Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

>Szkoda że niktnie znalazł sposobu na wyprowadzenie sygnału cyfrowego z SACD bo wówczas naprawdę byłoby się o co spierać.

Odszczekuję to że nikt nie znalazł sposobu na konwersję DSD>PCM... można nawet sobie płytkę kupić, z tym że niekoniecznie tanio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mlb

18 Gru 2008, 00:12

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1802 / 1367 / 4

>Pioneery niestety kiepsko sprawdzaja sie jako napedy. Sa rozne opinie na ten temat.

Zależy jak na to patrzeć. Same napędy są dość głośne i pewnie niespecjalnie trwałe. Natomiast czytają wszystko co im się pod nos podsunie a same playerki wydalają sygnał cyfrowy o bardzo przyzwoitej jakości.

mlb ktore napedy Pioneera sa glosne????? I ktore sa niespecjalnie trwale????

No te DVD poniżej 1kzł. Osobiście mam takiego multifirmatowca DV-600 i złego słowa o wyjściu cyfrowym nie mogę powiedzieć, podobne w DV-400 i DV-300 jest podobnie. Zbliżone opinie można znaleźć na różnych forach. Samo wyjście audio (analogowe) zgodnie z oczekiwaniami - czyli poniżej krytyki. Natomiast sam napęd jest trochę głośny, a co do trwałości to tylko mogę przypuszczać na podstawie tego co się od znajomych słyszy - że lasery średnio po 2 latach padają - ale jak jest w tych pionkach tego nie wiem - mój ma nieco ponad pół roku.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No tak ale dvd to nie cd. Lasery z serii PWY (w polu magnetycznym, pakowane do najdroszych modeli) chodza po 15-20 lat. Nieco mniej trwale sa lasery z serii PEA ale tez sporo tansze. Napedy zwykle (PD 71/73/91 i 93) chodza bezglosnie i poza ogromna kultura pracy charakteryzuje je mozliwosc pzeczytania wszystkich typow CDRow z wyjatkiem CD_RW. Pozniejsze Stable Platter sa rownie ciche i takze czytaja niemal wszystko. W 1998 roku kupilem pierwszego PD 8700 ktory czytal takze RW. O dvd sie nie wypowiadam. Mam poczciwego Panasonica DVD A 360 i jak na moje potrzeby to w zupelnosci wystarczy.

Pełna zgoda co do tych starszych konstrukcji. Moje uwagi dotyczyły kategorii napędu w której prawdopodobnie porusza szanowny dyskutant cytujący gazety. DV-600 testowałem z lampucerą (też sobie zrobiłem - warto) i w tej roli źródła cyfrowego pionek wypadł lepiej niż cd960 philipsa czy arcam5 na bodajże cdm9.

Nie powiem jakiego mam napęda Pioneera od 10 lat, bo Discomaniac nie uwierzy ;). Gra znakomicie. Nawet chciałem go ostatnio przeczyścić. Nie zauważyłem w nim kurzu. Hm. Ale kupiłem ostatnio urządzenie z SACD. Wiecie, czytałem ten wątek i Audioholik mnie zachęcił :). Kosztuje to 1300 do 2000 zł. Umknęło z poziomu popierdulka za 999. Już dobrze. Nazywa się to DV-LX50. I o ile w mojej opinii gdzieś tam wyrażonej, napisałem że wyjścia 5.1 analogowe są dobre. Poprawka. Są przeciętne. Nie wiedziałem dlaczego. Stereo (oddzielne wyjścia) są fajne, a tamte coś nie bardzo (sprawdzałem tylko przód spośród 5.1 kanałów). Oczywiste jest, że rozkręciłem obudowę. I oczywiście zastałem bardzo dobre DAC-e w stereo torze. W 5.1 tylko dobre. Wolę 5.1 puszczać przez amplituner niezłym wyjściem S/PDIF. Chwalą funkcję „pure direct” w tym urządzeniu. Co z tego, ze odcina wyświetlacz i parę układów wewnętrznych. W środku jest zasilacz impulsowy ;) Jakoś tak wyszło, że jak widzę zasilacz impulsowy to mnie skręca. A w innych sprzętach po dwa dobrze ekranowane transformatorki. Aż człowiek nabiera zaufania.

Ale przecież mówiliśmy już, że nie słuchamy podzespołów tylko muzyki. Nie rozkręcajcie urządzeń!

Acha. Mlb, co mówisz o tym sygnale cyfrowym? Ten wyprowadza podstawowe standardy i przekonwertowane na PCM jak się chce.

Wkrótce wywalę zasilacz impulsowy i zastąpię swoimi analogowymi. Na szczęście tory są zasilane niezależnie. Jak DIY to DIY;)

Do słuchania polecam niezależnie od tego co powie Discomaniac : ). A z tymi Pionner-ami masz rację. Nie znam wszystkich modeli. Nawet byłem przed chwilą w tej sprawie u kolegi z wkrętakiem, ale nie pozwolił. Chciałem coś sprawdzić. Mam niestety taką przywarę.

Dla mnie ta cała dyskusja przypomina podnietę naklejką Full HD czy kontrastem 100.000.000 w najtańszym LCD Samsunga i wszystko na ten temat.

