Skocz do zawartości
IGNORED

AKG K 518 DJ vs. Audio-Technica ATH-SJ5

bronello

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym się was poradzić odnośnie powyższych modeli słuchawek. Potrzebuję wymienić słuchawki do kompa i nie tylko czasami byłyby podłączane do wzmacniacza NAD, stare słuchawki sennheiser'a mnie irytują grają ciemno i mają słabą dynamikę mowa o HD 201 już mam ich dość. Możecie zaproponować mi ewentualnie inne modele ale prosiłbym bez marki sennheiser o której nie mam najlepszego zdania co do tańszych produktów przynajmniej. Co do nowych słuchawek to chciałbym aby były dość dynamiczne a nie buczące a przy tym lekkie i wygodne bez znacznego ucisku. Podoba mi się dźwięk AKG wiem bo mam dwie sztuki, ale z drugiej strony zastanawia mnie ta marka audio-technica i czy można jej zaufać? może mieliście z nimi coś do czynienia? dzęki za uwagę

https://www.audiostereo.pl/topic/47042-akg-k-518-dj-vs-audio-technica-ath-sj5/
Gość Przemski

(Konto usunięte)

Posiadam obydwa modele, miałem zamiar przeprowadzić test słuchawek dodając do zestawu Reloop RH3500MkII i Creative Aurvana DJ, a więc słuchawki zamknięte z przedziału cenowego do 250 zł, jednakże nie mogę sobie w tej chwili pozwolić na koszty związane ze stratą przy odsprzedaży.

AKG K 518 DJ vs. Audio-Technica ATH-SJ5

Obie pary słuchawek się wygrzewają, na razie pozwolę sobie opisać wrażenia wizualne.

Budowa:

-muszle obracane są za pomocą pojedynczego ramienia, patentowy system AKG; w AT muszle utrzymuje podwójne ramie, które pozwala na ich obracanie w osi pionowej, patent podobny do stosowanego przez SONY; w obu możliwości obracania są podobne, solidniejszy i bardziej swobodny wydaje się system użyty w AT;

-pałąk: obie słuchawki posiadają ten sam system skokowej i trwałej regulacji; przez pałąk w AKG przechodzi element metalowy (odsłonięty u góry, na czym nadrukowane jest logo firmy), w AT najprawdopodobniej jest użyte wyłącznie tworzywo ale sprawia wrażenie niezwykle solidnego;

-poduszki: w AKG są mniejsze, bardziej miękkie, ale pałąk zdecydowanie bardziej naciska na ucho; w AT są nieco bardziej sztywne, ale za to znacznie mniejszy jest nacisk na ucho;

-przetworniki i specyfikacja: według danych producenta, ta sama wielkość w obu słuchawkach (40mm), nieco mniejsza skuteczność w przypadku AT

-wygląd: a przypadku AKG rzucają się w oczy intrygujące muszle, przechodzące przez nie pasy w kształcie odwróconej litery Y z materiału o dużym połysku sprawiają bardzo pozytywne wrażenie; materiał matowy bardzo przyjemny w dotyku; różne tworzywa zostały użyte natomiast w pałąku, niestety nie najlepszej jakości, co szczególnie widać gdy odsłoni się mechanizm do regulacji wysokości pałąka; fatalnie moim zdaniem wyglądają białe i rzucające się w oczy nadruki "MADE IN CHINA" i "CE"; źle wygląda też odsłonięty u góry pałąku metal, nadrukowane LOGO może się łatwo zetrzeć; w przypadku AT - wszystko wykonane z tworzywa (tworzyw) w jednakowym odcieniu co sprawia zdecydowanie lepsze wrażenie; pałąk jest węższy, mechanizm regulacji prostszy, nie wypowiem się w kwestii trwałości; pięknie wykonane zostało logo firmy na muszlach; podoba mi się także srebrny pas na krawędzi styku z poduszką;

-przewód - w obu brak możliwości odłączenia, w obu skandalicznie cienki i w dodatku wychodzi o z obydwu muszli; w przypadku AKG dołączana jest nakręcana przejściówka na jack 6,3mm, jednocześnie wtyk jest lepszej jakości; w zestawie z AT brak jest także etui

