Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki douszne do 200zł - co wybrać ?

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję słuchawek dousznych. Zastosowanie: bieganie, podróże.

Jest teraz tylke nowych modeli, a opinie o słuchawkach piszą przeważnie lamusy, więc chciałem poprosić o poradę tylko tych, którzy więcej siedzą w dźwięku i mieli okazję posłuchać, porównać różne modele.

Zależy mi na neutralności, ale też na dużej szybkości i dynamice. Oraz żeby nokia e50 sobie z nimi poradziła (według mnie na fabrycznych dousznych słuchawkach nokii gra przyzwoicie).

A warto katować uszy takimi słuchawkami ?

Było ostatnio o tym na forum. Słuchając muzyki w na dworze dajemy głośniej, żeby zagłuszyć hałas...

Obciążamy słuch podwójnie.

Zgadzam się z przedmówcą

A tak poza tym nokia e50 nie jest jakimś wujątkowo dobrze grającym urządzeniem i wydawanie 200 zł na słuchawki do telefonu, moim zdaniem, mija się z celem. Lepiej kupić za połowę ceny jakieś nauszne, a resztę wydać na mp3 grajka.

Również uważam że nie warto kupować takich słuchawek do telefonu. Sam posiadam Nokię N82 i mimo że to bardziej multimedialny model to jakość muzyki naprawę nie jest za dobra. Lepiej zainwestować w osobnego grajka i słuchawki typu Koss Porta Pro

>józefkania

moje przemyślenia na temat szkodliwości skończyły się na tym, że rozsądny człowiek czuje kiedy słuch jest zmęczony i jeżeli nie biega się dłużej jak godzinę, a słuchanie sprawia przyjemność i w dodatku nie codziennie, to nie powinno być źle... i teraz słuchawki zewnętrzne vs douszne, nie sądze aby douszne powodowały jakieś specjalnie bardziej szkodliwe ciśnienie aniżeli zewnętrzne, bo przecież nie generują ciśnienia, tylko fale dźwiękową, a skoro rezulatat brzmieniowy jest podobny to i mechaniczne obciążenie ucha podobne, więc szkodliwość chyba podobna...

>elkaziorro

sęk w tym, że brzmienie tej nokii jest bardzo żywiołowe i ciekawe, bas jest zróżnicowany, szybki i ciekawy, szybkość dobra, reszta pasma netutralna i dość absorbująca, na pewno gra lepiej niż niejedno mp3 creative (mam już takie jedno). Chciałem je podrasować trochę lepszymi słuchawkami, skoro już mi się podoba, w dodatku karta pamięci 2gb kosztuje 15zł.

Rezultat brzmieniowy między dousznymi a nausznymi nie jest podobny. Nauszne grają znacznie lepiej. Jedyną przewagą dousznych może być wygoda, szczególnie jeżeli masz zamiar z nimi biegać. Choć ja ze swoimi nusznikami też biegałem i nie narzekałem na brak wygody.

Co do jakości dźwięku w nokii, to posiadam model e51, więc nowszą wersję Twojego telefonu i wiem, że nie gra to rewelacyjnie. I nie porównuję tu nokii z creativem, bo ten faktycznie za wiele nie ma do zaoferowania. Ale jak podłączysz jakieś średniej klasy słuchawki (nawet te douszne) do np. niższych modeli irivera, cowona czy iaudio, to naprawdę zauważysz różnicę, oczywiście na plus dla grajków. Nawet taka sansa clip gra znacznie lepiej od nokii czy creativa, a 2 gigową można już kupić za 120 zł. Dokładasz te 80 zł na kossy lub senki (nauszne lub douszne) i gwarantuję, że jakość dźwięku będzie dużo lepsza

Playera zawsze mogę dokupić, ale najpierw słuchawki :) Z moimi dużymi sennheiserami nokia też nie gra w ogóle... natomiast z małymi dousznymi całkiem świetnie. Początkowo myślałem o sennheiser px100, ale może pojawiło się coś lepszego? Może jakieś douszne są lepsze? Metoda douszna wydaje mi się całkiem racjonalna i słuchawki w uszach nie straszą tak przechodniów jak jakiś cybernetyczny ustój na głowie

Do 200zł to AKG K324P albo Sony MDR-EX85. Te ostatnie nie izolują jak dojanałowe AKG, ale też nie będziesz musiał słuchać własnego oddechu z nimi. Nic innego sensownego do ucha nie znajdzie się w tej cenie. Znowu jak kupisz grajka, to na sensowne słuchawki nie zostanie. Nie wiem czy Nokia pociągnie PX100, ale jeśli tak, to one do biegania są dobre.

Czyli w grę wchodzą sony mdr-ex85. W kwestii słuchawek dousznych miałbym większe zaufanie do sony niz do AKG. Jak te sony grają? Czy nie dominuje w nich za bardzo bas? Posiadają średnicę czy tradycyjnie "basiory i gwizdki"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.