Skocz do zawartości
IGNORED

BLADELIUS Thor MkII -czy warto rozważyć?

ArtiQ

Rekomendowane odpowiedzi

Czy miał ktoś z Was bliższy kontakt ze szwedzkim wzmacniaczem BLADELIUS Thor MkII? Zastanawia mnie jak mógłby się spisać w zestawieniu z polikewlarowymi głośnikami w moich Zoller'ach, które lubią sporą ilość prądu?

Jaki rodzaj dźwięku prezentuje, do jakiego repertuaru jest optymalny, etc.?

Będę wdzięczny za opinie - dodam, że mam możliwość zakupu 2 letniego egz. za ok. 5k i zastanawiem się nad wypożyczeniem go do bezpośredniego porównania z moim Sonneteerem (ach ta ciągła pogoń...),

Poniżej recenzja, jaką znalazłem na sieci:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdro,

Ukryta Zawartość

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Witam.

Ja miałem przyjemność posłuchać tego piecyka. Jednak nie mam wyrobionego zdania co do dźwięku.

To kawał ciężkiego kloca! Na moje ręce ma jakie 25kg w tak małej obudowie :) Wizualnie i funkcjonalnie bardzo przyjemny. Grał z jm labem 936 (focal) czyli marka niby pokrewna.

A właściciel był bardzo zadowolony z dźwięku :)

masterofdeath6

mam rozumieć, że był tak nijaki, że nie pozostawił po sobie żadnego wrażenia, czy może nie ma własnego charakteru nie dodając nic od siebie?

mały odzew związany jest z tym ,iż na polskim rynku jest to sprzęt raczej egzotyczny. Sprzedaż Thora w Polsce to...6 egzemplarzy. Za to sprzęt bardzo popularny w krajach skandynawskich, Austrii czy Szwajcarii. Ja od kilku lat posiadam Advantage I-200 ta sama firma i konstruktor tylko inny brand. Co do jakości wykonania to bez wątpliwości najwyższa klasa. Jest to wzmak single ended, klasa A, olbrzymie trafo itd... Dźwięk niczego sobie - ma odpowiednią masę i to słychać a raczej czuć (trafo 900VA !!!), równowaga tonalna raczej po cieplejszej stronie. Z tego co słyszałem użytkownicy Thora narzekają na niewystarczającą ilość niskich tonów, ja w i200 tego nie zauważyłem mimo iż obecnie posiadam podobno wybitny sprzęt w tym zakresie :)

Ten wzmak nie pracuje w pełnej klasie A lecz tylko po czesci na pewno pre pracuje w A. Patrząc na bebechy i radiator to 180 W w kalsie A ugotowało by sie w srodku.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

no jasne, że wiele wzmaków pracuje w pierwszych kilku watach w klasie a,

a w pelniej klasie a sluchalem do tej pory tylko jednago, a mianowicie Sugdena 21A - takie miłe/przyjemne brzmienie, w odpowiednim towarzystwie mógłby być interesujący, ale na pewno nie powalający,

a wracając do Szweda nie wiedziałem, że to aż tak egzotyczne urządzenie na naszym rynku - tym bardziej, choćby przez snobizm będę chciał go posłuchać ;-)

doma19333

I200 czy to jest wazmak z Akrylowym przodem?

Ile on ma WAT bo jeśli podobnie 160W/8ohm to w zyciu nie gra w pełnej klasie A.

Myslę, że z tą klasą A jest podobnie jak z Electrocompanietem 1 - parę dziesiąt Watów w klasie A.

Sugden to maleństwo z 15 czy 20 W.

Poza tym gdyby był single Ended w klasie A to byś mógł sobie na nim jajo sadzone robić.

Do takiej ilości watów w czystej klasie A traba naprawdę sporych radiatorów. Patrz Pass, Accuphase, Krell KSA itp.

Mój Pass ma 30W/8ohm w czystej klasie A grzeje się do ok. 30`C powyżej temperatury otoczenia.

Ponadto gdyby tytułowy wzmak miał 160W/8 ohm w klaie A to z gniazdka musiałby pobierać coś ok. 1kW prądu .

tak to ten, pewnie jest tak jak wszyscy sie domyslaja: pre i kilka kW w klasie A. Grzeje sie niemiłosiernie nawet w standby jest ciepły :), po włączeniu do sieci zanim zacznie grać na wyświetlaczu pojawia sie "Warming up" i dopiero po pewnym czasie zalacza.

Nie na temat,kończąc sprawę klasy A :) nie mogłem się powstrzymać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

mój były vincent miał 80-90 stopnie nawet jak nie grał heheh, ale szkoda że nie pomyślałem o takim zastosowaniu :) Usmażyły by się na pewno!!! :)

niestety nie mam cd1 - wtedy jak kupowałem wzmaka cedek byl nie do dostania - sprzedajacy nie chcieli slyszec o wysylce do Polski... ale nie zaluje bo w tej samej cenie dorwalem wtedy Accuphase dp55 z Polski:)

doma19333

Teraz jest na allegro :) Ponoć bardzo dobrze zaimplementowany mechanizm Pioneera.

ArtiQ

Pod namiot powiadasz, moze i tak tylko trzema by mieć ze sobą coś co da 250W prądu.:)

no właśnie, 250 to jakoś malutko ;-)

ja w weekend testowałem 39 kilogramowe chińskie maleństwo (Dussun v8i) i gdy podłączyłem pod kondycjoner, to wzmak nie chciał sie załączyć, bo w gniazdku mam obciążenie do max 800 Watt...

Mój Pass oddaje 30W/8, 60W/4 i 60W/2 single ended. Dusun to raczej ponad 100W/8 push pull. Nic tutaj nie da się porównac.

Mimo 30 Watów Pass zabija dynamiką mojego byłego MFA3, który może i miał w pomiarach AUDIO ponad 90W/8 i sporą wydajność ale cóż z tego. Pobór stały z gniazdka Pass ma 250W (gra czy nie).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.