-cena: AKG K518DJ - 189 zł (allegro) (229 zł MediaMarkt); ATH-SJ5 (169 zł - RMS)

Wstępne wrażenia soniczne:

-obie grają źle...tym stwierdzeniem mógłbym podsumować wrażenia; lubię charakter AKG, barwną średnicę, ale w K518 drażni wyolbrzymiony i jednorodny bas; w AT jest go wyraźnie mniej; średnica jest równie dobra, wydaje się nawet bardziej podobać bez wyeksponowanego basu; wysokie na razie męczące; myślę, że sporo zmieni się po kilkudziesięciu godzinach grania

Dzięki za opis omawianych słuchawek. Poczekam jeszcze do tego jak się wygrzeją wówczas może coś się rozjaśni i okaże się które są bardziej optymalne. Jeśli mógłbyś wstawić zdjęcie tych produktów własnego autorstwa byłoby miło bo z tych co producent dołącza na necie ciężko ocenić jakość wykonania. A co sądzisz o Pioneer SE-MJ5 lub SE-M390 wiem że pioneer nie jest specjalistą od słuchawek ale te parametry mnie ciekawią i czy one tylko istnieją w teorii?

mam AKG 181dj od jakis 2 lat to ze bas jest tak obfity to efekt niewygzania z czasem pasmo sie wyrówna.Pamietam jeszcze na poczatku ze pałąk byl strasznie uwierał był niewygodny jak i same muszle pozniej słuchawki sie dostosowały do kształtu głowy

Jesli mam opisac dzwiek to przede wszystkim pierwsze słowo które mi sie nasuwa to dynamika niesamowity niespozyty niemal potecjał dynamiczny jest na pewno najwieksza zaleta tych słuchawek.

Ja je bardzo lubiłem nadaja sie doskonale do urzadzen przenosnych dobrze izoluja od otoczenia sa muzykalne po prostu wszystko na nich dobrze brzmi nieskupiaja sie na materiale strajac sie absorbowac słuchacza szczegółami drobnymi tranjentami one po prostu graja!!

Mysle ze to dobry wybór sprawdzi sie do muzyki do gier i ogladania filmów z komputera noca

Pozdrawiam

dzięki za wskazówki to że te AKG są dynamiczne zdążyłem się domyśleć mają w końcu 115dB i mocy 2000 mW to mi pasuje bas powinien być bardziej naturalny a nie podbijany sztucznie, posiadam model K412P i powiem mistrzostwo co do słuchawek przenośnych. ATH sj-5 bardziej podobają mi się z wyglądu patrzyłem na necie zdjęcia ale za to mają mniejszą dynamikę 108dB i moc 800mW a przez to wydaje mi się że ciężej je napędzić chociażby przenośnym sprzętem ale tak jak pisałem raczej częściej będą grały w towarzystwie PC-ta i wzmacniacza. Czy ktoś z was miał do czynienia z ATH-sj5? Jeśli tak to niech opiszę swoje spostrzeżenia i czy spełniają oczekiwania.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Przez długi czas miałem K26P (chyba odpowiednik K414P) i wybrałem je po konfrontacji z Koss Porta PRO. W swojej cenie - rewelacja - zamknięta konstrukcja, bardzo dobre przetworniki, przyjemne, muzykalne, niesamowita dynamika, wysoka efektywność, do tego bardzo trwała i solidna konstrukcja. In minus - pałąk, który po zdjęciu wracał do pozycji wyjściowej i za każdym razem trzeba było go ustawiać, do walorów sonicznych nie powinienem się przyczepiać, ale po posłuchaniu czegoś lepszego w porównaniu przegrywają, trudno w ich wypadku mówić o dobrej stereofonii, scenie, grają dźwiękiem nieco zduszonym z małą rozdzielczością - plusem tego jest to że maskują wady nagrania.

Bas - nie jestem pewien czy wygrzanie wpłynie na aż tak radykalną zmianę charakteru brzmienia. Prędzej słuchacz się przyzwyczai. Obok wyeksponowania jest jeszcze jednolitość tego basu, każde uderzenie bębna, pociągnięcie struny gitary basowej powoduje podobny dźwięk - to jest poważny zarzut. K26P grały u mnie przez 3 lata i charakter niskich rejestrów, które też były wyeksponowane choć nie tak bardzo, zmienił się w niewielkim stopniu.

