Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Tomaszu a po co mu hdmi;) ja jak kupiłem CD S700 podłączyłem pod apli Yamahy kolegi. Zagrało to tak po analogu że hdmi to porażka a nawet zdziwiliśmy się że amplituner tak potrafił zagrać.

Przemek

dlatego zapytałem "czy nie będzie mu brakowało wej/wyj. HDMI? " ponieważ kupił AZ1 a to przecież wielokanałowy wzmak przeznaczony do KD, a nie do STEREO!!

A dzisiejsze kino bez HDMI to....;-)

PS: Miałem kiedyś prawie rok RX-V3900 porównywałem z DSP-Z9 szału w STEREO nie było.

Pozdr.

Tomasz

Pozdrawiam

Tomasz

Nie nie brakuje mi hdmi to porządna maszyna dzisiaj pierwszy odsłuch - z butów wyrywa, nie ma co porównywać do rxv1700

inna liga, podłączyłem do Monitor Audio BX2 a później do yamaha soavo 2 . gra lepiej na soavo2 ale są one specyficzne średnie tony dosyć mocno wychodzą na przód względem innych tonów, takie mam wrażenie, ale dźwięk poezja , jestem zadowolony tylko zastanawiam się jaki do tego cd lub dvd zapiąć w tym samym kolorze gold,. Oczywiście ze stajni yamahy

może macie jakieś propozycje. Póki co korzystam z yamaha dvd-s1700

Mój wybór padł na az1 ponieważ zdarza mi się obejrzeć jakiś film , ale 75% to muzyka więc nie będę sobie 5 klocków stawiał żeby od czasu do czasu film obejrzeć ,poza tym widać po tym ampli że jeszcze księgowi w latach produkcji się do niego nie dobrali . masywna konstrukcja -prawdziwy Japończyk pełną gębą a nie jakiś tajwan/chiny ., z lakierowanym plastikiem

a co do hdmi mogę się zaopatrzyć w miare potrzeb w DAC

A w jakim kolorze masz to DVD-S1700? również mam je u siebie, śmiga mi już szósty rok bez zająknięcia ;)

Słuchałem również DVD-S2700,stereo już jest na ciekawym poziomie i chiba jest wersja srebrna, platynowa

Pozdrawiam

Tomasz

zastanawiam się nad zmiana zestawu wzmak i cd serii 700 na wzmak i cd serii 1000.

Kolumny to Monitor Audio RX8.

Ma ktoś doświadczenie z takim zestawieniem -> Y seria 1000 + kolumny MA RX8?

• Redaktorzy

Pomysł dobry. Choć moim zdaniem większe zmiany miałbyś po wymianie kolumn i źródła.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

hm, kolumny raczej zostaną, bo mam centralkę również z serii RX ... myślałem też nad wzmakiem i cd arcman, nad, creek

dobrze byłoby jakby nowy wzmak miał możliwość podłączenia bi-wire, bo tak mam teraz spięte kolumny :)

macie jakieś doświadczenia z arcman'em, nad'em i creek'iem?

ps. Y 1000/2000 są wizualnie majstersztykiem :)

• Redaktorzy

Creek Evolution II wzmacniacz i CD w połączeniu z kolumnami Epic Epos (2 lub 5) to świetnie dobrany tor! Słuchałem tego zestawienia dość długo.

no tak, nie napisałem ... słucham wszystkiego od muzyki poważnej na LPCD45, przez blues na XRCD2, a na zwykłych CD np. U2, ATB, Chicane, Pink Floyd, Dire Straits, Metallica, muzyke filmową Gladiator, Mroczny Rycerz a i polska się znajdzie np. Soyka, Kombi, Wilki :) także sami widzicie rozmach wielki.

Powiem szczerze, że z cenach do 3,5tys to jednak Y A-S1000 wygląda najlepiej wizualnie i parametrowo chyba też.

NAD ma dużo basu, Cambridge Audio za sterylny, nie słuchałem Arcman'a może w tę stronę uderzyć ? :)

• Redaktorzy

Wg mnie wymiana wzmacniacza z 700 na 1000 niewiele zmieni w brzmieniu. A-S700 jest również dobrym wzmacniaczem. No, ale przekonasz się jak zmienisz wzmacniacz.

zastanawiam się nad zmiana zestawu wzmak i cd serii 700 na wzmak i cd serii 1000.

Kolumny to Monitor Audio RX8.

To chyba nie ma większego sensu. Aż tak dużej różnicy w dźwięku nie ma. No chyba,że chcesz mieć SACD to wystarczy może tylko zmienić CD.

druga sprawa to AS1000 ma MainDirect, które ładnie wykorzystam w kinie domowym pod przednie głośniki.

