Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z dźwiękiem

antos777

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem zestawu wzmaciacz Cabridge Audio A640 V2 + kolumny Dali 104. Na razie podpięte jest do tego DVD Pioneera dv410. Kabelki to Procab a interconekt to Monster. No i mam problem z basem, jest go bardzo mało. Wczoraj byłem z moim wzmacniaczem u kolegi, który ma Cambridge Audio 500 i Dali 505. Po podpięciu mojego wzmacniacza do Jego kolumn szczęka mi opadła, basu było w sam raz i ogólnie dźwięk był świetny. No i teraz zastanawiam się w czym jest problem, w najbliższy weekend pojadę jeszcze podpiąć moje kolumny do kolegi wzmacniacza. Dodam tylko że u Niego też gra DVD (jakiś Panasonic, chyba S35). Obawiam się że problemem u mnie może być pokój. Ma wymiary 3x8 i ściany są z karton gipsu (poddasze). Czy możecie mi coś doradzić co mógł bym zrobić aby wreszcie u mnie to jakoś zagrało lub co jeszcze ewentualnie może być przyczyną takiego kiepskiego dźwięku?

Z góry przepraszam za "głupie" pytania ale jestem kompletnym laikiem w tym temacie

Pozdrawiam Forumowiczów i z góry dziękuję z odpowiedzi i wyrozumiałość

https://www.audiostereo.pl/topic/46875-problem-z-d%C5%BAwi%C4%99kiem/

antos wszystko pięknie ładnie próbujesz rozwiązać a mianowicie na własne ucho ale popełniasz błąd powinieneś klocki sprawdzać u siebie tzn jechać do kumpla ale po wzmak a nie z wzmakiem i wszystkiego sprawdzać u siebie wtedy będziesz wiedział.

...jeszcze jedno, klocki to jedno ale akustyka potrafi niezmiernie poprzestawiać w muzyce u mnie wystarczy że pochyle się tułowiem do przodu siedząc na sofie i bas znika jak by ktoś walił lekko w kartonik a wystarczy że się oprę i wszystko wraca do normy i jestem zajebiście szczęśliwy że nie nie na odwrót :D

No nic w weekend będę próbował powalczyć z ustawieniem tych kolumn, chociaż nie mam dużego pola manewru. Ale czy rzeczywiście ustawienie może mieć aż tak kolosalny wpływ na dźwięk? Bo tak jak wspomniałem nie chodzi tylko o bas ale o "cały" dźwięk (U kumpla było bardziej szczegółowo i ogólnie jakoś ten dźwięk nie męczył u mnie jest zupełnie odwrotnie)

> Ale czy rzeczywiście ustawienie może mieć aż tak kolosalny wpływ na dźwięk?

Ma i to zasadnicze. Posiadam DV-400 i z miejsca gdzie zazwyczaj słucham czy to z DVD czy CD nigdy nie brakuje basu. Różnica jest tylko w jego jakości.

i koniecznie! sprawdź opcję z klockami jeśli tego nie zrobisz nici z efektu pracy jeśli Ci kumpel udostępni za flachę to przytargaj wzmak i kolumny ( tak koniecznie to i to ) będziesz miał sytuację czystą a wtedy wejdziesz na forum i opiszesz całą sytuację co pomoże komuś w przyszłości !...potem siądziesz z kumplem przy flaszeczce.

>>>Antoś,

To nie jest raczej problem ustawienia kolumn lub złej akustyki. Chodząc po pokoju, w którymś jego miejscu wreszcie usłyszałbyś bas jak dzwon. To może być problem podłączenia kolumn w przeciwfazie. Nie masz czasem przy tym braku basu jeszcze dodatkowo dziwnej, nierealnej stereofonii? Warto sprawdzić czy kolumny nie są rozfazowe. Flaszeczka przy tym nie zaszkodzi, ale najpierw sprawdzamy, później flaszeczka. Tak reguła.

Pozdro,

Yul

No właśnie dźwięk jest jakiś dziwny. Pierwsze co się rzuca to brak basu, ale sopranów też jak by mało no i ze stereofonią też jest coś nie tak. Czy mógł byś napisać coś więcej o tym "podłączeniu w przeciwfazie"?

