Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie odsłuchiwałem u siebie tych modeli Yamahy. Nie przemawiają do mnie "kombajny" obsługujące "wszystko". CDS 700 to odtwarzacz MediaMarket za ok 1600zł ! Z tego co pamiętam to 500 ma całkiem ok parametry. Jak na sprzęt za prawie 2600zł nie powaliła mnie na kolana. A bajery w stylu USB, Network i CD-DA, CD-R, CD-RW (MP3, WMA). To nie moja bajka. Zapytaj Q21, może otrzymasz bardziej fachową podpowiedź.

W tej kwestii, może i masz rację ! W swoim cdx-900 po 25 latach pracy lasera stwierdziłem, że go wymienię. Koszty faktycznie spore, normalna cena do 900 to 600-700zł idzie czasem dorwać nówkę za 100$ to wymieniłem. Czyli sumując - cena CDX-900 w idealnym stanie (300zł) + moja zachcianka laser (300zł) = 600zł Cena nowego w 87r to 1400DM, mam nadzieję, że jeszcze z 20 lat posłuży. Podałem to tylko jako przykład, ja lubię wszystko co stare i dobre z wyjątkiem kobiet ! Tu masz link do Marantz http://www.audiostereo.pl/marantz-cdpm-6004_86196.html Pomimo całego szacunku do Yamahy musiałbym go usłyszeć no i kosztuje ok 2000zł.

Witaj! Niezła kolekcja! Nie miałem wzmacniacza AX-1070 ale jeśli chodzi o AX-900 i AX-2000 to ten pierwszy choć bardzo udany to wymięka przy AX-2000 ale to zupełnie inna półka więc myślę że nietaktem jest je porównywać, natomiast z tunerów godny uwagi dopiero zaczyna być TX-1000 i TX-2000, choć oba to podobne modele to TX-2000 jest bardziej aksamitny i subtelny w przekazie, natomiast TX-680 tak jak piszesz-poprawny ale bez szału. U mnie w dziedzinie cd to DVD-S 2700 w cd jest cieniutki w porównaniu do CDX-1060 który jest świetnym cedekiem ale znów nie daje rady CDX-2000 który gra bardziej miękko i pastelowo.

Pozdrawiam!

A miałeś może możliwość porównać TX-1000 i TX-2000 do TX-900

A miałeś może możliwość porównać TX-1000 i TX-2000 do TX-900

Witaj! TX-900 bezpośrednio z TX-1000/2000 nie porównywałem, natomiast miałem możliwość porównać z TX-680 bo taki wówczas miałem i TX-900 wypadał lepiej-nie była to przepaść ale przekaz stacji radiowych był bardziej wyrazisty i dynamiczniejszy zwłaszcza 3pr. TX-1000 niedawno widziałem w ogłoszeniu sprzedaży na giełdzie hi-fi chyba za 500zł w/g mnie jeśli tuner jest ok to cena jest rewelacja bo wart jest o wiele więcej. Podobno T-80 lub 85 to też świetny tuner ale nie słyszałem więc się nie wypowiem, TX-1000 był jego następcą. Pozdrawiam.

cześć

proszę o poradę

w mojej Yamaha A-1 po załączeniu przekaźnika gra tylko jeden kanał.

Jak szybko zrobię głośniej i zaraz ściszę zaczyna grać drugi.

Czy wie ktoś, czy to wkestia nadpalonych styków przekaźnika, przełącznika źródeł, czy jakiś problem ze zbyt niskim prądem spoczynkowym, który pod wpływem głośności ustala się,

może to typowa wada, bo w Yamaha A-760mkII też tak miałem...

z góry dzięki

P

Witam

Jakby kogoś interesowało jak sterować Yamahą przy pomocy PC z Windows to zapraszam do działu PC Audio do wątku http://www.audiostereo.pl/pc-bluestacks-yamaha-av-controller-it-works_100945.html

CDS 700 to odtwarzacz MediaMarket za ok 1600zł ! Z tego co pamiętam to 500 ma całkiem ok parametry.

Ale głupoty. To że cos jest sprzedawane w media nie oznacza że jest marnej jakości. Parametry cd s 700 i cd n 500 są porównywalne. Różnica i to ogromna jest za to w napędzie CD. CD S 700 ma napęd wzięty ze szczytowego modelu cd s 2000. CD N 500 takowego nie posiada. Mam cd s 700 3 lata, żadnej usterki działa bez zarzutu. I nie kupowałem w media.

cześć

proszę o poradę

w mojej Yamaha A-1 po załączeniu przekaźnika gra tylko jeden kanał.

