Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Technics SL-D21 trzeszczy

kuty

Rekomendowane odpowiedzi

Conri, nie bądź taki wymagający, ha, ha. Doktora Flickerta, ustawiającego gramofon z prawdziwego zdarzenia, trudno na YouTube zobaczyć. Mamy za to wysyp didżejów, didżeje są cool-chłopy!

Wszystko fajnie tylko po pierwsze nie mam pozycji 0 na pokretle antyskating a po drugie nie mam czystej płyty aby sprawdzićjak igła wędruje a jak opuszcze ramie pomiedzy pusta przestrzeń a tależ to ramie opada pionowo i nic się nie dzieje,natomiast nie da się połorzyć igły na odśrodkowym pustym polu płyty bo zaraz ściąga ją do końca i mechanizm cofa ramie a na śiłe nie moge bo coś się zerwie.

Conri>> To jest czyściutki winyl służący właśnie do ustawiania antyskatingu.

Tak jak pisałem wcześniej, możesz użyć czystej płyty kompaktowej od zapisanej strony, takiej, na której Ci już nie zależy i nie ma rys. Pewnie Yul będzie miał coś przeciwko, ale szczerze mówiąc - niewiele mnie to interesuje. Poza tym sam widzisz Yul, uszczypliwe uwagi nie są przyjemne, więc nie czyń drugiego, co Tobie niemiłe. Nie mam Ci tego za złe, sądzę też, że Twoja wiedza jest dalece większa od mojej, ale po co od razu złośliwości i ironia? Jestem na tym forum od niedawna, ale że mimo młodego wieku posiadam już spore doświadczenie, staram się pomagać. Może moim błędem było założenie, że każdy zrozumie, co mówi ten gość w filmiku. Przeliczyłem się - ale czy jest to powód do mieszania z błotem?

Jeśli chodzi o skale to tak jak mówiłem nie mam 0 aby ją ustawić pośrodku skali to musi być ustawiona na 1.25 poniżej jest 1.0 i powyżej 1.5 i to tyle skali.

A prubowałem ustawiać igłe na płycie ale nie da rady bo adapter się wyłacza i cofa rabie tak że niemoge bo kłade płyte cd na tależ a ona jest tak mała że adapter odczytuje jako końcowe pole w płycie winylowej.

Ależ ja głupi jestem, zapomniałem, że to automat... To jedyna opcja, to znaleźć instrukcję do tego gramofonu - tam powinny być podane przykładowe ustawienia antyskatingu względem nacisku.

• 2 lata później...

Witam,

mam gramofon technics SL-B300, chciałbym się dowiedzieć jaką można w nim zamontować igłę, czy igła EPS 24 się nada ? Mam w nim wkładkę P27, chciałbym się tez dowiedzieć czy można do niego zamontować inną wkładkę ? Pytam się ponieważ nie ma on możliwości regulowania nacisku igły - stały ciężarek.

z góry dzieki

Każda wkładka typu T4P się nada, pod warunkiem że igła będzie miała taki sam wymagany nacisk.

Ustawienia nacisku i antyskatingu sa fabryczne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Transrotor Gravita byłby OK ;-)

Gravita to przesada, wygląd pretensjonalny. Zresztą gdyby >zuberro< go kupił, to byłby pierwszy w Polsce, hehe.

>>>zuberro,

Istotą technik analogowych są rozmaite regulacje, kalibracje, adjustacje, natomiast nie ma tego w technice cyfrowej. Kupileś sobie gramofon, który pozwoliłem sobie nazwać "rekwizytem teatralnym", bo nie ma on żadnych regulacji ramienia, nawet tych najbardziej podstawowych jak nacisk i antyskating. Pasuje do niego jedna jedyna wkładka, i jak chcesz go dalej użytkować, to musisz ją kupić. Właśnie dokładnie tę, a nie inną, bo w Twoim "antygramofonie" tylko ona będzie grać jako-tako. Musi ważyć określoną ilość gramów, pracować z zafiksowanym naciskiem i antyskatingiem, mieć złącze typu T4P i określone gabaryty. Na obudowie gramofonu masz najprawdopodobniej napisane jaka to ma być konkretnie wkładka, jej symbol.

Nie lepiej byłoby kupić jakiś niedrogi gramofon który ma pełną kalibrację ramienia (6 parametrów do ustawiania), np. jakiś bazowy Pro-Ject? Nauczyłbyś się na jego przykładzie wszystkiego lub prawie wszystkiego co potrzeba, a posłużyłby Ci pewnie parę dobrych lat, do momentu kiedy uskładasz sobie na gramofon z prawdziwego zdarzenia.

Tu masz podstawowy tekst o kalibracji ramion gramofonowych:

Ukryta Zawartość

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

>>YUL

Przestał byś pieprzyć głupoty i najpierw poczytał coś nie coś o tym. To nie jest tam jakaś wkładka, tylko ramię oraz wkładka podlegają pod standard T4P. Standard ten określa, że każdy kartridż ze złączem P-Mount waży 6.0g oraz VTF wynosi 1,25g. (od 1,0g. do 1.5g.).

Wkładkę można kupić bez problemów, choćby taką:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie trzeba nic regulować prócz siły nacisku igły, a to akurat jest podawane przez producenta na opakowaniu lub w instrukcji użytkownika....

Jeśli nie jest to gramofon tangencjalny to wtedy dodatkowo jeszcze można ustawić antyscating....

Poczytaj trochę na ten temat i później się wypowiadaj....

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.