"podłączeniu w przeciwfazie" Sprawdz czy we wzmaku i kolumnach wszystko jest podłaczone jak należy tzn. plus do plusa minus do minusa, oraz sprawdz czy interkonekt jest kierunkowo podłączony tzn. ekran interkonektu powinien być przylutowany z jednej strony (od strony wzmacniacza) warto takie coś sprawdzić zanim zaczniesz przeprowadzać kumpla z jego sprzętem do siebie ;) Też kiedyś zdarzyło mi się podłączyć odwrotnie interkonekt i tak jak piszesz basu zero, pozdrawiam

Jeżeli intrekonekt (kierunkowy) jest tak połączony jak poniżej na rysunku to nie żadnych szans aby sygnał był w przeciwfazie. Nawet jeśli będzie podłączony odwrotnie to również nie będzie w przeciwfazie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Prawie na pewno mam tego monstera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (wygląda tak samo i zapłaciłem za niego koło 100zł)

Tak więc kabel prawie na pewno jest kierunkowy.

Mam nadzieje że to to. Normalnie Panowie jeżeli to jest przyczyną to wszyscy macie u mnie piwko :)

Ukryta Zawartość

antos777, 13 Lis 2008, 10:19

Normalnie Panowie jeżeli to jest przyczyną to wszyscy macie u mnie piwko :)

-------------------------------

To już musisz pisać do Redaktora o ilość zarejestrowanych użytkowników, i do Tych jak tam stoją z zatowarowaniem :p

ale ja myślę że to nie jest przyczyną ale obym się mylił.

Kierunkowy Interkonekt musi iść strzałkami od źródła do wzmacniacza. Czyli strzałkami do wzmaka, nie odwrotnie ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Wilu niestety chyba masz racje, ale rzeczywiście okazało się że mam interkoonekta w złym kierunku podłączonego. Przełączałem go chyba ze 20 razy. Za pierwszym razem zauważyłem sporą różnicę, ale przy każdym kolejnym przełączeniu ta różnica się niwelowała, aż na końcu stwierdziłem że różnicy chyba nie ma. Wiem że pomyślicie że coś ze mną nie tak, ale naprawdę tak było. Teraz tak siedzę i myślę czy z moim słuchem jest wszystko ok (jestem po paru piwach) no i nie wiem. Włączyłem "Metallice" płytę z 91 roku i niby wszystko ok ( a może nie? ) ale ( o zgrozo ) podłączyłem mp3 z jakimś techno i nie jest ok, brakuje mi tego jeb.....ego basu. Kumpel miał płyty zgrane z mp3 na audio i na prawdę robiło to na mnie wrażenie a u mnie oryginały nie robią na mnie takiego wrażenia. Zaczynam się zastanawiać czy dobrze zrobiłem wywalając kasę na sprzęt,skoro jakieś głośniki komputerowe dawały mi więcej frajdy ze słuchania muzyki (mówię o Logitehach Z5500) wiem że możecie mnie zbesztać ale niestety tak było, tam przykręciłem bas i jakoś to grało a tu naprawdę jest coś nie tak (czegoś strasznie mi brakuje i nie chodzi o ten bas, z dźwiękiem poprostu jest coś nie tak.

Jeśli głośniki masz podłączone prawidłowo, to czy sprawdzałeś może dla porównania jak zagrają w przeciwfazie? Istnieje też niewielkie prawdopodobieństwo, że w którejś z kolumn głośniki, lub jeden z nich, są podłączone wewnątrz nieprawiłowo (najpewniej niskotonowy).

złe podpięcie głośnika ok! wszystko jest możliwe można to sprawdzić stawiając kolumny przed sobą jedna obok drugiej i jeśli jest pokrętło balance kręcić nim od lewej do prawej ale w to wątpię żeby to było to, ja dalej utrzymuje wersję któregoś z klocka albo akustyka pomieszczenia, miłej zabawy.

Wydaje mi się że polaryzację głośnika można sprawdzić bateryjką może wystarczy 1,5V przyłożyć ją zgodnie z polaryzacją kolumny jeśli głośniki w obu kolumnach wyjdą do przodu to połączenie powinno być ok, no nie ?

