Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

witam !!! wpisuje sie do klubu :-) Yamaha A-S500 pachnie nowoscia, jeszcze nie dziala czeka na kabelki a to juz dzisiaj !!!! za kilka dni odpale system i dodam foty!! pozdrawiam serdecznie.

witam !!! wpisuje sie do klubu :-) Yamaha A-S500 pachnie nowoscia, jeszcze nie dziala czeka na kabelki a to juz dzisiaj !!!! za kilka dni odpale system i dodam foty!! pozdrawiam serdecznie.

Witam napisz jak wrażenia i w jakim towarzystwie będzie grała as 500. Sam zastanawiam się nad zakupem as 700 Pozdrawaim

To ja też się wpisuję do klubu. W sumie mogłem to zrobić znacznie wcześniej. Mój RX-396 jest ze mną bodaj 11 czy 12 lat, a CDX-590 to już z 14 wiosen. Mimo, że planuję zmianę wzmacniacza (po dokonanej już zmianie kolumn) prawdopodobnie na jakąś lampę, to amplitunerek Yamahy zostanie u mnie do słuchania radia :). Na razie spisuje się nadzwyczaj dobrze z nowymi kolumnami. Trochę jeszcze na pewno z nimi pogra.

Pamiętam jak kolega w dawnych latach (koniec '90 tych) mnie odwiedził, spojrzał na moje Yamahy i ze zdziwieniem rzekł... a co to ta Yamaha, czemu nie kupiłeś Techicsa (której to marki sprzęt posiadał). Ja mu na to, że wszyscy kupują Technicsy, to ja chciałem coś innego (do technicsa wzdychałem za komuny w Pewexach i chyba mi się opatrzył, potem wszędzie go było pełno).

Pozdrawiam!

Witam napisz jak wrażenia i w jakim towarzystwie będzie grała as 500. Sam zastanawiam się nad zakupem as 700 Pozdrawaim

witam!!! :) a wiec tak : zripowana do bezstratnego codeka lossless od Mac płyta CD zagra na Macmini z 8gb ram przez optyczny kabel wpadnie do DACmagic cambridge audio następnie przez interconnecty cambridge audio serii 700 do Yamahy A-S500 a następnie po kablu głośnikowym firmy QED XT Evolution do głośników Monitor Audio BX2, system wesprze 150 watt Subwoofer firmy Boston.

ps. yamaha AS700 nie dostała pozytywnych opinii na świecie w przeciwieństwie do AS500 nie posiada wyjścia na Suba - duży plus dla AS500 to wyjście na suba!!!! slyszalem AS500 narazie tylko w sklepie (kilka godz) i jak dla mnie rewelacja i krótka rada nie przepłacaj kup AS500!!!! nie słyszałem jej jeszcze w domu - montaż jutro. Dodam że cały sprzęt jest nowy łącznie z kablami wiec jestem podjarany do granic wytrzymalosci!!! hehe na kable czekalem 4 dni!!!! to była męka kilka miesięcy temu sprzedałem po roku używania NADa c326bee razem z glośnikami i okablowaniem dolozylem do kina domowego ale bez stereo nie da się żyć a ta Yamaha ze swoim pięknym old schoolowym designem rozwala jest poprostu piekna wizualnie a dotego wydaje dźwięk który gasi NADa c326 bee naprawdę za niewielkie pieniądze otrzymałem wzmacniacz z wyższej półki i jestem szczesliwy - i to nowy wzmacniacz który można sobie wychować !!!!!!! aaaaaaaaaaaaaa! Yamohłon the best!!!!! pozdrawiam serdecznie wszystkich klubowiczów i mam nadzieje że mogę przystać do tego klubu !! :-) w kwestiach formalnych obiecuje zamieścić fotki, ale to dopiero po polożeniu na ścianach ustroi z profesjonalnej gąbki zamówionej w specjalistycznej firmie - wszystko dla Yamahy!!! hehe oszalałem dla niej jeszcze raz pozdrawiam!!

witam:-) i pozdrawiam kolege ładny zestaw kompakt wysokiej kalsy mmmmm .... perełka sprzet jak sprzet yamaha super wybor ale ale jaka muzyka napedza to cudo???? mam pomysł koledzy !!! może zaczniemy rozmawiać o muzyce ??? mieszkam w londynie więc dostęp do muzyki jest jak skok do oceanu !!! moze ktos ma zamiar kupić jakies płyty czy czesci do swojego stereo służe pomocą kupie zapakuje i wysle ale tylko dla kolegow z klubu takie przysługi moge swiadczyć :-) naprawde bezinteresownie !!!! troszke ruszymy ten marazm na tym forum hehe dysponuje adresami do dobrych sklepow ze sprzetem czasem masakryczna taniocha a poza tym jest jeden sklep w ktorym kupuje plyty cd orginaly w cenie 3-4-5 funtow to jakies 15-20 zlotych !!!! rewelacja :-) pozdrawiam serdecznie wszystkich miłosnikow yamahy :-) ale mam pałer co hehe!!!