Na papierze miód, na ekranie porażka, no ale przecież inżynierzy z Samsunga...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

kiepsko parantulla:( 0% racji :( rozmawiamy tu o płytach w wysokiej rozdzielczości a nie o odtwarzaczach.

odpowiedni wątek na temat "końca odtwarzaczy CD" znajdziesz w archiwum forum.

discomaniac

wątek dotyczy płyt CD i ich następców SACD, 24/96...

wątek w którym rozpatrywany jest "koniec odtwarzaczy CD" jak mówię jest do odszukania w archiwum forum

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik nie madruj:) SACD nie jest zadnym nastepca CD. Wystarczy zobaczyc jaka jest ilosc dostepnych tytulow w poszczegolnych gatunkach muzycznych a format ma juz prawie 10 lat.

audioholik, 18 Gru 2008, 13:58

>następcą CD w sensie stricte rynkowym jest mp3

>

>wzrosty sprzedaży mp3 sięgają 40% z roku na rok podczas gdy sprzedaż CD spada na zachodzie rocznie o

>20%

Ciekawe... to teraz weź poszukaj wskaźników sprzedaży Dacia Logan w stosunku do np. Mercedesa S klasy...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

prantulla - :)

audioholik

18 Gru 2008, 13:56

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 394 / 1643 / 0

jest następcą jeśli chodzi o jakość dźwięku nagrań, o to mi chodziło.

A mnie chodzi o to ze pieprzysz smutki:) Nie majac zadnego doswiadczenia odsluchowego ferujesz wyroki w oparciu o dzwiek z boomboxa (sorry Pioneerka:)).

audioholik, 18 Gru 2008, 12:38

>kiepsko parantulla:( 0% racji :( rozmawiamy tu o płytach w wysokiej rozdzielczości a nie o

>odtwarzaczach.

Rozmawiamy tu głównie o klasach sprzętu użytych do porównań, a nie o różnicy między gównem a nasranym w jakiejkolwiek rozdzielczości.

Weź sobie chłopie porównaj obraz HBO HD na tanim LCD Samsunga 32" z naklejką Full HD

i ten sam obraz na dobrej klasy plazmie Panasonica 42" może być nawet "tylko" HD Ready.

A na samym końcu sprawdź w menu tunera jaka to "wysoka rozdzielczość" jest nadawana w HD i może wtedy stanie się dla Ciebie jasne dlaczego na syfiastym i dwa razy tańszym telewizorze jest ładniejszy obraz oraz jak się mają wyśrubowane na papierze parametry (wysoka rozdzielczość HD) do rzeczywistości.

parantulla, 18 Gru 2008, 15:07

>Rozmawiamy tu głównie o klasach sprzętu użytych do porównań, a nie o różnicy między gównem a

>nasranym w jakiejkolwiek rozdzielczości.

rozmawiamy tu o formatach CD i SACD i 24/96 a więc o płytach, nie rozmawiamy tu o klasach sprzętu, czy też który telewizor lepszy tańszy czy droższy i innych pierdołach

mówiłem dlatego że przykładowo NAIM, który kilka dni temu podjął decyzje o rozpoczęciu wydawania muzyki w wysokiej rozdzielczości nie słuchał na moim czy Twoim sprzęcie, za 1500 czy 5000 zł, na używanym z allegro czy nowym..także dyskusja w tym zakresie jest bezsensowna

>mówiłem dlatego że przykładowo NAIM, który kilka dni temu podjął decyzje o rozpoczęciu wydawania

>muzyki w wysokiej rozdzielczości....

tia.... NAIM z pewnością podjął ta decyzję na podstawie wielogodzinnych odsłuchów i po serii ślepych testów jednak wyszło że gęste formaty grają lepiej. I to był ostateczny argument...

To forum powinno być opatrzone klauzulą 18+

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik to czy SACD jest lepsze od CD czy nie mozna rozstrzygnac tylko na podstawie odsluchow we wlasnym zakresie. Panowie inzynierowie sa zatrudniani przez wszelakie firmy ktorym najbardziej zalezy na wzroscie zyskow. Jedyna metoda jest filtrowanie marketingowego belkotu i sluchanie sluchanie i jeszcze raz sluchanie. Na klocku za 1000zl za 5000zl za 10000zl itp itd. Ja to zrobilem - Ty nie wiec de facto nie mamy o czym rozmawiac. Kolorowe obrazki mam na co dzien i sa one znacznie ciekawsze niz te ktore wklejasz:)

mlb, 18 Gru 2008, 15:49

>>mówiłem dlatego że przykładowo NAIM, który kilka dni temu podjął decyzje o rozpoczęciu wydawania

>>muzyki w wysokiej rozdzielczości....

>

>tia.... NAIM z pewnością podjął ta decyzję na podstawie wielogodzinnych odsłuchów i po serii ślepych

>testów jednak wyszło że gęste formaty grają lepiej. I to był ostateczny argument...

>

>To forum powinno być opatrzone klauzulą 18+

NAIM podjął decyzję po odsłuchu na DVD za 150 zł, pewnie te wydania będą targetowane na rynek masowy

;)

Czy ja to już pisałem w tym wątku? Jak nie, to przypomnę. Wąskim gardłem klocków do kilku kzł jest nie gęstość formatu, a jakość stopnia analogowego i zasilania, które nie zasługują nawet na 15 bitów IMHO. Różnicę na SACD słychać, bo ma tak zrealizowane tor przetwarzania, że SACD lepiej mu leży, ale nie jest to dowodem niczego oprócz tego, że dany klocek - z reguły budżetowy - lepiej łyka SACD od CD. Jak zniekształcenia THD i IMD razem do kupy nie przekraczają 0,015% do 20kHz włącznie, a nie dla 1kHz, czym się często gęsto producenci budżetówki chwalą, wtedy dopiero kolejny, siedemnasty bit zaczyna mieć sens. Specjaliści od aparatury pomiarowej dla audio i tak przyznają, że najlepszy wynik to jest 20 czystych bitów w systemie 24-bitowym, reszta to jest szum rezystancyjny kabli, śmieci tła i szumy półprzewodników. Tego się nie przeskoczy, a wysoka rozdzielczość jest potrzebna do zminimalizowania błędów matematycznych przy stosowaniu plug-inów DSP, i do kompatybilności z rejestrami procesorów DSP.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.