>>>_WILU_,

"...Wydaje mi się że polaryzację głośnika można sprawdzić bateryjką może wystarczy 1,5V przyłożyć ją zgodnie z polaryzacją kolumny jeśli głośniki w obu kolumnach wyjdą do przodu to połączenie powinno być ok, no nie ?...."

Eksperymenty z bateryjką najprawdopodobniej nie będą potrzebne. Na płytkach zwrotnic będzie napisane gdzie plus, a gdzie minus. To samo oznaczenie powinno być na głośnikach. Sprawdzamy od wejść głośnikowych w kolumnie, czy plus "idzie" do plusa na płytce zwrotnicy, a stamtąd czy "idzie" do plusa głośnika, itp.

Yul przecież moje rozwiązanie zajmie co najwyżej minutę czy jest ono gorsze ? jaki jest przy tym sens wykręcania głośników ( 2szt. na kolumnę jeśli dobrze kojarzę ) i szukania zwrotnicy ? przewodów ?

Już nie chciało mi się dzisiaj bawić ze sprawdzaniem (jestem trochę zrezygnowany). Mam jeszcze pytanko. Czy to normalne że kolumny są strasznie wygłuszone, tzn jak zaglądam do środka przez BR to widzę kupę czegoś jak by wata, i tak naprawdę to widać tylko magnes od głośnika bo wokół niego jest kupa tego czegoś?

Panowie,właśnie wyszedł ode mnie kumpel i jesteśmy po testach. No więc tak:

po pierwsze jego 505 grają trochę lepiej z moim wzmakiem (przynajmniej ja tak uważam), jego interkonekt Klotza "gra" lepiej niż mój monster, nie wziął jeszcze ze sobą kabli do kolumn, ale przypuszczam że to też może mieć wpływ. W ogóle okazało się że kiedy słuchaliśmy u niego to basy i soprany były podkręcone, dlatego było ich więcej i niestety tak podoba mi się bardziej.Może po zmianie źródła nie będę musiał tego robić ale na razie gałki sopranów i basów idą w prawo. No i wychodzi na to że pomieszczenie też ma spory wpływ, jednak u kumpla jakoś to wszystko grało lepiej. Na razie wymieniliśmy się kolumnami, On posłucha ich u siebie. Za tydzień jadę do Niego i zrobimy porównanie. To na razie tyle:)

Nie będe pisał - A NIE MÓWIŁEM - bo po co :)

jeśli u kumpla jest znacznie więcej basu wymiana źródła kabli głośnikowych czy interkonekta Ci go w takim stopniu nie zwiększy pomyśl o przemeblowaniu ale wynik jest raczej zagadką, możesz pomyśleć jeśli jesteś aż takim miłośnikiem basu o podbudownaniu twojego systemu jakimś nie wielkim subwooferem którego łatwo można przemieścić szukając mu odpowiedniej miejscówki co też odpowie Ci różnym basem.

Nie, aż takim miłośnikiem basu nie jestem:) I tak naprawdę to z kumpla głośnikami (tymi dali 505)w jakichś techno-dichowych kawałkach basu jest w sam raz, ale brakuje mi kopnięcia w kawałkach Metallici itp. Nie wiem chyba powoli będę myślał o jakichś innych kolumnach. Możecie doradzić coś co zagra lepiej niż te dali? Tak do 1500zł. Może być używka

Nie wiem co jest w tych ścianach z płyt gipsowo-kartonowych, ale chyba to jest to.

Wydaje mi się, ze w znacznym stopniu pochłaniają one właśnie niskie częstotliwości. "Twarde" ściany z odpowiednią aranżacja akustyczną to chyba optymalna sprawa dla dobrego basu.

antos777, 15 Lis 2008, 21:38

Możecie doradzić coś co zagra lepiej niż te dali? Tak do 1500zł.

-----------------------------------------------------------------

Owszem propozycje się znajdą tylko jak one zachowają się u ciebie ? nie słuchaj porad tylko jedź do sklepu posłuchaj paru sztuk i wypożycz coś za kaucją to jedyna droga do słusznego wyboru jeśli zaczną padać tu propozycje, będziesz wiedział mniej niż wczoraj. Jeśli nie wybierzesz na własne ucho nigdy nie będziesz wiedział czy dobrze się wstrzeliłeś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.