@kerap

na Piano 840 słucham różnego rodzaju muzyki: rock, blues & jazz, trochę punk rocka i hard rocka oraz trochę metalu, muzyka instrumentalna, poezja śpiewana.

Tak więc mydło i powidło ;-) Generalnie słucham wszystkiego co mi się podoba :-)

Co do Twojej propozycji zakupu CD to chętnie bym skorzystał bo w PL ceny jednak są chore. Szczególnie klasyka rocka: Dire Straits, Queen, Gary Moore, itp.

Moje Piano jest srebrne z czarnymi monitorami. W przyszłym tygodniu pyknę fotki. Jak na razie bez rewelacji bo nie mam podstawek no i sprzęt działa na fabrycznych kablach głośnikowych. IC mam pożyczony (Acrolink 6N-A2050II) a czekam na Nordost Spellbinder. Okaże się czy to był dobry wybór, gdyż załatwiam go w ciemno, bez odsłuchu.

Jakie kable polecacie do monitorów w cenie do 50 zł/mb?

jest dobrze ale potrzebne godziny wszystko nowe i gra dziewiczo od kilku godzin (2ie.... haha) ale dobrze jest baaaardzo dobrze szcegoły za kilka dni nie załuje wydanych pieniedzy soczysty dzwiek bardzo szczegolowy mocno narysowane instrumenty na swoich miejscach w przestrzeni scenicznej kontrolowany bas do samego dolu ale wszystko trzeba dotrzec ....! sprzet: macmini 8gb ram, kable interconnect camridge audio ser 700 , dac magic cambridge audio, optyczny kabel , dac z gloosnikami MA BX2 polaczony kablem QED XT EVOLUTIO uf masacra jest bardzo dobrze :-)

@kerap

na Piano 840 słucham różnego rodzaju muzyki: rock, blues & jazz, trochę punk rocka i hard rocka oraz trochę metalu, muzyka instrumentalna, poezja śpiewana.

Tak więc mydło i powidło ;-) Generalnie słucham wszystkiego co mi się podoba :-)

Co do Twojej propozycji zakupu CD to chętnie bym skorzystał bo w PL ceny jednak są chore. Szczególnie klasyka rocka: Dire Straits, Queen, Gary Moore, itp.

Moje Piano jest srebrne z czarnymi monitorami. W przyszłym tygodniu pyknę fotki. Jak na razie bez rewelacji bo nie mam podstawek no i sprzęt działa na fabrycznych kablach głośnikowych. IC mam pożyczony (Acrolink 6N-A2050II) a czekam na Nordost Spellbinder. Okaże się czy to był dobry wybór, gdyż załatwiam go w ciemno, bez odsłuchu.

Jakie kable polecacie do monitorów w cenie do 50 zł/mb?

a wiec tak wybierz sobie z tej strony: www.audiovisual

a wiec tak wybierz sobie z tej strony: www.audiovisual

www.audiovisualonline.co.uk/ sprzet kable itd co do plyt cd sprawdze napisze wysle podasz adres jak kupie wysle zdjecia bedzie dobrze jestem uczciwym czlowiekiem wiec na tych pare groszy nie nabiore bo i po co :-) !!!???????

gary moore niezyje hm szkoda...

wtyki czesci w -- www.maplin.co.uk---- katalog w internecie ale ma wlasna wyszukiwarke

www.superfi.co.uk --------nastepny dobry adres moge kupic na miejscu bezwysylkowo to samo z : -------------

------------------------

www.richersounds.com

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam dawno mnie nie było.Od ostatniego czasu mineło jakieś pół roku.Zmiany zaszły u mnie małe ale są.Sprzedałem tamtą mini wieże Yamaha Piano Craft MCR-600mkII potem przez jakiś czas nie było na allegro modeluE-810. Jakiś czas tz.2tyg. temu pojawił się właśnie ten model .no i go zakupiłem.Jest jak dlamnie bardziej dopracowany od tamtego starszego.Tylko kupiłem bez kolumn i mam teraz do was drodzy forumowicze jakie kolumny polecacie pokój 10mk2. cena do 1700zł za nówki.Co polecicie ?? Jeszcze mam pytanie jakie kabelki ic jak i głośnikowe .Myslałem nad ic REAL CABLE chyba 1801 cena 350zł i do tego jakieś głośnikowe kimberka albo 4pr 41zł m.b. lub 4vs 62złm.b.Co polecacie ???Wiem że yamaha eksponuje skraje pasma zaś środek ma wycofany chciałbym takie kolumny kupić aby przytłumić wysokie natomiast średnica żeby wyszła do przodu .takie małe sprostowanie.