Zdaję sobie sprawę, że wzmak prawie 2x droższy nie zagra 2x bardziej jakościowo :) ... nie ukrywam, że o SACD też myślałem, aby kilka płytek kupić :)

• Redaktorzy

Zdaję sobie sprawę, że wzmak prawie 2x droższy nie zagra 2x bardziej jakościowo :) ... nie ukrywam, że o SACD też myślałem, aby kilka płytek kupić :)

Zasada nr 1. Pieniądze nie grają - jeśli chodzi o wzmacniacze zintegrowane stereo, ale nie tylko one. Zwłaszcza w dzisiejszych dziwnych czasach. Mając dobry, prawidłowo skonstruowany wzmacniacz (dobry = pasujący do danych kolumn w kwestii wysterowania i dopasowania) niewiele zmienisz droższym wzmacniaczem. A-S700 jest dobrym wzmakiem. Nie oszukuj się, że kupując A-S1000 będziesz miał szerszą i głębszą scenę, lepsze wybrzmienia instrumentów, ładniejsze wokale. Nic z tych rzeczy. Pieniądze ładuj w lepsze kolumny i źródło. Dobrze Ci radzę. Testowałem wszystkie te wzmacniacze i to naprawdę dobry sprzęt. Jak chcesz mieć nirwanę w domu, to długa droga Cię czeka i niestety wydanie trochę pieniędzy. Jak chcesz wiedzieć jak ją osiągnąć napisz na PW :)

Edytowane przez kangie

Nie oszukuj się, że kupując A-S1000 będziesz miał szerszą i głębszą scenę, lepsze wybrzmienia instrumentów, ładniejsze wokale. Nic z tych rzeczy

To dlaczego Yamaha nie zaprzestała swojej produkcji na A-S700 skoro i tak różnic nie ma pomiędzy A-S1000 i tak dalej ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

• Redaktorzy

Nie zaprzestała, bo chce mieć w ofercie rożny sprzęt pod "różnego" klienta.

Różnice są na pewno, ale nie sądzę, że są one do odróżnienia na każdych kolumnach.

Nadal twierdzę, że wzmacniacz ma trzeciorzędne znaczenie w tworzeniu brzmienia. Wg mnie przede wszystkim kolumny i źródło. Kolumny do główna sygnatura brzmieniowa, a żródło (zarówno płyta/plik od strony realizacyjnej) i urządzenie odtwarzajace jest bardzo ważne, bo to jest zaczątek - od tego zaczyna się przetwarzanie sygnału. Gdy na początku mamy "kupę", później nic z tym nie da się już zrobić. Jest już "po ptokach". W następnej kolejności wzmacniacz, chociaż jego główne zadanie to wysterować kolumny i być przyzwoitej klasy. Wzmacniacz nie musi kosztować 10 000zł i więcej. Choć istnieją kolumny, które wymagają preampu i monobloków, to koszty niestety rosną. Następne są już kabelki, ale nie chce mi sie o nich teraz myśleć ;)

Panowie, czy myślicie, że w ślepych testach w konkretnym systemie odróżnicie który wzmacniacz gra? A-S700 i A-S1000? A już na pewniaka jak skorzystamy tylko z końcówek mocy tych wzmacniaczy i pominiemy wbudowane preampy. Chętnie wezmę udział w takim teście, ale jako widz-obserwator, bo wiem że nie odróżnię który wzmak w danej chwili gra (700 czy 1000). Przerabiałem to i wiem o czym piszę :)

Edytowane przez kangie

• Redaktorzy

Ja też. Kto organizuje? Ja mogę przywieźć swoją R-S700 teoretycznie "gorszą" od A-S700 ;)

W sumie możemy zrobić test u mnie, tylko niechaj ktoś przytaszczy A-S1000. Tylko żonę z dziećmi muszę wywieźć na kilka dni, żeby mieć spokój ;)

Może przemek się zadeklaruje z swoim A-S1000 no i dla pewności, jeszcze namówimy kolegę kiza z swoim A-S2000 tak aby było jasne jakie są różnice (albo ich nie ma) pomiędzy 700-setka a modelami wyższymi.

Może się okaże ze Yamaha czerpie korzyści tylko z numeracji a nie z jakości adekwatnej do danej serii;-))

PS: A ja przytaszczę Pioneera SX-1980

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Redaktorzy

No to weźcie jeszcze jakieś wypaśne kolumny, bo potem powiecie, że moje Sonusy to nie to i na nich nie słychać różnic ;)

W sumie możemy zrobić test u mnie, tylko niechaj ktoś przytaszczy A-S1000. Tylko żonę z dziećmi muszę wywieźć na kilka dni, żeby mieć spokój ;)

to ja biorę swój A-S700 :) w który rejon polski się kierować? a już wiem, sprawdziłem profil - ja z okolic Poznania :)

wiem, że źródło ważne, ja przyjmuję kolejność: kolumny - źródło - wzmak

a xindak'a ktoś słuchał?

Edytowane przez rafix1
  • Redaktorzy

wiem, że źródło ważne, ja przyjmuję kolejność: kolumny - źródło - wzmak

Możemy sobie nawzajem polać :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.