Skocz do zawartości
IGNORED

CYFROWO z Compa na DENON - jak w 5.1 ?!

Grzegorz_G

Rekomendowane odpowiedzi

Nikt nie napisał o sprawie najbardziej banalnej, mianowicie konfiguracji ampli. Być może trzeba włączyć odpowiedni tryb pracy w ampli. Nie pamiętam już jak to się nazywa a niestety obecnie nie mogę u siebie sprawdzić :/ Wydaje mi się że jedna opcja to DIRECT i wtedy leci stereo a druga to... może STANDARD bądź NORMAL, nie pamiętam...

>marcin316, 14 Lis 2008, 18:01

>Nikt nie napisał o sprawie najbardziej banalnej

Grzegorz_G na samym początku napisał, podłączył stacjonarne dvd do ampli i śmiga...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

U mnie przynajmniej jest tak, że każde wejście "pamięta" swoje ustawienie. Jeśli wcześniej było na DIRECT to samo się nie przełączy... Jeśli DVD i komp były podłączone do tego samego wejścia i nic w opcjach ampli nie było zmieniane to powinno być ok.

Prześleńczałem i poexperymentowalem dzięki temu tematowi i forum w pclab i:

po zainstalowaniu PAX X-Fi OS V6.10 (jest to coś w rodzaju modyfikowanych sterów creativa przez overlockerów) nagle uaktywniła się w Console Launcher zakładka DOLBY DIGITAL I DTS i są opcje auto, on, off. Jedynie co mi dało to że w panelu sterowania/dzwięk/spdif out/właściwości/obsługiwane formaty/dts/dd i gdy klikam na test rzeczywiście pojawia się na DENONIE na wejsciu Digital Surround i Dolby Digital oraz każdy kanał dzwoneczkiem daje osobno po głośnikach. Czyli cyfrowo 5.1 z kompa coś tam wychodzi !!!

Ale nic sie nie zmieniło jak wkładam płytę DVD do napędu - czyli wejście w DENONIE jako Stereo. Cuda wianki robie z AC3 i ustawieniach KM Player, Win DVD i nic tylko pseudo przestrzennie gra dźwięk i to mnie boli

2. W Vista , w panelu sterowania-> dźwięk -> zakładka odtwarzanie -> zakładka obsługiwane formaty - ma być zaptaszkowane DTS Audio i Dolby Digital

Masz tam też przycisk testuj - po zaptaszkowaniu u mnie dolby , zaznaczeniu i naciśnięciu testuj na ampli pojawia się napis DolbyDigital i słychać dźwięk.

Jeśli u Ciebie będzie tak samo a nadal nie będzie 5.1 w filmach to pozostaje konfiguracja programu odtwarzającego.

Grzegorz_G

Poniżej przykład z mojego systemu. XP, karta - wiekowa sound blaster live value. Zero instalowanych sterowników do karty, tylko domyślne systemowe. Jeśli karta ma być wykozystywana do cyfrowego przesyłania dźwięku na zewnątrz, to w zupełności wystarczy, te wszystkie konsole i inne bajery są tu w mojej opinii zbędne.

Takie są ustawienia karty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1141-100001332 1226743890_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie są ustawienia w Win DVD:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie są ustawienia w KM Player i AC3 filter:

Ukryta Zawartość

post-1141-100001328 1226744080_thumb.jpg

post-1141-100001329 1226744080_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I - do cholery - działa!:)

Mam też karte zintegrowaną z płytą główną z cyfrowym wyjściem - i też działa! Mam grafike Radeona z serii 38, która podaje dźwięk na hdmi - i też działa.

Przypisz wybranemu wejściu w ampli wejście cyfrowe audio, na które podajesz sygnał z kompa - no musi kurde działać. Kiedys chwile bawiłem się vista i też chodziło

Ja używam do kina kompa, a jako karty kreaszita audigy gamer. Miałem podobne problemy z konfiguracją, i okazywało się że ostatecznie to zaśmiecony komp kodekami - jedyny zrozumiałey przestrzenny dzwiek jaki możesz przesłać przez s/pdif to któryś z formatów DD/DTS. Kreativy nie kodują tak dźwięku. Skoro ampli nie wykrywa ci DD/DTS to znaczy że go nie ma. A nie ma prawdopodobnie dlatego (o ile ustaawiłeś wszędzie żeby komp NIE DEKODOWAŁ i wszędzie s/pdif passtrough), że masz naśmiecone kodekami i któryś gdzieś po drodze się wpieprza.

Najprościej - odinstaluj z systemu wszystkie playery, kodeki, pakiety co tam masz.

Zainstaluj CCCP lub Klite - ja preferuję cccp. NA końcu instalacji będzie wizard ustawień, tam zaznacz interesujące opcje - wyjście psdif, passtrou dla DD, DTS, głośniki bez zmian (nie ustawiaj 5.1) Będziesz miał wbudowany odtwarzacz - zoom player. Jak puścisz film daj na oknie ppm i oznajdz zakładkę filters, wybierz AC3 filter, sprawdz tam ustawienia, ma być wyjście s/pdif i ptaszki przy DD dts passtrough. Jak będziesz miał ustawienia ilości kanałow, to wszędzie NO CHANGE/AS IS.

