Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, odkrecilem, nic tam nie ma (zadnych zatyczek). Zgodnie z instrukcja to by sie zgadzalo. Ale niektorzy twierdza ze maja w swoich A-S700 wtyki bananowe, dlatego 'HELOU', co jest ? Moze sa jakies rozne wersje na europe ? To chyba glebszy temat. Trzeba by zrobic jakies rozeznanie u innych posiadaczy A-S700. Z tego co pisalem po sklepach na allegro, to wszyscy twierdza ze maja banany...

bo nie wiedzą co mówią !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Dwie nowe Yamaszki w rodzinie, tytanowa CDX-496 stoi juz na polce, w drodze jest tytanowa CDX-820RS.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Witam ponownie szanowne grono Dzisiaj dorzucam kolejne zdjęcia z mojej kolekcji lata 80 i 70.

witamy w klubie! Gratuluję pieknej kolekcji.

Dwie nowe Yamaszki w rodzinie, tytanowa CDX-496 stoi juz na polce, w drodze jest tytanowa CDX-820RS.

Tej pierwszej nie znam, za nowa ;-). Za to mam tą drugą, poprawnie brzmiacy CD, z bardzo kapryśnym mechanizmem, aktualnie robi za backup (w folii pod łóżkiem ;-)

C2A ponoć jest duzo lepsza od C2A, niestety jeszcze takiej nie mam :)) Na chwilę obecną zachorowałem na jakiś wysoki model CD Yamahy a za jakiś czas FX-3 :)

Orientuje się ktoś czy Yamaha robiła kable głośnikowe/interkonekty?

Jestem posiadaczem yamahy cdx 1060, więc dopisuje się do klubu:P

Czołgista- yamaha c4 jest bardzo fajnym pre, ma jednak problemy z lutami, mega cieniutkie ścieżki, trzeba przelutować i będzie ok, najlepszym słyszanym pre yamahy jest c2x, jest teraz na ebay taka-tanio nie pujdzie.Jak wrażenia po podłączeniu m4, szybka skubana jest co????Miałem kiedyś m2, to jest dopiero potwór, mega dynamika i kontrola nad basem.....moim zdaniem najlepsza z yamah.Powiedz mi jeszcze z kąt jesteś, może by się spotkać, porównamy b2 do se a3 technicsa

Diable, mam wrazenie ze to moga byc wlasnie te sciezki bo czesc pre za potencjometrem glosnosci doslownie parzy. Jakby cos tam w klasie A pracowalo. Tyle dobrego ze jest jeszcze calkiem oryginalna bo ogladalem juz bebechy :). C2X pojawia sie niestety bardzo rzadko i trzeba juz wylozyc ponad 300 ojro.

M4 jest niezla ale brakuje jej magii V-Feta na górze i średnicy.

Chetnie bym porownal te Yamaszki do Technicsa ale mieszkasz kawal drogi ode mnie, siedzie w Holandii w Almere. :))

Sam nawet wystawilem z ciekawosci w Holandii ogloszenie ze zamienie M4 i B2 za SE-A3 z doplata z mojej strony ale cisza :D

Na razie nie szaleje z kupowaniem sprzetu bo musze zrobic nowa szafke na TV i sprzet audio. 2m wysokosci, 2.95 szeroka i zbudowana z gwintowanych pretow i 30-40mm MDF-u. Cos takiego tylko duuuzo wieksze:

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTuUBX8bYe583eexrhksPOIw8DDGV2TrXpvr_qyHGORO8_GsYqrOsIhT6XL

nie ma gdzie juz sprzetu upychac a mam jeszcze 32 calowe CRT Philipsa ktorego sie dlugo nie pozbede, 32 calowy kineskop z HDMI i HD Ready :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Szkoda że daleko mieszkasz, se a3 warto kupić, zwłaszcza z oryginalnym preampem.Se a3 to istna spawarka na dole, ale ma magie lampy na środku i górze tyle że wszytko czyste i przejrzyste, gorąco polecam, jest tylko jeden myk z nią, żeby dobrze grała musi być dobrze zrobiona, a naprawa jej jest naprawde bardzo skomplikowana w brew pozorom.Polecam ci yamahe m2, istny potwór:) Co to grzania sie c4 , powinna być wyraznie ciepła,ale nie pażyć , jak jest gorąca to coś jest nie tak, wzbudza się może.Grzeje się bo jest wykonana na tranzystorach, pracuje w klasie ab, jest to prosty preamp, ma moim zdaniem kiepskie wejścia gramofonowe zresztą jak większość yamah.

