Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej … zdecydowałem się jednak na serię 2000 !

Kupiłem wzmacniacz A-S2000 ... jest w nim moc !

Oczywiście pomijając fakt, że ledwo co go wniosłem do domu (prawie 30kg w kartonie) to muszę przyznać, że warto było. Przez weekend słuchałem różnych płyt … to jest prawdziwy kosmos vs. to co miałem !

Najlepsze jest to, że na razie zmieniłem wzmacniacz (podłączyłem moje Samby 250 od Tonsila i daremny DVD jako odtwarzacz CD) … już się boję pomyśleć co będzie jak podłączę nowy CD i kolumny.

Co do CD to mam prostą sprawę … będzie to CD-S2000 … ale dalej pozostaje mi wybrać kolumn.

Z tym zakupem nie będę się śpieszyć … myślę, że trochę to potrwa bo chce być zadowolony w 100%. Jak na razie słuchałem tylko B&W 684 ... gdzie brakowało mi wyraźnego basu ... góra była super.

PS.

aha ... będę jeszcze szukał jakiegoś fajnego tunera :-)

Kondi

Edytowane przez kondi!

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

kondi w AS2000 brakowało Ci basu?

z moimi Tonsilami - TAK

PS

B&W 684 słuchałem z A-S1000 i tu bas był trochę "jak przez szmatkę" ... brak dynamizmu i niskiego zejścia (nie wiem o ile dobrze się wyrażam)

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

Niedopasowanie kolumn, do gustu słuchacza, A-S2000, ma bas za który trzeba by zapłacić trochę więcej grosza.

Potwierdzają to recenzje (można ufać lub nie), ale jest to także moja opinia posiadacza, tego wzmaka.

Zawsze trzeba pamiętać, że gra cały system włącznie z pomieszczeniem (akustyka), Taka są reali. !! -:)

Odsłuchy salonowe, mogą trochę rozczarować potencjalnego nabywcę, ponieważ, salony zazwyczaj

mają adaptację akustyczną, chociaż na podstawowym poziomie.Z naszymi pomieszczeniami bywa

różnie, i różnie może to wszystko zagrać.Pozdr. :)

Hej … zdecydowałem się jednak na serię 2000 !

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

• Redaktorzy

A ja Wam powiem, ze Yamaha to jest zacna firma. Ameryki nie odkrylem, ale chcialem to napisac. Pozdrawiam wszystkich Yamahowców!

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Od początku myślałeś o kupnie serii 1000 - co Cię skłoniło to tej zmiany ?

tak, tak ... ale za dużo się naczytałem na ten temat ... uznałem, że jeżeli kupuję sprzęt na nastepne lata (nie zamierzam szybko zmieniać) ... to warto dołożyć te kilka pln do wersji 2000 :-)

Witam w pod-klubie Yamahy serii 2000.

Napisz słówko o kolumnach jakie masz vs. rodzaj muzyki, którą słuchasz .. może zainspisujesz mnie zakupem ?

PS.

wczoraj przorałem kilka płyt w tym Faith No More (King for a Day) ... ale jest moc w szczegółowych smaczkach ... czekam na kolumny, aby poznać "basowego kopa" !

czekam na kolumny, aby poznać "basowego kopa" !

Co to będą za potwory, "tylko uważaj na tyłek jak tak kopią", żartuję -:)

Jeżeli chodzi o kolumny to radzę coś na ScanSpeakach są bardzo uniwersalne i wiele firm ich używa, ja przed Xavianami miałem monitory Avance signature 3 mk2 też na ScanSpeakach chociaż niższej klasy i było ok.

B&W bym do Yamahy odradzał są ostre trochę nieprzyjemne a bas bardzo precyzyjny ale bez życia (słuchałem serii 600 i CM) słuchałem też monitorów serii Diamond i tu było ok. ale ta cena... , źle było również z ProArkami (firmy te mają kota na punkcie precyzji a nie przyjemności słuchania).

Yamaha dobrze współpracowała z ViennaAcustic Haydn i Mozart (Haydny miałem przez rok Mozarty wypożyczyłem na dwa tygodnie i przegrały z Xavianami) dźwięk jest ciepły i przyjemny dla ucha z dobrym basem (precyzja plus "miś") bez ostrości.

Oczywiście bardzo ważne są kable, potrafią całkowicie zmienić brzmienie zestawu.

Yamaha najlepiej gra z potencjometrami na zero - wtedy pomijany jest tor korekcji barwy, radzę w takim ustawieniu testować (porównywać) kable i nimi wprowadzać korekcję brzmienia a nie potencjometrami.

Sorry, jeżeli piszę rzeczy oczywiste.

Edytowane przez sep

Napisz słówko o kolumnach jakie masz vs. rodzaj muzyki, którą słuchasz .. może zainspisujesz mnie zakupem ?

Sporo sprzętu przewaliłem na odsłuchach zanim kupiłem docelowy. Yamaha nie była moim pierwszym wyborem, a nawet drugim.