Jak to nie pójdzie to podłacz sie do zintegroanej karty na mobo, albo sprzedaj tego kreaszita i kup cos co asio obsługuje, za 350 kupisz audiotraka prodigy 7.1 albo Azuntech Xplosion Z-cinema (który już koduje dowolny strumień do DD/DTS, także w grach, i kosztuje ok 370 zł :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bronco jesteś wielki !!!!!!!!!!!!!

PROBLEM TKWIł U MNIE WłAśNIE W TYM - DZIAAAAAłA!!! DOLBY DIGITAL WRESZCIE MAM na Denonie Z KOMPA POPRZEZ CREATIVE ZE SPIDF PO COXAIL I NAWET PO TOSLINK DZIAłA

Serdecznie Dziękuję

sorki ale nie widzę opcji edit więc pisze rozwiązanie które zajęło mi dwa tygodnie śleńczenia nad komputerem, internetem, instrukcją AV DENONA itp

Dzięki Jozu i drugim forum pclab.pl przed chwilą (zsynchronizowałem tematy) dostałem olśnienia i o dziwo uzyskałem rozwiązanie !!!

nie ważne czy coxail czy toslink na obu kabelkach działa:

Robimy tak:

wszystko dokładnie co Jozu napisał:

cyt:

"No niech Ci będzie:) Po to tutaj siedze tak naprawdę żeby się teraz zrewanżowaćsmilies/smile.gif(podaje konfiguracje do Elite Pro(sprawdzone u mnie i działa:) do amplitunera nie wiem)

Jak widze masz Coaxial wiec to już plus:)

1. Na początku ściągasz sobie:

a) Best Player ->

Ukryta Zawartość

b) kodeki ->

Ukryta Zawartość

c) youp-paxy(w razie jak byś nie miał zakładek DD-EX i DTS-ES) lepiej zainstalować ->

Ukryta Zawartość

d) Ac3 Filter ->

Ukryta Zawartość

2. Jak już pościągałeś to wszystko to lecimy od początku:

- instalujesz sobie Best Playera

- instalujesz kodeki

- Instalujesz AC3 Filter

- instalujesz Youp-Paxy

3. Jak już wszystko poinstalujesz to teraz zostało Ci tylko wszystko skonfigurować.

Po kolei:

a) AC3 Filter(ustawiasz wszystko tak jak masz na screenie) krok 1 ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) krok 2 ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) krok 3 ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) krok 4 ->

Ukryta Zawartość

b) wchodzisz teraz w Console Launcher i po kolei Zakładki DD i DTS(czyli youp paxy) konfiguracja DD ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) DTS ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Digital I/O ->

Ukryta Zawartość

c) teraz wchodzisz w START/WSZYSTKIE PROGRAMY/CREATIVE/SOUND-BLASTER X-FI/CONSOLE AUDIO - >

Ukryta Zawartość

4. Potem zapisujesz wszystko i restartujesz najlepiej kompa. Ustawiasz na panelu Input: Coax. Odpalasz film w DTS albo DD i na panelu powinien być znaczek DD lub DTS. Automatycznie przeskoczy jeśli odtworzyrz film w Best Playerze:)"

I w VISTA 32bitt w panelu sterowania/dźwięk/spdif out przełączamy "DOMYśLNIE" z opcji GłOśNIKóW na opcję SPIDF i na Win DVD prawym/konfiguracja/Dzwięk/odkropkowujemy wyjście cyfrowe spidf do procesora zeWnętrznego. Wyłączamy Win DVD, włączamy znowu, wczytujemy film i z Stereo samo wskakuje na DENONIE na wejściu upragnione

DOLBY DIGITAL

HIP HIP HURA

HIP HIP HURA

HIP HIP HURRRRRAAAAAA HURRRRRAAAAAA HURRRRRAAAAAA !!!!!!!

Jozu na prezydenta smilies/tongue.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

To kilka rzeczy ode mnie.

Karta: SB Audigy 2 ZS

Ampli: Yamaha RXV 761

Sys: Win7 64

Pierwsza i podstawowa sprawa, to sterowniki do SB.

Jeśli macie sterowniki od creative, np te: SBAX_PCDRV_LB_2_18_0017.exe to odinstalujcie, i zainstalujcie Audigy SupportPack 4.5 (daniel_k)

Ukryta Zawartość

Sterowniki te zainstalują wam coś takiego jak AudioConsole, gdzie na zakładce dekoder można wyłączyć wewnętrzne dekodery i włączyć passthrough.

Paczka od daniela k ma też sporo innych przydatnych narzędzi, których nie ma w sterownikach od creative (tam w zasadzie NIC nie ma :) )

Po instalacji ustawcie w jako domyślne urządzenie odtwarzające SPDIF Out (prawoklik na ikonce głośnika koło zegara->urządzenia do odtwarzania).

Druga sprawa, to kodeki. Jeśli macie problemy z K-Lite, który uparcie nie chce włączyć dekodera AC3, to zmieńcie paczkę na CCCP (wymaga odinstalowania poprzednich paczek kodeków).

Ukryta Zawartość

Ustawienia kodeka AC-3 tak jak u poprzedników w tym wątku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

myślę , że łatwiej i szybciej by było kupic zamiast tej karty nową grafę z wyjściem hdmi i z niej póścic sygnał , a wychodzi taki jaki jest w danym oglądanym aktualnie filmie czyli jak DTS HD Master to taki wychodzi , jak DD TrueHD to taki będzie itd łącznie oczywiście z obrazem i byłoby po problemie i wcale nie trzeba by było wydawac tysiąca a połowę z tego .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.