MX 1000 dałem na allegro, cena jest tam do małej negocjacji. http://allegro.pl/yamaha-mx-1000-ideal-i1912398246.html juz tam paru obserwuje nie wiem czy to z kluby ktoś czy nie :)

Jest nie dłubana 1000% oryginalna konstrukcja. Mam kupę fotek dokładnych środka, jakby ktoś chciał bo robiłem dla kolego JohnyW, on może potwierdzić że jest idealna :).

pzdr. Łukasz

Czy ktos wie co oznacza dopisek "RS" na sprzecie Yamahy?

MX 1000 dałem na allegro, cena jest tam do małej negocjacji. http://allegro.pl/yamaha-mx-1000-ideal-i1912398246.html juz tam paru obserwuje nie wiem czy to z kluby ktoś czy nie :)

jesli masz możliwość, spróbuj sprzedac na ebay-u, w Polsce ceny Yamahy sa dużo niższe

Czy ktos wie co oznacza dopisek "RS" na sprzecie Yamahy?

Ano, sterowanie z pilota ;-)

To TX900 ma sterowanie z pilota, nie wiedzialem! Tak wlasnie wyslalem ze RS to cos w stylu Remote-System.

CDX-820 przyszla ale jestem ostro wnerwiony, cala cholerna pokrywa jest zaklejona srebrna folia samoprzylepna, nawet dziad wyjal baterie z pilota. W opisie oczywiscie stan bardzo dobry. Cedek byl wcisniety na sile w za male pudelko po odtwarzaczu DVD bez zadnej amortyzacji, zeby go wyjac musialem cale pudelko rozciac, cud w ogóle że jeszcze dziala.

Pierdziu, zawsze pech z tym sprzętem, przewody idące do żarówek z TX900 odpadly ze starosci i ciaglej pracy w wys. temperaturze. Zaroweczki tez trzeba wymienic, ktos sie orientuje jakie maja wartosci?

Napisz proszę jaki gramofon i z jaką wkładką podłączałeś do a-s700?

mam Adama z wkładką AT-120e. Natomiast A-S700 dopiero planuję kupić razem z NS-F500.

Edytowane przez hadwaoo

Pozdr, Krzysiek

Niestety nie polecam a-s700, preamp phono jest tam chyba tylko po to aby było wejście MM (zwykły opamp, z prostą pętlą sprzezenia zwrotnego, nic szczególnego, sam zlutujesz coś podobnego za kilkanacie zł).

Widzę, ze chcesz kupić nowy sprzęt, zainteresuj sie proszę a-s1000, to już zupełnie inna klasa, dyskretny układ MC/MM rodem z najlepszych preampów Yamahy c-2, c-4 (choć troszkę gorszy ;-) IMHO naprawdę warto dołożyć. A i stopień końcowy na 100% lepszy od 700. Po prostu inny wzmacniacz! At-120 to zupełnie przyzwoita wkładka i z pewnością zasługuje na coś lepszego. Jak coś to pytaj.

Niestety nie polecam a-s700, preamp phono jest tam chyba tylko po to aby było wejście MM (zwykły opamp, z prostą pętlą sprzezenia zwrotnego, nic szczególnego, sam zlutujesz coś podobnego za kilkanacie zł).