Mam bzika na punkcie japońskiej techniki więc pole manewru było dosyć ograniczone. Luxman, Accuphase czy Reimyo znacznie przekraczał założony budżet. Yamaha z tego co słuchałem zagrała dla mnie najlepiej.

Później przyszedł czas na kolumny - tu też zbadałem kilka tropów, tym razem niejapońskich. Niespodziewanie najbardziej przypasowały mi Martiny Logany. Kilka osób odradzało połączenie z Yamahą ale ja kierowałem się własnym odczuciem. Ujęły mnie nietypowym a zarazem pięknym wyglądem, niestandardową konstrukcją i co najważniejsze w mojej muzyce Yamaha z ML dała mi najwięcej przyjemności. Moja muzyka to wyłącznie klasyka z przewagą baroku i renesansu. Chyba nie zainspiruję Ciebie bo nie mam żadnego doświadczenia z "basowym kopem", słucham raczej cicho i w skupieniu więc interesuje mnie bas, środek i góra w równym stopniu.

w oczekiwaniu na kolumny i CD ... tuner zawitał w moim secie :-)

Yamaha Set

Szukając uzywanych kolumn natknąłem sie na takie:

- Audio Physic Tempo 3

- PMC GB1i

- PMC FB1

- B&W CDM-7-SE

- ELAC FS-247

Czy jest sens brać je pod uwagę ?

Pytam bo może ktoś z Was miał z nimi doczynienia i może doradzić czy jest sens jechać z wzmacniaczem do kogoś na odsłuch - bo wiadomo, ze w ciemno nie kupię.

Edytowane przez kondi!

Kupiłem wzmacniacz A-S2000 ... jest w nim moc !

Słuchałeś może innych wzmacniaczy Yamaha serii A-S, czy od razu rzuciłeś się na A-S 2000.

Jestem ciekawy konfrontacji, jeżeli porównywałeś przed zakupem.??!! Pozdrawiam. -:)

Mam pytanie do posiadaczy i osób, które posiadały CA-610 jak i jej reedycję CA-610II (CA-710). Warto się w to pchać? Jak z dźwiękiem? Ta pierwsza ma regulację basu dla 50Hz +-12dB druga dla 20Hz +-10dB. Potrzebuje troszkę basu u siebie w pokoju, dodam że na A-960II mi bas pasował. Poza tym, jak z przekaźnikami w tym sprzętach? Słyszałem, że potrafią się psuć i blokować sygnał w nieskończoność. Stopniowo załączają się coraz później aż w końcu blokują go całkowicie. Warto się tego bać? Nie chce potem siedzieć nad wzmakiem i się modlić czy uda się to zrobić czy nie albo wrzucić nowy przekaźnik, a mieć ten sam problem. Tak poza tym problemem, to słyszałem że są dość pancerne. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez Asklad

Słuchałeś może innych wzmacniaczy Yamaha serii A-S, czy od razu rzuciłeś się na A-S 2000.

Jestem ciekawy konfrontacji, jeżeli porównywałeś przed zakupem.??!! Pozdrawiam. -:)

i tak i ... nie :-)

słuchałem 1000, a ostatecznie kupiłem "w ciemno" 2000 ... tak to marketing robi "wodę z mózgu" :-)

Rozumiem, to zrobiłeś podobnie jak ja ?Tylko ja przez 2 lata czytałem o tym wzmacniaczu przed zakupem, forum jeszcze wtedy nie znałem, a szkoda??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Tylko przed zakupem spędziłem pół dnia w TopHiFi, na słuchaniu . Życzę wielkiej uciechy z tego nabytku, i skompletowania reszty systemu, pod swoje ucho.Dzięki, pozdrawiam.-:)

tak to marketing robi "wodę z mózgu" :-)

Coś mi się popsuł ten post.-:)

-)+

Edytowane przez kiza

Witam forumowiczów, mam wielką prośbę. Czy znacie jakieś zamienniki pilota do wzmacniacza AX-550 RS ? Oryginalnego nie mogę ustrzelić w Polsce.

Każdy pilot do yamahy Ci podejdzie - one są w miarę kompatybilne - np. taki: http://allegro.pl/oryginal-yamaha-vp59040-do-ax-470-ax-570-mt-9448-i4250243586.html, zamienników też sporo: http://allegro.pl/pilot-zamienny-do-yamaha-vl-20850-ax-nowy-i4187460362.html

Ja też, ale nawet na fotkach prezentują się wybornie, seria S-2000, przy nich tak jakoś skromnie wygląda ?

Ciekawe jak to gra, jeżeli tak jak wygląda, to może być ciekawie ? :)

Pytanie z "innej beczki" dot. zakupu kolumn do mojej Y A-S2000 ...

... budżet rozrósł mi się do ok 5k ... i zastanawiam się nad kolumnami używanymi Sonus Faber Grand Piano Home (czytając rózne opinie wydają się być idealne .. chyba, że się mylę ?)

i tu rodzą się pytania:

* czy miał ktoś styczność z powyższym zestawieniem (Y A-S2000 + SF Grand Piano Home) ?

