego ani "utraty" dynamiki. Nie wykluczone... że mozna jeszcze lepiej. Człowiek w końcu uczy się całe życie:)

Mam więc pomysł skoro uważasz że problem znasz od podszewki i umiesz wydawać oceny bez słuchania podpowiedz jak ma być skonfidurowany system analogowy by brzmiał dobrze. Sądzę że wielu na forum ten temat mocno zainteresuje.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

>Byłbym wdzięczny za rozwinięcie tego co chciałeś przekazać za pomocą powyższego.

>Nie zauważyłem u siebie zaburzenia tonalnego ani "utraty" dynamiki. Nie wykluczone... że mozna

>jeszcze lepiej. Człowiek w końcu uczy się całe życie:)

>Mam więc pomysł skoro uważasz że problem znasz od podszewki i umiesz wydawać oceny bez słuchania

>podpowiedz jak ma być skonfidurowany system analogowy by brzmiał dobrze. Sądzę że wielu na forum ten

>temat mocno zainteresuje.

Kolego jest zakładka analog,w której jest wiele pomysłów na dobre brzmienie,bo pewnie wiesz,że jednego nie ma :)

Pozdrawiam

P

:)

Wiem. Czytam ją od bardzo dawna podobnie jak kiedyś prasę. Nie trzeba mi cytować artykułów..."największą zaletą sytemu analogowego z gramofonem jest jego nieskończona możliwość ustawiania i kombinacji"...

Odnoszę wrażenie że zachowujesz się jak mierny nauczyciel. Przepytujesz ucznia bez wcześniejszego wytłumaczenia zagadnienia.

słucham od kilku dni gramofonu micro-seiki.

Mam na winylu m.in. koncert D.Gilomoura z Gdańska.

W tym samym torze mam cd amplifon tacd01(świetny cd) i gramofon.

(wzmak lampowy i kolumny D'Appolito na scan-speakach).

Coraz częściej nie włączam cd w ogóle.

Muzyka Gilmoura jest piękna, żywa,tego Życia nie ma cd.

Żadnych trzasków, szumów. Czysto i pięknie.

Muzyka z cd ma braki wynikające z kompresji do 44,1kHZ i 16bit.

Ma to przełożenie na dźwięk, jak każda kompresja.

Nie wiem skąd przekonanie, że format cd audio jest kompletny i

skończony. Winyl jednoznacznie udowadnia, że tak nie jest.

Warto jednak samemu spróbować.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

:)

Porównanie bardzo nie trafione.

Przedwczoraj kupiłem: Gilmoora na asfalcie i CD (ten koncert z Gdańska) oraz Kate Busch równiż na dwóch nośnikach. Wszytko brzmi podobnie dlatego że nagrywanie odbywało się cyfrowo- jaka jest więc to realizacja analogowa?

Porównaj sobie płyty stare nagrywane w celu wydania ich na asfalcie a potem wydane na cd. i wówczas poszukuj róznić:) ?

Owszem płyta gramofonowa ma "duszę" w porównaniu z CD. Mam duzo płyt i duszę posiadają stare wydania, które były nagrywane pod ich kątem wydania na płycie gramofonowej. Dzisiejsze nowe realizacje sa nagrywane by je wydać na cd. Na asfalcie wydaje się je tylko dlatego, że takie jest oczekiwanie rynku. Ludzie płacą to dostają. Dla przykładu ten sam tytuł współczesny: lp.100zł, cd 54

Podobnie jest z kosztami zakupu systemu. System oparty na gramofonie (+pre+kable+wkładka) za ok. 11000-15000 zagra na poziomie odtwarzacza cd za 4000-5000zł.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Mr.Zydelek, 25 Paź 2008, 20:42

>Odnoszę wrażenie że zachowujesz się jak mierny nauczyciel.

Jesteś niegrzeczny i impertynencki,mógłbym oczywiście przypomnieć Ci twoje "kwiatki"które tu na forum nasadziłeś w alkoholowym bełkocie,ale szkoda czasu.Masz dość marne pojęcie o audio (moja opinia)dlatego nie będę dalej z tobą wymieniał "doświadczeń"

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Mr.Zydelek, 25 Paź 2008, 21:14

>Podobnie jest z kosztami zakupu systemu. System oparty na gramofonie (+pre+kable+wkładka) za ok.

>11000-15000 zagra na poziomie odtwarzacza cd za 4000-5000zł.

Matko jakie bzdury.

Guys guys wiecej szacunko do siebie

obaj macie pewnie spore doswiadczenie

tylko rozne poglady.Nie ma o co robic zamieszania.Za to oswiedzcie poczatkujacego Audiofila.

Czym rozni sie zapis cyfrowy od analogowego prosze?

dzieki

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

ponk, 25 Paź 2008, 20:32

>a jak dzwiek jst zapisany na plycie vinylowej??

>analog czyli zapisana jest muzyka??ponk, 25 Paź 2008, 20:32

Analogowy: w hi-fi jest to ogólne pojęcie określające urządzenia przetwarzające sygnał elektryczny, którego wartość zmienia się w czasie w sposób ciągły. Do najpopularniejszych urządzeń analogowych można zaliczyć gramofony, magnetofony szpulowe i kasetowe, wzmacniacze.

Może to Ci pomoże

Pozdrawiam

P

:)))))))))))))

Chrzanisz ogródkami ze swojego trawnika.

Chcesz wcisnąć ludziom że zbudowanie toru z gramofonem jest tak samo kosztowne jak zakup dobrego cd.? Bzdury!!!