Widzę, ze chcesz kupić nowy sprzęt, zainteresuj sie proszę a-s1000, to już zupełnie inna klasa, dyskretny układ MC/MM rodem z najlepszych preampów Yamahy c-2, c-4 (choć troszkę gorszy ;-) IMHO naprawdę warto dołożyć. A i stopień końcowy na 100% lepszy od 700. Po prostu inny wzmacniacz! At-120 to zupełnie przyzwoita wkładka i z pewnością zasługuje na coś lepszego. Jak coś to pytaj.

no tak się właśnie kręciłem obok tego A-S1000 ;-) Widzę, że jednak warto. Co do wkładki, to będzie wymieniana za jakiś czas na At-440mla. I myślę, na tym poprzestanę.

Pozdr, Krzysiek

Witam. Mój wzmacniacz to Yamaha A-960II. Wzmacniacz działał ponad rok bez żadnych problemów, lecz teraz mam ich kilka, no i w związku z tym poszukuję serwisówki, schemat już mam. Tak, więc pomyślałem żeby napisać tutaj i mam nadzieje, że ktoś mi pomoże, bo przeszukiwanie internetu jest kompletnie bezowocne - nigdzie nie ma żadnych skanów. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam miłośników sprzętu Yamahy.

Edytowane przez Asklad

Mam tylko do "zwykłej" A-960 :-(

http://speedy.sh/AuZNw/Yamaha-A960-amp.pdf

"Zwykła" ma inne wartości prądów spoczynkowych itd. niż Mark II - więc, się nie nada, ale i tak dzięki :P. Strasznie ciężko jest właśnie wyhaczyć do Mark II skany service manual'a. Mam nadzieje, że ktoś posiada na stanie pdf'a z service manualem do A-960II, liczę na łut szczęścia :).

Edit: No chyba, że zostałem wprowadzony w błąd jeśli chodzi o ustawienia, ale z tego co pamiętam to na audiokarmie, ktoś pisał że właśnie używanie manuala od A-960 w celu ustawienia A-960II nie ma większego sensu, bo w A-960II są inne wartości. Mi się wydaje, że to może być prawda, bo w końcu Mark II różni się trafem oraz filtracją zasilania oraz EWENTUALNIE (podkreślam żeby nie było) mniejszymi pierdołami, więc chyba nie ma się co dziwić że ustawienia A-960II mogą być, czy są inne niż w A-960.

Edytowane przez Asklad

Dobra znalazłem skan ustawień prądów z service manuala A-960II i schemat - trochę się naszukałem i napytałem, ale było warto. Jakby ktoś potrzebował w przyszłości to wrzuciłem w jednym archiwum pdf'a ze schematem A-960II oraz ustawieniami prądów z serwisówki tu > http://ge.tt/8Sttfo9

Hmm, możliwe że w sobotę będzie nowa Yamaszka, tym razem P2200 :)

Fajnie wygląda taka Yamaha P2200, ile za nią wołają? W ogóle mam pytanie słyszał ktoś kolumny Yamahy NS-690, NS-690II lub NS-690III? Jak one brzmią? Słyszałem, że nie dużo gorzej niż NS-1000, ale łatwiej jest je wysterować (brak berylowych kopułek), czy to prawda?

Edytowane przez Asklad

P2200 stoi za 200 euro w bdb stanie. Wolałbym PC2002M bo to to samo co M-2 (trany High-FT) ale nie wybrzydzam :))

NS690 ma beryl, ale tylko tweetery a nawet NS1000 nie są trudne do wysterowania: 90dB i 8Ohm. (na woofer nie ma co patzreć, nie rusza się praktycznie wogóle, nawet przy max głośności)

Aha. Ogólnie fajnie wygląda ten P2200, ciekawi mnie jak gra. Jak będziesz miał tą Yamaszkę to opisz jej brzmienie. Ciekawi mnie czy będzie zawierało podobny dźwięk albo lepszy niż moja A-960II i czy będzie posiadało, że się tak wyrażę "but" Eltronowskich KD-503 - uwierz mi lub nie, Eltron to żaden HiEnd ale jak sprawisz żeby dwa Eltrony grały w stereo (tzn. jeden Eltron będzie odpowiadał za lewy kanał, a drugi prawy), to ładnie potrafi przybucić. Na razie tak sobie tylko wyobrażam dźwięk tego P2200, czyli wysokiej jakości dźwięk (natural sound) + ostry estradowy wykop :).