Jak szybko zrobię głośniej i zaraz ściszę zaczyna grać drugi.

Czy wie ktoś, czy to wkestia nadpalonych styków przekaźnika, przełącznika źródeł, czy jakiś problem ze zbyt niskim prądem spoczynkowym, który pod wpływem głośności ustala się,

Typowe, zaśniedziałe styki przekaźnika, czyszczenie albo wymiana.

Witam,

również należę do yamaha team :)

klocki stereo to: A-S700 + CD-S700

klocki KD to: RX-V1067 + BD-S671

CDS 700 to odtwarzacz MediaMarket za ok 1600zł !

cichy, jak nie słuchałeś to się nie wypowiadaj o modelu, nawet jakby był sprzedawany na targu ;)...

kilku moich znajomych zwolenników denona, marantza, NAD'a, CA i innych marek, bardzo się zdziwili słuchając zestawu yamaha 700 z dobrze nagranej płyty XRCD.

Tak ostatnio mnie naszło - czy zna ktoś może nakłady klocków Yamahy (glównie chodzi mi o topowe serie o porównanie z klasą średnią)?

PS.

CDX-630 Yamahy po przelutowaniu większości kondensatorów na lepsiejsze spowodował u mnie krótkotrwały szok - w pozytywnym tego słowa znaczeniu - bajka - porównuję z niedawno zakupionym CDX-1050 (tak, wreszcie mi się udało! choć w złym kolorze) i na wielu płytkach trudno powiedzieć który lepszy (z tym, że narazie testy musze robić na niezbyt zaawansowanych słuchawkach - jutro może odpalę kolumienki).

• 2 tygodnie później...

Witam,

Chciałbym się zapisać do klubu z moim AV RX-A2020

http://sklep.fusic.pl/yamaha-rx-a2020-autoryzowany-dealer.html

Kawał klamota, ciekawe, jak gra?Gratulacje.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

@Kiza , do KD jest naprawde swietnie , w stereo szalu nie ma( zalezy tez od oczekiwan ) ale jak na AV to naprawde dobrze sobie radzi. Funkcjonalnosc i mozliwosci konfiguracji tez na duzy plus. To taki kombajn ktorym napedzam kino plus sterfe w kuchni z salonem. Generalnie jestem nawet bardziej niz zadowlony

Może ktoś się orientuje - mam dwie Yamaszki CDX-880:

post-11903-0-29983000-1361880608_thumb.jpg

post-11903-0-13275300-1361880618_thumb.jpg

To co od razu rzuca się w oczy - jedna ma ciemną klapkę a druga jasną - ta z ciemną klapką wydaje się być nowsza. W necie zdjęć tych modeli jak na lekarstwo, ale sprawdziłem CDX-860, CDX-870 i CDX-890 i żadna nie wydaje się mieć ciemniejszej klapki (myślałem, że moja pochodzi z innego modelu). O co w tym chodzi? Muszę się jednej pozbyć i qrka jakby takie same były to problemu bym nie miał...

Edytowane przez Varrol

@Kiza , do KD jest naprawde swietnie , w stereo szalu nie ma( zalezy tez od oczekiwan ) ale jak na AV to naprawde dobrze sobie radzi. Funkcjonalnosc i mozliwosci konfiguracji tez na duzy plus. To taki kombajn ktorym napedzam kino plus sterfe w kuchni z salonem. Generalnie jestem nawet bardziej niz zadowlony

To najważniejsze że Tobie się podoba, bo przecież o to chodzi.Ja cóż, stary tradycjonalista.

Miłego, pozdr.

Witam serdecznie,

Chciałbym się przywitać ze swoim ciut mniej oczywistym zestawem:

1) Ampli RX-930

Yamaha RX-930

2) Odtwarzacz CD-2000

Yamaha CD-2000

.....i tu mam małe pytanko do cd-ka. Otóż napęd wydaje się pracować dość głośno, np. przy zmianie ścieżek, czy początku płyty, nie mam niestety odniesienia. Czy to było normalne w tym sprzęcie, czy coś zwyczajnie pada: mechanizm, może laser???

