Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

;-)

Są pewne granice które zwykłemu śmiertelnikowi nie warto przekraczać.

Owszem w każdym przedziale cenowym są różnice, ale i także różne gusta.

Tomek piszę to jako zwykły przeciętny (może zbyt hucznie powiedziane) śmiertelnik. Pozdr. :)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Co to za różnica czy tam by było napisane Yamaha i kto inny macha :) i tak bym wybrał ten sprzęt zwłaszcza wzmacniacz a najlepsze są opnie w necie o AS1000 każy pisze co innego, jedni że za jasna i za dużo wysokich, drudzy, że za ciemna hmmm to komu wierzyć?

Podniecałem się Rotelem po przeczytaniu opinii tego forum, jakoś kolumny nie zniknęły a może to i dobrze bo by sprzedawca na Policję zadzwonił, że mu kolumny ukradli:)

• Redaktorzy

Bo magia dzwieku nie tkwi TYLKO we wzmacniaczu. Wg mnie wazniejsze sa kolumny i zrodlo.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Bo magia dzwieku nie tkwi TYLKO we wzmacniaczu. Wg mnie wazniejsze sa kolumny i zrodlo.

Źródło ważniejsze niż wzmacniacz ?, czyli droższe od wzmacniacza? czegoś nie kumam;)

Kolumny powinny być atutem całego zestawu, powinny przekroczyć niejednokrotnie koszt wzmacniacza a zarazem spasowane do całości brzmienia którego szukamy.

Źródło jest równie ważne w doborze do wzmacniacza, ale nie musi już mieć tej samej wartości co wzmacniacz,całość jeszcze można dopieścić kablami.

PS: U mnie źródło jest tańsze od wzmacniacza prawie dwukrotnie

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Szkoda, że w dzisiejszych czasach nie robi się tak trwałych konstrukcji jak choćby napędy PIONEER

Dzisiejsze czasy to zupełnie inna ekonomia;(

http://www.google.pl...1WqnuGhjzBEdepg

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Redaktorzy

Tak uwazam jak napisalem. Moje zrodlo analogowe jest 10x drozsze od wzmacniacza. Moj preamp gramofonowy jest o 25% drozszy od wzmacniacza. Wzmacniacz jest wazny, ale to nie on jest najwazniejszy w systemie. Cala kase ladowalbym w kolumny, ramiona gramofonowe, wkladki gramofonowe, preamp gramofonowy. Wzmacniacz mocy i kable maja drugorzedne znaczenie. Oczywiscie mozna sie ze mna nie zgadzac.

Co do CD uwazam, ze takie ktore jest w stanie zblizyc sie do dobrego analogu kosztuje bardzo duzo i jest oparte na dobrym DACu. Slyszalem systemy CD grajace jak analog, ale to byl system Reymio z kolumnami Bravo. Koszt kosmiczny. CDki nowe z przedzialu cenowego do kilku tysiecy zlotych graja jak dla mnie plasko. Dlatego na raze nie inwestuje w tor CD i gram na Yamaszce CD-S700, ktora niestety nie zachwyca brzmieniem. Moja wkladka gramofonowa jest drozsza od mojego CDka :-)

Edytowane przez kangie

kangie

I ja się nie zgadzam, że takie zestawienie rozwinie skrzydła, konfiguracja czyli Yamaha R-S700 plus 10 razy droższy gramofon plus 25% przedwzmacniacz gramofonowy od wzmacniacza, uważasz, że wykorzystujesz optymalnie swój zestaw?

Napisz jakie masz kolumny i okablowanie?

Tomasz ciekawe ile wytrzymają kondensatory w AS1000, w końcu niezła bateria 4x18000uF i zauważyłem, że Yamaha nie grzeje się specjalnie.

