Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

jaka jest prawdziwa róznica (tak w dwóch słowach) pomiędzy 1000, a 2000 ?

Poczytaj, posłuchaj. inaczej tak na sucho się nie da.

Ze spraw technicznych, to 1000 ma kondensatory

4x18000mf, a 2000, 4x22000mf. :)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

patrząc na =184&product_ids[]=181&x=89&y=21"]stronę AK różnice pomiędzy A-S1000, A-S2000 są niezauważalne

Poczytaj, posłuchaj. inaczej tak na sucho się nie da.

Ze spraw technicznych, to 1000 ma kondensatory

4x18000mf, a 2000, 4x22000mf. :)

kurczę jestem słaby "w te klocki" ... czyli są mocniejsze o 4x4000mf ... na co to ma wpływ ?

PS.

sorki za moje lamerskie pytania :-)

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

Kondensatory filtrują prąd.Kolego tego trzeba naprawdę posłuchać na sucho się nie da.

Co z tego że Ci ktoś opisze dwa wzmacniacze, np.1000&2000, jak po odsłuchach

możesz stwierdzić że bardziej Ci odpowiada seria 700, to tylko taki przykład. Pozdrawiam.:)

http://www.hi-fi.com.pl/testy/wzmacniacze/1212-yamaha-a-s700.html

"płaskie pokrętła są plastikowe, nie metalowe a jednak wzornictwo budzi pozytywne skojarzenia."

to jak to w końcu jest ? ;-)

No niestety nie mogę się zgodzić w AS500 wyglądają identycznie czyli plastik i nakładka aluminiowa. Kiedy patrzy się z boku wszystko widać bo nakładka jest troszeczkę większa. Tak samo jest z płytą czołową wygląda że jest wykonana z grubego kawałka metalu a w rzeczywistości mamy ten sam patent na oszczędność co na gałkach od potencjometru i selektora czyli na plastik przyklejona cienka nakładka z aluminium.

• Redaktorzy

Kondensatory filtrują prąd.Kolego tego trzeba naprawdę posłuchać na sucho się nie da.

Co z tego że Ci ktoś opisze dwa wzmacniacze, np.1000&2000, jak po odsłuchach

możesz stwierdzić że bardziej Ci odpowiada seria 700, to tylko taki przykład. Pozdrawiam.:)

Przede wszystkim kondensatory gromadzą ładunek elektryczny. Są tzw. buforem elektrycznym. Swoją drogą cyt. "Kondensator elektrolityczny został wynaleziony w 1896 roku przez polskiego elektrotechnika i przemysłowca Karola Pollaka[1]." - wg Wikipedii

Obiektywnie seria 2000 jest lepsza od 1000, która z kolei jest lepsza od 700. Lepsze materiały, większa moc itp.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Obiektywnie seria 2000 jest lepsza od 1000, która z kolei jest lepsza od 700. Lepsze materiały, większa moc itp

Kangie, dobra, to wszystko wiadomo, ale czy każdemu podejdzie ten niby lepszy wzmacniacz, pomijając aspekty

techniczne, to sonicznie może nie każdemu podejść, prawda.Rozpatrujemy tu sam wzmacniacz, ale to gra cały system, prawda.

Dlatego tak usilnie namawiam kolegę zainteresowanego do jak najdłuższych odsłuchów, zanim podejmie decyzję.

Tu mu tylko namieszamy w głowie, i sam już nie będzie wiedział co robić ???? Pozdrawiam do soboty -:) The End

Witam, Yamaha 2000 jest trochę lepsza (tygodniowe odsłuchy obu modeli w domu, została 2000 porównywałem na złączach RCA), ma złącza XLR i po nich jest jeszcze lepiej, budowa obu jest inna pomimo że parametry techniczne są prawie identyczne. Różnica jest w środku, wiele elementów z troszkę wyższej półki (kondensatory, transformatory...). Ja mam swój zestaw od ponad trzech lat (CD S2000 / A S2000) i jestem z niego zadowolony ( kolumny Xaviana, kable Audioquesta, zasilanie Gigawatta trochę Nordosta i granitu).

Edytowane przez sep

Co myślicie o połączeniu A-S500 z B&W 685S2?

Odsłuchiwałem te głośniki jeszcze z Rotelem RA-10 i według mnie z Yamahą brzmią cieplej i przyjemniej dla ucha. Rotel miał góry ostrzejsze. Spotkałem się z opinią, że B&W to nie jest najlepsze połączenie z Yamaha...

Co myślicie o połączeniu A-S500 z B&W 685S2?

Odsłuchiwałem te głośniki jeszcze z Rotelem RA-10 i według mnie z Yamahą brzmią cieplej i przyjemniej dla ucha. Rotel miał góry ostrzejsze. Spotkałem się z opinią, że B&W to nie jest najlepsze połączenie z Yamaha...

Witam Nie słyszałem takiego połączenia u mnie Yamaha a-s500 z kolumnami KODA CV20F bądz z Magnat Quantum 603.

Yamaha z tego co zauważyłem u siebie lubi grać głośno jeśli chodzi o ostrość góry to można w pewnym stopniu wyeliminować doborem kabli co się sprawdziło u mnie. Miałem kiedyś ROTELA 04 se ten raczej wolał grać z niższymi poziomami głośności i nie dał rady pociągnąć KODY Wydaje mi się że ROTEL bynajmniej ten mój model miał podbite pasmo przełomu średnicy i wysokich i stąd być może ostrość, jednak z drugiej strony to ROTEL podbija pasmo w tym miejscu gdzie akurat B&W ma pasmo podziału okolice 4khz i w tym miejscu pojawia się dołek.To chyba ten sam koncern teraz więc powinno grać dobrze ze sobą.