A co do NS-690, to nie one nie mają w ogóle berylowych kopułek, nawet tweetery nie mają berylu. Tweetery siedzące w NS-690 to JA-0509 są to zwykłe soft-dome'y :P. Czyli powiadasz, że NS-1000 nie są trudne do wysterowania? Na luzie by starczyła moja A-960II? Ktoś próbował takiej kombinacji zgrywa to się w ogóle ze sobą? Ogólnie z tyłu wzmaka mam napis "NS Series" był on stworzony z myślą o zasilaniu serii NS czy to taka zmyłka?

Edytowane przez Asklad

Yamaha pisała na wszystkim "Natural Sound" więc tym nie ma się co sugerować.

Ponoć P2200 jest dość surowa z dużym wykopem, umiwiłem się na jutro na 16.00 więc zobaczymy :)

Z mocnych końcówek miałem też AB Internationala 600LX, 2x425W@4Ohm i Philipsa SR-540 z 2x270W więc wiem co potrafią takie wzmacniacze, może nie sa wyrafinowane brzmieniowo ale mają moc. P2200 ponoc można łatwo udomowić przez wymianę niektórych drobnych elementów na bardzej (fuj)audiofilskie :))

A960 poradzi sobie bez problemu z 1000M, B-2 ma "tylko" 100W na kanał i nie ma problemu.

Faktycznie, mój błąd, Ns-690 nie ma berylowych tweeterów, ostatnio była dość potłuczona para do sprzedania i facet pisał o berylowych gwizdkach ale jak widać nic z tego.

Fajnie wygląda taka Yamaha P2200, ile za nią wołają? W ogóle mam pytanie słyszał ktoś kolumny Yamahy NS-690, NS-690II lub NS-690III? Jak one brzmią? Słyszałem, że nie dużo gorzej niż NS-1000, ale łatwiej jest je wysterować (brak berylowych kopułek), czy to prawda?

NS1000 nie są trudne do wysterowania: 90dB i 8Ohm. (na woofer nie ma co patzreć, nie rusza się praktycznie wogóle, nawet przy max głośności)

Brak berylowych kopułek wcale nie oznacza, że łatwiej jest je wysterować, wręcz przeciwnie. Różnica w Mms (masie poruszanej dynamicznie w przetwornikach) pomiedzy kopułkami z Be a kopułkami typu soft-dome (czy nawet Al/Ti) jest duża. Woofer się nie rusza, wynika to ze strojenia basu w tym typie (zamkniętej) obudowy (stąd bas, chociaż może być dla kogoś nieco lekki, jest świetnie zdefiniowany). NS-1000M zagrają prawie ze wszystkim, natomiast moim zdaniem pełnię brzmienia osiągnąć na dobrym, naprawdę dobrym tranzystorze albo żwawej lampie (SET). Ten berylowy średniotonowy przy dobrym sygnale potrafi pokazać dużą klasę, podobnie jak reszta pasma. Podsumowując: zagrają (jeżeli pomieszczenie nie jest za jasne) ze wszystkim ale im lepszy tor, tym brzmienie będzie mieć większą klasę. To są takie głośniki, dla których zestaw typu Lavardin IT i np. źródło typu Naim DAC to nie przesada :-)

Pozdrowienia :-)

Edytowane przez Swordfish

Yamaszki potrzebują dobrze wytłumionego pomieszczenia bo w twardym to nawet z lampą będą kłuć po uszach.

Parę fotek P2200:

img0011vy.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/641/img0013td.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/809/img0014gj.jpg

Na razie 3 rzeczy do zrobienia,

-Nowa sieciówka

-Martwy lewy VU

-Dziura w pokrywie

Edytowane przez czolgista778

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.