* czy jest sens kupować używane ok 10letnie kolumny ... jak z ich żywotnością ? czy kolumny się zużywają (oczywiści pomijając mechaniczne uszkodzenia) ?

* czy faktycznie lepiej kupić Home (ponoć ostatnie kolumny "starej szkoły" SF) ... czy celować w nowsze Domus ?

A może w tej cenie kupić nowe ?

witam wszystkich, z wielką przyjemnością chciałem dołączyć do klubu z moim skromnym zestawem

Yamaha R-S700 + monitor audio bx2, kable chord carnival silverscreen

źródło:

większość czasu 90% muzyka laptopa (o ile jest to flac/alac) lecąca przez DAC/AMP fiio e07k + fiio e09k (sterownik Wasapi).

ps3/ps4 do koncertów blue-ray dvd i płyt cd.

jak na pierwszy zestaw jestem barrrdzo zadowolony (wcześniej słuchałem muzyki laptop + m-audio av40) z dzwięku, nie jestem żadnym znawcą ale entuzjastą. muzyka głównie rock i metal w każdej odsłonie - prezentuje się jak na mój gust znakomicie. pink floyd/led zeppeli/iron maiden - odlot.

Jest juz w Polsce nowa Yamaha CD-S2100?

Widzę, że Yamaha idzie w dobrą stronę - konkretnie to już wygląda.

Ja właśnie zakupiłem:

post-11903-0-41837900-1400839099_thumb.jpg

Ale w końcu z Niemiec bo w Polsce jak się pojawia to w kiepskim stanie za kosmiczne pieniądze. Swoją drogą nie rozumiem tego - jak na Allegro pojawia się hi-end (tu konkretnie o Yamahach piszę) to sprzedający chce niewiadomo ile - przykłady: AX-2000 za 5000zł (na niemieckim ebayu cały zestaw AX-2000 + CDX-2020 + TX-2000 poszedł za ok 6500zł jakiś czas temu), CX1000+MX1000 za 8000zł (i znowu w Niemcowni za 4000zł można komplet idealny kupić). Nie rozumiem. Z kolei te niższe modele u nas chodzą nieraz za grosze.

Wracając do TX-1000 (w sumie dźwięk będzie mocno zbliżony do TX-2000 ze względu na te same bebechy) - gra to ładnie, ale jak dla mnie jest minimalnie przymulony - może przyzwyczaiłem się już do T-7 (analog to analog - pewnie T-2 jeszcze bardziej by mi podpasował)... Powiedziałbym, że brzmi na poziomie T-85 - oba grają w bardzo podobny sposób, ale jeśli chodzi o funkcje, wyświetlacz itp. jest dużo bardziej podobny do TX-950. Testuję w zestawieniu z AX-900 (do którego nawiasem mówiąc idealnie designem pasuje). Jak dla mnie dopłacać ok 250-300zł do T-85 się nie opłaca, pod warunkiem, że chce się zrezygnować z pilota - ja będę się jednak starał pilota zachować, więc jeszcze CX-1000 planuję dokupić + jakąś miłą końcówkę.

Według mnie seria 2100 to to samo co 2000 ale nie słuchałem - CD wyświetlacz w innym miejscu, trochę lepsze wartości Harmonic Distortion (podobno bez znaczenia) USB, i pilot, bebechy wyglądają podobnie. Dla mnie znaczenie ma pilot ma sterowanie głośnością i źródłem - jeżeli te same kody co 2000 to trzeba zdobyć, USB mi nie potrzebne i powinno być we wzmacniaczu (zaawansowane przetworniki do mp3 ?), wyświetlacz na środku bez znaczenia ale może i lepiej. Z wzmacniaczem jest podobnie, mi te migacze na środku nie odpowiadają (nie pasują do wyświetlacza CD) i po co ? Seria 2000 wygląda lepiej, prościej i w tym jej uroda, o ile wyświetlacz na środku mogę zaakceptować to reszty raczej nie (jak ktoś porównywał 2000/2100 to niech napisze ale myślę że może być gorzej - za dużo zmian dla oka, w Top HIFI 2100 brak).

Generalnie to trochę dziwne Yamacha reklamuje że po wyłączeniu wodotrysków jest lepiej "pure direct" (i to przy dobrych głośnikach i kablach jest prawda) a instaluje te migacze.

<p>A mnie wzmacniacz 2100 bardziej się podoba (wskazówki rules) jednak cena nie uzasadnia wyboru vs. 2000

Edytowane przez kondi!

A mnie we wzmacniaczu A-S2000 brakuje jednej rzeczy a mianowicie jakiegoś wskaźnika poziomu głośności. Oczywiście niby głośność powinno się dobierać na słuch ale jako normalny mężczyzna jestem wzrokowcem i lubię sobie jednak czasami popatrzeć. Stąd wskaźniki w serii 2100 bardzo mi odpowiadają.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.