To chyba ten sam koncern teraz więc powinno grać dobrze ze sobą.

Oczywiście piszesz o Rotelu i B&W. :) Tak jak pisałem mi dźwięk Rotela nie pasował w górze.

Te głośniki są bardzo dobrze oceniane, ale konfiguracja z Yamahą jest rzadko spotykana.

Oczywiście piszesz o Rotelu i B&W. :) Tak jak pisałem mi dźwięk Rotela nie pasował w górze.

Te głośniki są bardzo dobrze oceniane, ale konfiguracja z Yamahą jest rzadko spotykana.

Tak oczywiście rotel i b&w

Posłuchaj też innych kolumn może Monitor Audio rx2 albo Magnat Moim zdaniem Rotel ten 04 który miałem miał lepszy rytm Yamaha potrafi głośniej zagrać Wszystko zależy czego szukasz

mi dźwięk Rotela nie pasował bo w porównaniu z Yamahą nie było tej dynamiki i Rotel miał "pudełkowy" bas

A to zależy w jakiej konfiguracji ten rotel grał z Dynaudio było ok tylko podbity przełom średnicy i wysokich trochę mnie denerwował

Edytowane przez marcinoss26

... trochę się naczytałem i w oczekiwaniu na piątkowy odłsuch ... kupiłem wzmacniacz S2000 :-)

W sumie i tak prawdziwym wyzwaniem dla mnie będzie znalezienie odpowiedznich kolumn ... bo elektronikę wybrałem spod znaku Yamahy ... drewniane boczki rządzą :-)

Teraz fundamentalne pytanie :-) ... czy zyskam/stracę dużo w przypadku zakupu CD1000 do w/w wzmacniacza ... czy jest wyraźna różnica pomiędzy CD-S2000, a CD-S1000 przy podłączeniu do A-S2000 ?

Ja mam swój zestaw od ponad trzech lat (CD S2000 / A S2000) i jestem z niego zadowolony (kolumny Xaviana, kable Audioquesta, zasilanie Gigawatta trochę Nordosta i granitu).

co to za model Xaviana ?

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

... trochę się naczytałem i w oczekiwaniu na piątkowy odłsuch ... kupiłem wzmacniacz S2000 :-)

W sumie i tak prawdziwym wyzwaniem dla mnie będzie znalezienie odpowiedznich kolumn ... bo elektronikę wybrałem spod znaku Yamahy ... drewniane boczki rządzą :-)

Teraz fundamentalne pytanie :-) ... czy zyskam/stracę dużo w przypadku zakupu CD1000 do w/w wzmacniacza ... czy jest wyraźna różnica pomiędzy CD-S2000, a CD-S1000 przy podłączeniu do A-S2000 ?

co to za model Xaviana ?

No to gratuluje. Jedno pytanie czy gałka głośności jest cała wykonana z metalu czy tylko jest nakładka z przodu?

chyba zdecyduję się na odsłuch, mała konfrontacja a-s700 z a-s1000

Napisz jak wrażenia.

Byłem dzisiaj na odsłuchu JBLi ES80 i ES90 ale jakoś to nie mój dzwięk jeśli miałbym określić które lepsze to zdecydowanie model ES90

Witam dzisiaj zmodyfikowałem swoje soavo-2 wymieniłem wysokotonówke oem na scan speak ravelator r2904/700000 (szpilka) jutro podzielę się zdjęciami i opinią jak po zmianach, muszę jeszcze pomajstrować przy zwrotnicy

Jasne jest to ryzyko a zmiany nieodwracalne ale po pierwszym odsłuchu różnica ogromna oczywiście na plus miałem okazje posłuchać ich u kolegi na kolumnach DIY zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie ,ale teraz jak sam swoje zamontowałem mogę mu powiedzieć ,że jeszcze

musi popracować nad swoją konstrukcją, bo u mnie grają jeszcze lepiej

Oto soavo po modyfikacji

post-37297-0-40748600-1399794180_thumb.jpg

Moje Xaviany to Gulietty (na reweltorach Scan-Speaka, myślę że przetworniki Scan-Speaka dobrze współgrają z Yamahą a kilka firm sprawdzałem np Avance na podobnych Scan-Speakach, Vienny, ProArc).

Gałki w seriach 1000/2000 to metal (zdejmowałem) a nóżki to chyba żeliwo po kilogramie na sztukę, ja wymieniłem na Pulsary Nordosta i o dziwo jest poprawa szczególnie przy CD.

Co do głośników Yamachy to do kina ok z muzyką jest trochę gorzej, nie pokarzą pełnych możliwości serii 1000/2000.

(przepraszam za spóźnioną odpowiedź ale na forum zaglądam raz na tydzień, dwa)

Moje Xaviany to Gulietty (na reweltorach Scan-Speaka,

Kolego z jaką elektroniką Yamaha, masz je spięte, w jakim metrażu grasz, i jakiej muzyki słuchasz?

Będę wdzięczny, za opis systemu.!! Pozdrawiam.

Witam No i jak tam wypadła konfrontacja?

a to nie takie proste mam na miejscu dwa salony audio z modelami 500 i 700, więc trzeba podejść, zamówić, umówić się itp na razie nie wiem kiedy i jak...

a to nie takie proste mam na miejscu dwa salony audio z modelami 500 i 700, więc trzeba podejść, zamówić, umówić się itp na razie nie wiem kiedy i jak...

Sam wiem jak to jest. Jestem ciekawy jak wypadnie porównanie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.