Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj

Prąd spoczynkowy w M-60/65 ustawiamy potencjometrami VR103 (L-ch) oraz VR104 (R-ch) tak, aby spadek napięcia na rezystorach emiterowych wynosił 10mV (+/-1mV). Ustawiamy po dwóch minutach od włączenia, przy wyłączonym „auto class A”.

Jeśli jednym z głównych kryteriów wyboru jest moc, to faktycznie warto spojrzeć na M-80/85 lub MX-800/1000, to są takie małe spawarki ;-)). M-80 układowo jest bardzo podobny do M-60, natomiast MX-1000 ma inne rozwiązania (HCA). IMHO MX-1000 będzie do rocka odrobinę lepszym wzmacniaczem, ale to sprawa głównie osobistych preferencji. MX-1000 jest z kolei trochę bardziej awaryjny.(Już kiedyś chyba o tym pisałem, tam jest taki układ podnoszący napięcie zasilania, przy dużym zapotrzebowaniu na moc wyjściową) Ale oba wzmacniacze reprezentują wysoką klasę, którego nie spróbujesz, powinno być dobrze ;-)

Z tych dwóch to chyba opcja nr 2, z racji przestrzeni za kanapą, no i dywan na podłodze obowiązkowo, już jakikolwiek poprawi ten parkiet ;-).

Co do A-1, kilka miesięcy temu była do kupienia za, o ile pamietam 550zł i chetnych nie było. Niestety osobiście nie słuchałem, ale sądząc po schemacie to taka "lightowa" wersja M-4, więc zagrac powinna, a czy warto, to już musisz odpowiedziec sam.

Buenos dias!

Właśnie teraz też jestem za opcją nr. 2. W każdym razie fakt, cokolwiek na tym parkiecie będzie dużo lepsze aniżeli sam parkiet, ogólnie to wytłumienie pokoju to temat rzeka :-)

Na początku się nieco napaliłem na tą A-1, w zasadzie miałem po nią podskoczyć wczoraj ale z drugiej strony - od początku przyszłego tygodnia będę testował wzmak DIY, robiony przez mojego znajomego - hybrydowe single-ended o mocy 20-kilku watów. Wzmak jest o tyle ciekawy, że stopień wejściowy jest na triodzie obciążonej pentodą, zaś stopień końcowy to tranzystor bipolarny plus dławik. Jestem ciekaw, jak to zagra z NS1000M. Zobaczymy :-)

Witam, wie ktoś może orientacyjnie ile za yamahe as2000 można wołać(czyli po ile używki chodzą)???

Witam.Często przeglądam ogłoszenia i widziałem as2000 kilka razy za 3200zł.

Chcesz sprzedać?

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Witaj

Prąd spoczynkowy w M-60/65 ustawiamy potencjometrami VR103 (L-ch) oraz VR104 (R-ch) tak, aby spadek napięcia na rezystorach emiterowych wynosił 10mV (+/-1mV). Ustawiamy po dwóch minutach od włączenia, przy wyłączonym „auto class A”.

Jeśli jednym z głównych kryteriów wyboru jest moc, to faktycznie warto spojrzeć na M-80/85 lub MX-800/1000, to są takie małe spawarki ;-)). M-80 układowo jest bardzo podobny do M-60, natomiast MX-1000 ma inne rozwiązania (HCA). IMHO MX-1000 będzie do rocka odrobinę lepszym wzmacniaczem, ale to sprawa głównie osobistych preferencji. MX-1000 jest z kolei trochę bardziej awaryjny.(Już kiedyś chyba o tym pisałem, tam jest taki układ podnoszący napięcie zasilania, przy dużym zapotrzebowaniu na moc wyjściową) Ale oba wzmacniacze reprezentują wysoką klasę, którego nie spróbujesz, powinno być dobrze ;-)