Witam,

mam pytanie do posiadaczy wzmacniacza A-S1000/2000 wykorzystujących wejście Main in do współpracy z amplitunerem KD. Czy w trybie Main Direct wzmacniacza sterowanie głośnościom kolumn frontowych odbywa się via KD czy wzmacniacz? Jeżeli przez KD to czy na wzmacniaczu pokrętło głośności trzeba ustawiać w konkretnej pozycji każdorazowo przechodząc do oglądania filmów?

Witam,

mam pytanie do posiadaczy wzmacniacza A-S1000/2000 wykorzystujących wejście Main in do współpracy z amplitunerem KD. Czy w trybie Main Direct wzmacniacza sterowanie głośnościom kolumn frontowych odbywa się via KD czy wzmacniacz? Jeżeli przez KD to czy na wzmacniaczu pokrętło głośności trzeba ustawiać w konkretnej pozycji każdorazowo przechodząc do oglądania filmów?

Witam.Jeżeli podłączysz amplituner KD, pod wejście Main Direct do (A-S 1000, 2000), to wzmacniacz ten działa jak końcówka mocy.

Wszelkie sterowanie nim odbywa się przez amplituner KD.Pozdr.

Dziękuję za odpowiedź. Przy okazji mam jeszcze pytania:

1. Na zdjęciach gniazda Main in i Pre out nie są połączone zworkami jak to u innych producentów bywa. Rozumiem, że przy połączeniu z KD mogę spokojnie podłączyć np CD do wzmacniacza i wybierać źródło przełącznikiem? Chodzi mi o to, że przedwzmacniacz nie jest fizycznie rozłączany z końcówką i źródło trzeba by podłączać pod amplituner?

2. Aktualnie mam RX-A820 połączone z BW DM 602.5 i w KD dźwięk mi odpowiada ale już w stereo jest kiszka. Na allegro kupiłem staruszka Rotela i tu już gra bardzo fajnie ale niestety przełączanie kolumn jest upierdliwe. Jak te kolumny zagrają ze wzmakiem stereo Yamahy? Słucham rocka lat 70, jazzu i trochę elektroniki

3. Tu już pytanie bardziej abstrakcyjne ;) Duża jest przepaść pomiędzy 1000 i 2000... warto ewentualnie dokładać? Za różnicę w cenie jest prawie CD-N500 :)

1.Pod Main. podłączasz amplituner.Pod Pre, suba lub końcówkę mocy.

Jeżeli podepniesz CD, zmieniasz wejście selektorem we wzmacniaczu.

Oczywiście jak masz podpięte CD do wzmaka, a nie amplitynera.

Main, Pre, masz także na seletorze, tylko wystarczy przełączyć.

Zworek, orginalnie nie ma, i chyba nie musi być, tak zaprojektowali.

2.Także słucham między innymi takiej muzyki, ale co do zestawienia

to każdy ma inne preferęcje brzmieniowe, także trzeba samemu posłuchać,

ocenić.Gra cały system, włącznie z kablami, i pomieszczeniem (akustyka).

3.?.....

Na pewno warto kupić AS 2000 jeśli będziesz chciał CD 2000, AS 1000 słuchałem w duecie CD N500 i powiem tak, że jeśli chcesz poczuć jak ziemia drży pod nogami i w miarę dobrą stereofonię to możesz brać ten duet ale przed zakupem warto posłuchać.Na forum tyle opinii ile użytkowników więc odsłuch jest niezbędny. Co do kabli to kupiłem zwykłe ale grube miedziaki i faktycznie poprawiły dynamikę.

Przemek-s, grałem kiedyś na zwykłych plecionkach, bass-5mm2, sedni+wysoki 2.5mm2, było O.K., dopuki nie dostałem kilku kabli do przetestowania.Został AudioQuest-Midnight, stary kabel, za niewielkie pieniądze, ale gra (jeżeli tak to można nazwać) dla mnie (i nie tylko) wybitnie.

Zgadzam się z tym co napisałeś, ale zawsze można pujść trochę dalej, inwestując raz, (kable) chociaż audio jest pełne niespodzianek,

i nie można być pewien czy to się uda.Pozdr.

Kiza ale już wiosna idzie więc trzeba będzie dać odpocząć Yamaszce i wędkę pomęczyć ;)

Skąd wiesz że wędkuję?Klocki i tak za często odpoczywają, bo po pracy to nawet słuchać mi się nie chce.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.