NIPPON to dobre kondki, trochę posłużą, a to, że wzmacniacz sie nie grzeje to znakiem tego, że twoje kolumny go słabo obciążają ( nie są prądożercze ) lub mało mu dajesz po garach ;)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Wiesz to średnia klasa ale dają radę, choć sprzedawca zastrzegał, że ograniczają możliwości tego wzmacniacza jednak chciałem aby podłączył jakieś w zbliżonej cenie wtedy łatwiej się przekonać co potrafi wzmacniacz i jeśli na takich tańszych wypada dobrze to pewnie na drogich jeszcze lepiej, nie stać mnie było niestety na droższe, może kiedyś:)

missiony grają dość ciepło i dynamicznie, scena średnia tak na 3 gwiazdki

Edytowane przez przemek_s
  • Redaktorzy

Tomek, kolumny Sonus Faber. Kable. Sporo ich. IC gramofonowy mam porzadny, ale w normalnej cenie. Glosnikowe to Real Cable 2x3mmkw za jakies 30zl za 1mb.

Slowo "optymalny" w audio wg mnie nie istnieje. Liczy sie brzmienie, a do niego dochodzi sie roznymi sposobami.

P.S. Mialem kilka drogich piecow do testow. Niestety zaden z nich nie wprowadzil zauwazalnych zmian w brzmieniu mojego systemu. Wiecej daje zmiana wkladki gramofonowej.

kangie

Ja tobie jednak życzę abyś z niedrogiej elektroniki jednak wyciągał optymalne możliwości, uwierz taka forma to podstawa, jeśli tego nie ogarniesz to niestety ty mając drogie klocki możesz szeroko gębę otworzyć u kogoś kto jest w posiadaniu dużo tańszych zabawek a mimo wszystko kapcie ci spadną;-)

Pozdrawiam

Tomasz

• Redaktorzy

Z roznych zrodel. Od znajomych, ze sklepow z uzywanymi plytami, z Allegro. Na jedna plyte czekalem pol roku. Ale warto bylo.

w końcu niezła bateria 4x18000uF

Ja mam 4x 24000uF, jednak po 2-3 godzinach grania na 9-10, się już dość grzeją.

Czyli kolumny "do dupy".

miałem kiedyś mnóstwo winyli z racji że tata grał w zespole na gitarze, sporo polskiego rocka, także zagraniczne płyty bo mam rodzinę w Kanadzie to coś zawsze przysłali w tamtych pięknych latach 70 i 80:)

• Redaktorzy

Tomku, nie wciskaj mi prosze dziecka w brzuch. Wiem co robie i daje sobie rade. Kapcie to mi wlasnie spadly, jak bylem u kolegi, ktorego koncowka mocy to wzmacniacz Yamahy z lat 90-tych i kable glosnikowe z Lidla. Podejrzewam, ze Ty tez potrzebowalbys pampersow - takie gosc ma brzmienie w domu. O szczegolach moge napisac Ci na PW, bo nie chce pisac o pewnych sprawach publicznie.

Z roznych zrodel. Od znajomych, ze sklepow z uzywanymi plytami, z Allegro. Na jedna plyte czekalem pol roku. Ale warto bylo.

Nie zapomnij o Kiss.! :)

• Redaktorzy

No i oczywiscie Kiss - Asylum od Kizy :-) Wiesz Mariuszu, jaki wypierd ma teraz Kiss po zmianie preampu gramofonowego i wkladki?? Szok jakie mam uderzenie z tych niewiekkich podlogowek. Zrodlo to jednak wazna sprawa.

kiza Ty masz chyba kolumny 4 omowe o ile dobrze pamiętam więc spadki impedancji pewni są co powoduje, że wzmacniacz grzeje sie ale Yamaha akurat zasilacz ma taki że spokojnie da radę :)

Wiesz Mariuszu, jaki wypierd ma teraz Kiss

Bardzo mnie to cieszy, miłego słuchania. :)

kiza Ty masz chyba kolumny 4 omowe

Z tymi kolumnami to sobie tak zażartowałem, wzmak ma jeszcze sporo zapasu mocy,

gorzej z pomieszczeniem.Pozdr. :)

Yamaha akurat zasilacz ma taki że spokojnie da radę

Kiedyś przez 3h grałem ze swoim wzmakiem na ATC-SCM 40, to przyznam że było gorąco. :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.