witam!!! :) a wiec tak : zripowana do bezstratnego codeka lossless od Mac płyta CD zagra na Macmini z 8gb ram przez optyczny kabel wpadnie do DACmagic cambridge audio następnie przez interconnecty cambridge audio serii 700 do Yamahy A-S500 a następnie po kablu głośnikowym firmy QED XT Evolution do głośników Monitor Audio BX2, system wesprze 150 watt Subwoofer firmy Boston.

ps. yamaha AS700 nie dostała pozytywnych opinii na świecie w przeciwieństwie do AS500 nie posiada wyjścia na Suba - duży plus dla AS500 to wyjście na suba!!!! slyszalem AS500 narazie tylko w sklepie (kilka godz) i jak dla mnie rewelacja i krótka rada nie przepłacaj kup AS500!!!! nie słyszałem jej jeszcze w domu - montaż jutro. Dodam że cały sprzęt jest nowy łącznie z kablami wiec jestem podjarany do granic wytrzymalosci!!! hehe na kable czekalem 4 dni!!!! to była męka kilka miesięcy temu sprzedałem po roku używania NADa c326bee razem z glośnikami i okablowaniem dolozylem do kina domowego ale bez stereo nie da się żyć a ta Yamaha ze swoim pięknym old schoolowym designem rozwala jest poprostu piekna wizualnie a dotego wydaje dźwięk który gasi NADa c326 bee naprawdę za niewielkie pieniądze otrzymałem wzmacniacz z wyższej półki i jestem szczesliwy - i to nowy wzmacniacz który można sobie wychować !!!!!!! aaaaaaaaaaaaaa! Yamohłon the best!!!!! pozdrawiam serdecznie wszystkich klubowiczów i mam nadzieje że mogę przystać do tego klubu !! :-) w kwestiach formalnych obiecuje zamieścić fotki, ale to dopiero po polożeniu na ścianach ustroi z profesjonalnej gąbki zamówionej w specjalistycznej firmie - wszystko dla Yamahy!!! hehe oszalałem dla niej jeszcze raz pozdrawiam!!

No i jak tam wrażenia?Gdzie obiecane fotki? Pozdrawaim

Ehh... mam ciężki przypadek syndromu NS-1000M, na szczęście jestem już w ostatnim stadium :-)

http://www.thevintageknob.org/yamaha-NS-1000.html

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ehh... mam ciężki przypadek syndromu NS-1000M, na szczęście jestem już w ostatnim stadium :-)

http://www.thevintageknob.org/yamaha-NS-1000.html

To tylko pozazdroscic ;) niestety jak dotad nie dane mi bylo posluchac "Legendy Yamahy" wzasadzie dosc niedawno temu widzialem kilka fajnych ofert NS-1000 w calkiem przystepnej cenie, a co ciekawe nigdy nie natknelem sie na te cudenka NS-2000 ;)

post-21568-021536900 1297787182_thumb.jpg

Ano ja jeszcze ich nie mam, mam już upatrzoną parę, dogadałem się co do ceny, ale mam problem z pozbyciem się obecnego sprzętu, ludzie umawiają się na odbiór osobisty, zatruwają tyłek 15 pytaniami a jak przychodzi co do czego to cisza, nikt nie przyjeżdża, ani nie odbiera telefonu.

Konkretnie upatrzyłem sobie te: http://link.marktplaats.nl/417104484

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Ano ja jeszcze ich nie mam, mam już upatrzoną parę, dogadałem się co do ceny, ale mam problem z pozbyciem się obecnego sprzętu, ludzie umawiają się na odbiór osobisty, zatruwają tyłek 15 pytaniami a jak przychodzi co do czego to cisza, nikt nie przyjeżdża, ani nie odbiera telefonu.

Konkretnie upatrzyłem sobie te: http://link.marktplaats.nl/417104484

Ja z ciekawosci sprawdzalem czy jeszcze sa te 2 pary ktore widzialem , niestety juz poszly :( No wiec nie pozostaje mi nic innego jak jedynie trzymac kciuki ;)

Pozdrawiam

Witam!

Mam pytanie:

czy ktoś mógłby mi powiedzieć czym się różni cd direct od tone bypass? z tego co wyczytałem to zarówno jeden i drugi układ omija przedwzmacniacz, ale chyba czymś się różnią.

U mnie przy włączonym cd direct, gdy wciskam tone bypass wyraźnie zwiększa się ilość wysokich jak i niskich tonów. Może mnie ktoś oświecić? Z góry dziękuję.

