Skocz do zawartości
IGNORED

Jak wydać rozsądnie pieniądze?

pietia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem,że to już dla Was męczące ale chciałbym rozsądnie wydać pieniądze na zakup kina domowego i dlatego proszę o poradę.

Mam trzy opcje :

Yamaha RX-V440+DVD540 cena 3 tys

Onkyo TX-SR500E+DVD-SP500 2.5 tys

Denon AVR 1404+DVD700 3.2 tys

Do tego jakieś kolumny.

W sklepie z audio gościu bardzo polecał mi zestaw Wharfedale Diamond do kina domowego: 8.1+8.3+Center+subwoofer PC8(75W)głośnik z dołu- cena zestawu 3.2 tys.

Chciałem się zmieścić w 4.5-5 tys. ale te głośniki bardzo mi się spodobały.

Zupełnie nie znam się na sprzęcie audio i dlatego proszę o jakieś sugestie.

Może poradzicie inny zestaw za podobną kwotę (4-5.5 tys)?

Pozdrawiam

Tomek

Gość bolantus

(Konto usunięte)

Jeśli wydasz ponad 3 tyś na elektronikę to na kolumny zostanie max 1500 zł a za tyle to możesz kupić najwyżej kpl. kolumn Tonsil Fenix do kina domowego.

Ja kupiłem amplituner DENON AVR 1602 + DENON DVD 900 za 2 tyś zł (przywiezione z niemiec) dużo jest takich ogłoszeń że goście wożą sprzęt nowy z niemiec za ok. połowę ceny niż jest u nas.

Gdybyś kupił po tyle tego Denona wówczas na kolumny mógłbyś przeznaczyć 2-2.5 tyś a za tyle mógłbyś już myśleć o dobrym zestawie np. Eltax Liberty (ok 2 tyś kpl do kina domowego) lub jakieś Tannoye albo kupić naprawdę pożądne kolumny frontowe za tą sumę np. Avance Omega a resztę później dokupisz choćby Tannoy central + 2x Tannoy M1

Pozdrawiam

bolantus jaki pożądny zestaw? eltax za 2tyś nazywasz porządnym? pozostawie to bez komentarza. A do tego proponujesz (według ciebie jeszcze lepszy zestaw) avance omega w połączeniu z tannoy m center i m1? przecież to zestawienie nie ma żadnego sensu te serie nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego, dżwięk przodów bedzie się znacząco różnił od brzmienia centrala. A podstawową zasadą KD jest to że przynajmniej kolumny przednie powinny być maksymalnie zbliżone pod względem brzmienia!

pozdro

Gość bolantus

(Konto usunięte)

jasko - przez ograniczony budżet czasem trzeba iść na kompromis. Oczywiście można kupić syfny komplet ale jednakowych kolumn i mieć marne stereo i średnie kino domowe a ja proponuje bardzo dobre stereo i średnie kino domowe.

Pewno jak ktoś ma kase to może sobie kupić np. cały zestaw Avance Omega i mieć i stereo i kino na wysokim poziomie.

Ale to już kosztuje.

Oczywiście kto może niech taki zestaw kupi choćby i nie na raz.

Pierwsze fronty poźniej central + tyły a później suba.

Pozdrawiam

Ps co do Eltaxów to są to ponoć wyrównane zestawy w tej cenie. Ale wiadomo że lepsze jest wrogiem dobrego.

"przez ograniczony budżet czasem trzeba iść na kompromis. Oczywiście można kupić syfny komplet ale jednakowych kolumn i mieć marne stereo i średnie kino domowe a ja proponuje bardzo dobre stereo i średnie kino domowe"

- oczywiście zawsze trzeba iść na pewien kompromis, nawet przy sporym budżecie. Powiedz mi po co proponujesz bdb stereo kosztem "średniego" kina skoro to jest forum KINA DOMOWEGO??? proponuje zmienić forum

nietrzeba odrazu kupować avance omega, Wharfedale diamond lub jakiś zestaw kody na początek w zupełności wystarczy.

"co do Eltaxów to są to ponoć wyrównane zestawy w tej cenie"

Radze posłuchać a potem wystawiać opinie!!!

pozdrawiam

Gość bolantus

(Konto usunięte)

Słuchałem Eltaxow Liberty 5+ i są niezłe. Mi nawet bardziej podobały się od B&W 602 S3 ale to rzecz gusu i własnych preferencji.

Oczywiście jest dużo lepszych kolumn niź Eltax Liberty ale ostatnio Liberty są w promocyjnej cenie i w dodtychczasowej cenie dwóch frontów mozna kupić cały zestaw do KD.

Witam!

Mam zestaw Yamahy DVD 540 i ampli 440 + Eltax Universe. Właśnie kilka dni temu do frontów podpiąłem Monitor Atmos Air 195 Silver. Polecam!!! Doskonała kontrola basów, ekstra góra i średnica, jak na początek super w stereo, a to przecież sprzęt bardziej do kina.

Pewnie, że droższe głośniki mogą grać lepiej, ale zazadniczo Eltaxy są OK.

Na początek dla mnie bomba. Dołożyć dobre kable w miejsce fabrycznych sznurków i słuchać, słuchać ...

Zestaw Yamahy jak powyżej + Eltax Universe możesz kupić już za 3499 zł. dokupisz sub za ok 600 zł. (cena w zestawie, normalnie ok 1000 zł.) i za ok. 4000 zł. masz dobry zestaw na początek.

Pozdrawiam.

Mi nie chodziło o serie liberty tylko o zestawy eltaxa które moim zdaniem są słabiutkie, niczym nieujmują dużo lepsze według mnie są komplety Kody, Wharfedale albo Mission.

"ostatnio Liberty są w promocyjnej cenie i w dodtychczasowej cenie dwóch frontów mozna kupić cały zestaw do KD."

-jeżeli jest taka promocja to można brać w ciemno! też słuchałem eltax libert 5+ i wrażenia były bardzo pozytywne. Może te kolumny nie zachwycją, ale grają bardzo poprawne w każdym paśmie, zwyczajnie miło się ich słucha a to chyba najważniejsze.

Gość bolantus

(Konto usunięte)

Jesko - ja cały czas własnie pisałem o Elaxach Libert 5+ które teraz są w promocji z dodatkowymi tyłami i centalnym w cenie ok. 2 tyś/kpl czyli w cenie dotychczasowej cenie dwuch podłogowych Liberty 5+. Inne tańsze Elaxy to raczej są zbyt przeciętne i np. Universe już nie polecam.

Zamiast universe lepiej kupić Diamonty.

Witam,

Dziękują wszystkim za porady.Już wybrałem zestawik:

Denon 1804 + DVD Harman 25 + Whardefale.

Sądzę,że po tym co do tej pory słuchałem będzie to i tak dla mnie szok dźwiękowy.

Jeszcze raz dzięki.

Tomek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.