Skocz do zawartości
IGNORED

Prawdziwa MUZYKA - Lampa, Gramofon, Tuba

nemesis

Rekomendowane odpowiedzi

nemesis, 26 Paź 2008, 21:43

>Odpowie mi ktoś na moje pytanie?... :) Przyp: Po co stosuje się tuby?

>Tylko odsłuch... szkoda pisac, szkoda liter

Dwie strony pomyj, a nikomu nie chce sie napisać kilku słów na ten temat? Szkoda...

Ch ce się ale to jest na tyle charakterystyczne zjawisko iz wartobybyło spróbowac samemu. Tuby stosuje się tam gdzie nie zalezy nam na neutralnosci przekazu a raczej na muzykalnosci i esencji. Nie sa to kolumny audiofilskie lecz pokochaja je melomani majacy na celu głebokie przezywanie tresci czarnych chociaz nie tylko plyt. a ze efektywnośc wysoka to i wysterowac mozna łatwo. czy te parę słow to wystarczy, Nie jestem specem w materii budowy przetworników w głosnikach tubowych tu szukaj natchnienia u speców

Jest to dżwięk na tyle otwarty i naładowany emocjonalnie pięknem barw , głosów..zaden opis tego nie ujmie właściwie sam widzisz. Sam dotrzyj do rcm tam przynajmniej wiedzą jak przeprowadzic taka prezentację ominie cię rozczarowanie

słuchałem takich cacuszek na tubach w niemczech.. to są naprawde znakomite głośniki i wcale nie wnoszą do muzy takich podbarwień.Chyba u nas się utarło,że tuba to już musi być coś bee

?

Po szeregu zachwytów tubą, lampą i gramofonem nie dziwię się:). Każdy z moich gości jest lub był zachwycony. Polecam słuchanie słuchanie i słuchanie:). Dziśiejszego wieczoru przesłuchałem parę płyt P. Gabriela i.................. .

strona Abraxas z płytami lp. fanom vinyli jest znana od bardzo dawna (przynajmniej dla mnie).

Są jednak tańsze źródła na zakup lp. Najkorzystniej jest kupować (jak zwykle) w USA.

Tak więc poproszę o coś bardziej "odkrywczego".

Troche nietrafiony tytul watku, powinno raczej byc:

Lampa, Gramofon, Tuba - Prawdziwy CZAR Muzyki

W Wikipedi mozemy przeczytac:

"Muzyka (gr. mousike) – sztuka organizacji struktur dźwiękowych w czasie.

Struktury dźwiękowe składają się z zestawów fal akustycznych o odpowiednio dobranych częstotliwościach i amplitudach oraz ciszy pomiędzy nimi. Celem muzyki jest oddziaływanie na świadomość słuchacza. Jest zjawiskiem odbieranym subiektywnie, zależnym od indywidualnych skłonności, wcześniejszych doświadczeń, społecznych kryteriów wartości, aktualnego nastroju i wielu innych czynników."

Jak wiec zjawisko przebiegajace w czasie, odbierane subiektywnie, majace na celu oddzialywanie na swiadomosc sluchacza, moze byc nieprawdziwe?

Moze byc jedynie bardziej lub mniej skuteczne ;-)

A co Cię tak powaliło? :)

Brak osłuchania z muzyką o oczarowanie, czy lezienie w dupę znanemu konstruktorowi, by sie przypodobać ? Odnoszę wrażenie że jedno i drugie!!!

Wpis peter daniela wymaga refleksji. szczególnie to na końcu

MR zydelek

nie wiem o co ci chodzi, nie znam tego forumowicza , nikomu nie wchodze w d... troche cie ponosi.

... artystycznie podobnie jak Ciebie...

Pozdr. i bez urazy. Widocznie źle Ciebie zrozumiałem:). Prawda Peter Daniek jest tak "mało znaną osobą w świecie audio" że mozna go nie znać lub o Nim nie słyszeć.

Jeszcze raz sorrki w takim razie.

Przepraszm za przekręcenie. Miało być Peter Daniel.

nemesis a co zamilkł Twój ziomal Paweł Skurzewski. Zakończył "merytorycznie", czy uznał że trzeba duzo słuchać?

Sorry ale ja tu nie mam zadnych ziomali. czemu zamilkł nie wiem. ale ty masz wyraznie dzis ochote wszczac jakas mała forumowa awanturke, ja juz jestem za spokojny na to.

Jesteś w błędzie. Muzyka ma łączyć a nie dzielić. Przecież (tak sądzę) to nasza wspólna pasja.

Jeśli to nie tajemnica. Czego słuchałeś w RCM na prezentacji tytułowego zestawu?

Czyli płyt z lat kiedy w dość słaby sposób były one nagrywane. A słuchaliście jakiegoś klasycznego jazzu z lat 50-60-tych. Płyty jazzowe zawsze były w tamtym okresie nagrywane wybornie, no i klasyka.

I powiem Ci terz szczerze że rozumiem cały ten zachwyt!

Serioo-> inne realizacje by nie oddały tego klimatu. Dlatego swój równiez tor cyfrowy skonfigurowałem by brzmiał jak gramofon.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.