Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z yamaha ax-540

timecage

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Miałem dziś styczność z pewnym dziwnym problemem. Mam wzmacniacz Yamaha AX-540 i źródło Sony CDP-XE320. Do wzmacniacza podłączone są dwie małe kolumienki, obie sprawne.

Dziwny problem polega na tym, iż gdy wzmacniacz jest w trybie stereo gra tylko jedna kolumna (obie oczywiście prawidłowo podłączone), do tego wyłącznie prawa. Stwierdziłem - ok, lewy kanał we wzmacniaczu się popsuł. Po przełączeniu wzmacniacza w tryb mono obie kolumny grały. Jednakże po wciśnięciu przycisku CD Direct (Yamaha takie ma) zaczęły grać oba kanały i to w stereo (czyli wzmak w trybie stereo)!

Jestem niestety wciąż noobem w kategorii hifi i nie mam pomysłu o co tu może chodzić. Mógłbym prosić o małą radę/podpowiedź?

https://www.audiostereo.pl/topic/46967-problem-z-yamaha-ax-540/

Problem napewno nie leży w końcówce mocy. Jeśli w mono i direct obie kolumny grają, to znaczy że tam jest wszystko w porządku. Bardzo prawdobodobne jest, że coś jest nie tak z potencjometrem od balansu, gdyż ten, jak i również regulacja barwy są w trybie direct pomijane.

Wygląda na to, że z tyłu wszystko jest połączone jak było.

To właśnie dziwne... jeszcze wczoraj nie było kłopotu, dzisiaj nagle się pojawił.

Pokrętło balance wydawało się działać prawidłowo...

Czy powinienem oddać ten wzmacniacz do naprawy/przeglądu? Choć w sumie nie mam pojęcia gdzie znaleźć kogoś, kto się tym zajmuje...

Tak, posprawdzałem wszystko co przyszło mi do głowy. Zresztą skoro obie kolumny grają, to chyba nie jest kwestia kabli. Również połączeniowe sprawdziłem, przynajmniej w kwestii ich prawidłowego podłączenia. Spróbuję jeszcze podłączyć inne.

Jeśli chodzi o zworki do EQ miałem je spięte od momentu otrzymania wzmacniacz i ich nie ruszałem - grało prawidłowo.

Jeżeli w trybie mono i cd direct grają obie kolumny, to chyba faktycznie coś jest nie tak z sekcją balance... Nie mam jednak niestety pomysłu jak owe pokrętło może mieć wpływ na fakt, że gra tylko jedna kolumna :/

Zatem...

Mógłby ktoś polecić gdzie w Warszawie możnaby oddać taki sprzęt do przeglądu/naprawy? Nie mam zupełnie pojęcia czego nawet szukać, bo chyba nie typowego punktu naprawy rtv/agd?

No...chyba że ktoś miałby pomysł jak poradzić sobie bez serwisu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.