Widzę że nie posługujesz się argumentami. Jesteś za "płytki". Nie ma co więcej z tobą (też uzyję małej literki) co dalej wymieniać postów.

Tyle wpisów a nic mądrego poza pouczaniem nie wniosłeś. Unikasz cały czas odpowiedzi na pytania.

Ustalmy że ciebie to dla mnie nie ma O>K?

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

ponk,

jeszcze w uzupełnieniu:Cyfrowy: w elektronice oznacza wartość wyrażoną za pomocą sygnałów nieciągłych, dyskretnych, np. w postaci impulsów lub sygałów binarnch.

Pozdrawiam

P

>>Podobnie jest z kosztami zakupu systemu. System oparty na gramofonie (+pre+kable+wkładka) za ok.

>>11000-15000 zagra na poziomie odtwarzacza cd za 4000-5000zł.

>

>Matko jakie bzdury.

A dosyć tego!

Mój tor analogowy:

Gramofon Project RPM6= 2600zł.

ERO Project= 350zł.

Docisk=200zł

Platforma Project=750zł

Wkładka= 900zł.

Phono preamp ARC 5000zł.

IC Phono ramię-pre= 1000zł.

IC phono-pre line 1000zł.

I gdzie tu mówić o cenach?

ponk-> nie naukowo mówiąc popatrz na płyty cd. Znajdziesz tam napisy DDD ADD AAD

Słuchanie i zakup współczesnych płyt lp. to to samo (gorzej) co słuchanie cd. ogólnie mówiąc.

Jest moda na gramofony i tyle.

Patrząc w ten sposób to zaraz wojsko z karabinów przejdzie na miecze:)

Analog (system oparty na gramofonie) to sentyment. Jest świetny, czarujący ale nigdy w tej samej cenie nie dorówna CD.

Mr.Zydelek, 25 Paź 2008, 21:47

>>>Podobnie jest z kosztami zakupu systemu. System oparty na gramofonie (+pre+kable+wkładka) za ok.

>>>11000-15000 zagra na poziomie odtwarzacza cd za 4000-5000zł.

>>

>>Matko jakie bzdury.

>_______________________________

>A dosyć tego!

>

>Mój tor analogowy:

>Gramofon Project RPM6= 2600zł.

>ERO Project= 350zł.

>Docisk=200zł

>Platforma Project=750zł

>Wkładka= 900zł.

>Phono preamp ARC 5000zł.

>IC Phono ramię-pre= 1000zł.

>IC phono-pre line 1000zł.

Zapomniałem dodać jeszcze kosztu myjki do płyt, płynów, sleepmaty, szczoteczek, wagi do igły, przyrządów do ustawiania, kabla sieciowego do preampu, poziomic itp.

>Analog (system oparty na gramofonie) to sentyment. Jest świetny, czarujący

true

>ale nigdy w tej samej cenie nie dorówna CD.

moja nieaudiofilna Żona mówi, że jest lepszy, że płyty winylowe "brzmią lepiej", cokolwiek to w jej języku oznacza, może tylko tyle, że mam szczególnie gówniany CD?

Jak ktoś próbuje udowodnić, że zapis kwantowany (próbkowany) doścignie

zapis analogowy, to nie ma na to argumentów.

CD Audio z 44,1Khz/16 bits nie może oddać rzeczywistości.

Teraz, aby zasiać jednak trochę wątpliwości:

Kiedy przeciągamy smyczkiem po strunie skrzypiec zaczyna ona drgać, a powietrze przenosi

dźwięk do naszego ucha. Następuje przy tym coś zupełnie niezwykłego. Cząsteczki gazu

zderzają się ze sobą niczym kule bilardowe. Ich liczba w jednym litrze powietrza jest

niewyobrażalnie wielka ( 10^22). Kiedy w sali koncertowej gra cała orkiestra, panujący

wśród cząsteczek rozgardiasz jest tak wielki, że dotychczas nie udało się stworzyć

żadnego modelu, który w pełni wyjaśniłby mechanizm przenoszenia dźwięku. Muzyka rozlegająca

się ze sceny i po tysiąckroć odbijająca się od sufitu, ścian, rządów krzeseł, itp.-powinna

docierać do naszych uszu jako przeraźliwy zgiełk.

Zamiast tego do bębenka w naszym uchu dociera precyzyjna informacja.

W nowoczesnej fizyce istnieją zatem dwa modele fali. Elektromagnetyczna fala rozchodzi się

w pustej przestrzeni;fala podłużna (dźwiękowa) jest z całą precyzją transportowana w środowisku

gazowym i przekazuje przy tym niewyobrażalną ilość informacji.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Zalezy co rozumiesz pod pojęciem gorzej.

I na jeden format i na drugi jest to szkodliwe i wynika z braku dbałości.

Głebokie rysy i na lp i na cd potrafią "zatrzymać" odtwarzanie płyty. Płyty lp. z biegiem czasu się wycierają (zuzywają) w przeciwieństwie do braku amortyzacji CD. CD natomiast (pierwsze dyski) ulegają starzeniu i były przypadki że szły do smieci.

ponk, 25 Paź 2008, 22:08

>a czy to prawda ze plyta cd z uplywem czasu sluchania (minimalnych rys)

>gra gorzej? czy ta sama zaleznosc wystepuje u plyt winylowych

>dzieki

LOL - chyba zwłaszcza u winyli, dobre CD nic sobie nie robi z rys

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.