I może jeszcze jedno pytanie. mam wzmacniacz ax-500 i zastanawiam się, czy nie zamienić go na inną yamahę. Tylko jaką? ax-900? Czy będzie wyrażna różnica w jakości dzwięku? czy może na jakiś inny?

• 2 tygodnie później...

planuje zakup A-S1000 .Koledzy uzytkownicy mogą sie podzielić praktycznymi uwagami nt eksploatacji ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Ostatnio chciałem kupić wzmacniacz A-S2000 od jednego gościa,ale po tym jak powiedział mi,że słychać buczenie trafa z kilku metrów odpuściłem.

Oczywiście może to być odosobniony przypadek,ale jednak.

A i jeszcze powiedzieli w serwisie,że nie wiedzą co jest przyczyną i naprawa może sięgnąć 1000zł :-)

serwis rewel ! nie wiedzą co ale 1 kzł na pewno skasują...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witam!

Mam pytanie:

czy ktoś mógłby mi powiedzieć czym się różni cd direct od tone bypass? z tego co wyczytałem to zarówno jeden i drugi układ omija przedwzmacniacz, ale chyba czymś się różnią.

U mnie przy włączonym cd direct, gdy wciskam tone bypass wyraźnie zwiększa się ilość wysokich jak i niskich tonów. Może mnie ktoś oświecić?

Witam,

tone bypass wyłącza możliwość regulacji bass/treble omijając cały ten tor. Cd direct omija natomiast selektor wejść, pętlę accesory, przełącznik mono/stereo, loudness oraz balance. Przy włączonym tone bypass oraz cd direct działa tylko regulacja głośności oraz przełącznik filtra górnoprzepustowego - subsonic filter. Pozdrawiam.

Edytowane przez iryys

Małymi krokami sprawa idzie do przodu, umowilem sie na sobote na odsluchy tych 1000M, hak taki że gość ma normalne NS-1000 a te stały pare miesięcy nieużywane w przechowalni, mam nadzieje że nic im nie jest bo mam 130km w jedna strone.

NS1000M już grają, sam nie wiem co o tym myśleć, wszyscy pieją jakie to wredne i ostro brzmiące kolumny, a tu niespodzianka bo grają bardzo przyjemnie, nawet na takim złomie jak Sony TA-S7 i Philips CD690, tweetery grają napewno, oba potencjometry na "normal".

Muszę tylko jeszcze je wypicować, są dość brudne, w sumie to stare modele, nr. około 36000. U sprzedawcy grały z preampem Yamahy C85, końcówką B2X i SQ Duet jako źródło.

Edytowane przez czolgista778

Dobry wieczór Państwu

dopisuję się do klubu ze skromnym pakiecikiem: AX-700 oraz pianocraft 840 (od wczoraj). Znacie we Wrocławiu jakiś serwis, który przywróci "siedemsetce" oryginalne parametry? Troche potencjometr pruka i jakby nierówno daje mocy na lewą i prawą stronę.

Zawsze można spróbować samemu przemyć potencjometr głośności Kontaktem PR, doraźnie możesz wyłączyć wzmacniacz i poobracać gałką Volume od 0% do 100% i tak paręnaście razy.

NS1000M już grają, sam nie wiem co o tym myśleć, wszyscy pieją jakie to wredne i ostro brzmiące kolumny, a tu niespodzianka bo grają bardzo przyjemnie, nawet na takim złomie jak Sony TA-S7 i Philips CD690, tweetery grają napewno, oba potencjometry na "normal".

Gratuluję doskonałego zakupu. Sam bezskutecznie od roku szukam drugiej pary w rozsądnych pieniądzach. Rozumiem, że swoje kupiłeś w Holandii ?

Zgadza sie, jechalem po nie dosc kawałek, prawie do Niemiec. Jednak nie opłaca się kupować w Polsce, na Alledrogo były za 4200zł, ja za swoje zapłaciłem 600 euro w stanie dobrym- (bez siatek na tweeterach/średnich). Jest jeszcze jedna para za jakieś €500-550, tyle że ta ma zmienione zaciski i kable od zacisków do zwrotnicy, no i jest bez osłon na głośniki.

Moje wymagają trochę pracy, nie mam pojęcia jaka jest poprawna pozycja potencjometrów do regulacji, bo np. dla tweeterów pokrętło obraca się kawałek dalej niż plus 3dB / -3dB i nie wiem właśnie jaka jest prawidłowa pozycja, mają się zaczynać równo na -3dB i iść kawałek za plus 3dB, czy poniżej -3db i kończyć równo na 3dB (tak mam teraz).

No i wiadomo, trzeba wymienić te zaciski głośnikowe bo się sypią.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.