Dziękuję po raz drugi za pomoc. Miałbyś może schemat tejże końcówki, albo namiary skąd ściągnąć. Byłem dzisiaj u znajomego eksperta od napraw sprzętów, itp. i powiedział, że bez schematu nie da rady :( A chłopina zna się bardzo dobrze na tych rzeczach. Co do mocy to klasyczne infinity nigdy nie mają jej dosyć. Ktoś napisał kiedyś, że aby z moich infinity kappa 8.2i wyciągnąć tzw. mięso to potrzebna końcówka co najmiej 250w sinus. A najlepiej dwa monobloki po 300w :) . Masakra po prostu. Są modele np.: infinity kappa 9, reinassence 90 które schodzą do 0,8-1 ohm i producent podaje zalecane wzmocnienie 80-400w. A to jest już bardzo wymagające dla końcówki. Potrzebna jest do nich elektrownia i to stabilna przy 1 ohm. Jest bardzo dużo użytkowników tychże kolumn którzy napędzają je dwoma 40kg końcówkami np.: krella, parasound, itp. Odpowiednie wzmocnienie przewyższa wartość kolumn nawet 4 krotnie. Ale warto bo klasyczne infinity są naprawdę niesamowitymi kolumnami, wartymi każdych pieniędzy. Od dzisiaj będę czekał na okazję na zakup M-80/M-85 i C-80/C-85 lub MX-1000 i .......hmmm, jakiś pre dedykowany MX-1000 :) Ze wskazaniem na te pierwsze pary.

Pozdrawiam.

Edytowane przez cyber-spider

uuuu mało to się ceni , tak raczej muszę go oddać w inne ręce potrzebna gotówka

Wejdż na HI-FI.PL wzmacniacze od 3 do 5tys. jest jeden.

No jest faktycznie, myślałem że trochę więcej to się cenić będzie, za swój dałem 5700 czyli 2500 w plecy ale co zrobic a na dodatek muszę miec max do 27 siope więc jestem w czarnej ciemnej he. Jak coś to bede miał ten zasilający AQ do sprzedaży a z 2000 gra świetnie Pozdro

No jest faktycznie, myślałem że trochę więcej to się cenić będzie, za swój dałem 5700 czyli 2500 w plecy ale co zrobic a na dodatek muszę miec max do 27 siope więc jestem w czarnej ciemnej he. Jak coś to bede miał ten zasilający AQ do sprzedaży a z 2000 gra świetnie Pozdro

Co tak dużo ja dałem za swojego 5129zł.

Witam, zapisuję się ze swoim skromnym zestawem RX-550 + CDX-660, który właśnie szykuje się do wymiany na nowe klocki.

Czy ma ktoś porównanie amplitunerów RX-550 i R-S500? Interesuje mnie wymiana na coś nowszego, ponieważ RX-550 zaczyna się sypać (a konkretnie przełącznik źródeł, przydałby się też oryginalny pilot, bo uniwersalny nie wspiera wielu funkcji).

Parametry zdaje się wyglądają podobnie. Czy R-S500 to sprzęt podobnej klasy, wyższej czy niższej, czego mogę się spodziewać?

Mój ma za parę dni 2 lata równe, i od tego czasu zaczeły tanieć, jak go brałem to była najtańsza cena na tamte czasy

Przy okazji witamy nowego klubowicza

Mój będzi miał 2 lata w grudniu.Ja kupowałem w TOP-HIFI.Parę dni temu u nich ceny poszły w górę.

AS kosztował już u nich 4600 z kawałkiem a teraz 5219, CDs kupowałem za 4000 teraz 4499.

Nie wiem czemu ceny tak poszły w górę.Oni byli najtańsi-przedstawiciel AudioClanu.

Pozdrawiam.

Dziękuję po raz drugi za pomoc. Miałbyś może schemat tejże końcówki, albo namiary skąd ściągnąć. Byłem dzisiaj u znajomego eksperta od napraw sprzętów, itp. i powiedział, że bez schematu nie da rady

Nie ma sprawy, podaj maila na PW, jutro wyślę Ci kompletną serwisówkę do M-65.

pozdrawiam

Fakt trochę pojechali ostatnio z cenami, powolutku święta idą a 3 miechy to już w sumie tuż tuż. Dziwne ale w takim razie miałeś mniejsze ceny niż u mnie były bo 2 lata temu w łodzi u nich 5490 było do zapłaty( z gotówką jakieś 4800 można było wytargować)

Zapodalem sobie Yamaszke TX-900, na szczescie przez forum audio wiec nie od oszusta jak moj "kupiony" Technics SL-p1200...

Wrzuce jakies zdjecia kiedy dojdzie (piatek).

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

witam mam pytanko jakie kabelki glosnikowe do yamaha a-s500 i glosniczkow monitor audio rs8 chodi mi o to by dzwiek nabral dynamiki i ostrosci

Witam.Ja używam AudioQuesty,głośnikowe-Rocket 33 i interkonekty King Cobra.

Jak dla mnie jest za ostro bo lubię ciepłe brzmienie.

Może u Ciebie się sprawdzą.Wypożycz i posłucha.Jak Ci będą pasować to Rocket 33 mogę Ci sprzedać bo będę wymieniał na coś łagodniejszego.

Są to orginały 2x2.5m bez konfekcji kupione w TOP-HIFI.

Pozdrawiam, powodzenia.

Brzmi to na prawdę dobrze:

http://www.youtube.com/watch?v=i4H7Bo6NbLI

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

no wlasnie z wyporzyczeniem jest problem bo mieszkam w angli w rachube wchodzi tylko zakup! i jest tego tyle ze ciezko sie zdecydowac! kiedys myslalem o qed silver aniversary mozna wyrwac po jakies 15 zeta za metr

no wlasnie z wyporzyczeniem jest problem bo mieszkam w angli w rachube wchodzi tylko zakup! i jest tego tyle ze ciezko sie zdecydowac! kiedys myslalem o qed silver aniversary mozna wyrwac po jakies 15 zeta za metr

Nie miałem styczności z tym kablem także nie pomogę.

Moja oferta jest aktualna.

Pozdrawiam.

DawidM, zajebiaszcza ta Yamaha, kurczę drapnął by taki zestawik do komputera :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

ja polecam nordost red dawn, dynamika będzie na bank i ostrość też da radę , moim zdaniem(i nie tylko) to świetny kabelek, używkę gdzieś ostatnio widziałem za chyba 1400 za 2x2m i jak na ten kabel nie ma się co zastanawiać, w cenie do 4k za nowy w tej długości ciężko o lepszy przewód, jak masz możliwość posłuchać to posłuchaj myślę że to może być to czego szukasz

aa nie doczytałem że chodzi o jakieś coś co za 15staka z 1m biega, no chyba że mówimy o podłączeniu mikrofali. Pozdro

Hmmmm wyczuwam cynizm! ale sorry nie mam sprzetu za x tys a budzetowy za jakies 8 tys wiec chyba chyba mijalo by sie zcelem wydac x tys za kabel glosnikowy i myslec dalem kasy wiec jest super normalnie tak gra lepiej niz sprzet! hehehe taki kabel to pewnie i bez gra!!!! kabel o ktorym wspomnialem dosc dobrze sie sprzedaje i ma dobre opinie http://www.ebay.co.uk/itm/QED-Silver-Anniversary-XT-Speaker-Cable-PER-METRE-NEW-/300469373421?pt=UK_Computing_CablesConnectors_RL&hash=item45f55ec9ed cena okolo 20zeta za metr nie jestem audio filem po prostu lubie od czasu do czasu klapnac wlaczyc muze i posluchac a nie upajac sie mysla ze mam taki sprzet ze hohoo i jak on gra a w rzeczywistosci sasiad z dolu ma stara diore kabel ze starej lapki nocnej glosniki samorobki a jakoscia dzwieku przewyzsza twoj!

Hej Kiza ogladalem te kable no nie powiem kawal kabla poszukam jakis sklepow w poblizu i moze go znajde i podlacze z moim zestawikiem i sie dogadamy.

QED jest ok. Nie kupuj tylko chińskich high-endowo wyglądających wynalazków za 50 euro, są gorsze od 2.5mm2 kabla OFC.

Jeśli masz dużo miejsca za kolumnami to zaszalej i zrób kabel z 50Ohm coaxa antenowego, sam takiego używam.

.

QED jest ok. Nie kupuj tylko chińskich high-endowo wyglądających wynalazków za 50 euro, są gorsze od 2.5mm2 kabla OFC.

Jeśli masz dużo miejsca za kolumnami to zaszalej i zrób kabel z 50Ohm coaxa antenowego, sam takiego używam.

z tym kablem to tak serio?

Edytowane przez zlosnik42

Na 100% serio, na forum są jeszcze osoby ktore takiego wynalazku uzywaja.

http://www.audiofriends.nl/luidsprekers/accessoires/page2.html

http://www.audiofriends.nl/luidsprekers/accessoires/page5.html

http://www.audiofriends.nl/luidsprekers/accessoires/page6.html

Kabel jest bardzo sztywny i dość ciężki.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.