W kwestii efektywności podłączałem K518 i ATH-SJ5 do wzmacniacza słuchawkowego w systemie PianoCraft i w przypadku AT by uzyskać to samo natężenie musiałem nieco bardziej odkręcić potencjometr głośności. Nie uznaję tego za specjalną wadę, wymagam czegoś więcej niż tylko "dziurka" z amplitunera. Karta dźwiękowa z przyzwoitym wzmacniaczem słuchawkowym bez problemu napędzi każde z tych słuchawek.

Rozdzielczość i stereofonia - różnica moim zdaniem jest zauważalna już od razu po założeniu słuchawek na korzyść AT. Dźwięk nie jest taki bezpośredni, jak to wynika z bliskości przetworników, a ma się wrażenie że są one rozstawione szerzej, i o to chyba chodzi, trudno tu mówić o prawdziwej scenie, a raczej jej namiastce. W kwestii rozdzielczości na AT najwyraźniej słychać artefakty kompresji, da się odróżnić pojedyncze dźwięki, muzyka nie zlewa się w jedną całość i łatwo wychwycić coś subtelnego czego wcześniej nie słyszeliśmy.

Podsumowując obie mają wady i zalety, najlepiej posłuchać.

Hej dzięki za wstawienie zdjęć. Co do 26P to mój brat ma i też dużo na nich słuchałem i słucham jak dla mnie lepsze są 412p bo mają wg mnie większą przestrzeń i więcej szczegółów słyszę- instrumenty i wokale jak dla mnie extra nie słyszałem osobiście lepszych słuchawek przenośnych dlatego mam respekt do AKG choć wiem że nie każdy ich produkt to perfekcja ale każdy jaki miałem na uszach był przynajmniej przyzwoity nie to co producent s... Zastanawiam się, i się namyśleć jeszcze nie mogę parametry i doświadczenie przemawiają za AKG za ATH stylistyka? z tego co piszesz nie są takie ostatnie. A co powiecie o Pioneer SE-M390 warte uwagi? czy szkoda zachodu? a gdyby zwiększyć przedział cenowy do 250 PLN co byście mi polecili?

Chyba się nie zdecyduję na żadne z nich raczej wolę dołożyć i mieć większą satysfakcję że nie wyrzuciłem pieniędzy w błoto. Teraz rozważam nad Creative AURVANA LIVE! a GRADO SR 60 i jescze jakieś tylko jeszcze przejrzę dokładniej ofertę być może do tego dojdą AKG K 530. Co myślicie o tym zestawieniu i jak się ono rozkłada w hierarchii?

bronello

Powiem Ci tak AKG sa bardzo fajne kupiłem je mieszkając w Berlinie a tam nniebrakowało konkurecji i mozna bylo wszystkiego posłuchac ale kiedy kupiłem GRADO SR-60 - no cóż moja przygoda ze słuchawkami sie juz skonczyła (na moje potrzeby wystarcza) sa wspaniałe wszechstronne no moze nie do konca nadaja sie do sprzetu przenosnego (choc i tak na nich słucham) bowiem maja otwarta konstrukcje sa to moje pierwsze otwarte słuchawki wiec troche minelo zanim sie przyzwyczailem.

Ale najlepsze jest to ze to jedyny sprzet jaki zdecydowałem sie kupic w ciemno po przeczytaniu recenzji z prasy czy na forach.

Z czystym sumieniem moge je polecic jesli tylko nieprzeszkadza Ci otwarta konstrukcja

Pozdrawiam

właściwie to wolę otwartą konstrukcje dlatego że uszy się tak nie męczą dłużej można słuchać no i jest większa przestrzeń to są moje doznania z słuchawkami AKG pomiędzy k412p a k26p wolę te pierwsze a one są właśnie otwarte, mają gąbki podobnie jak w grado oczywiście w sr 60 są tam inaczej wyprofilowane ogólnie przyjemniej się słucha tak więc chyba mój wstępny wybór pada na grado sr 60 a po drugie to przemawia do mnie marka. Z drugiej jednak strony są te AKG K530 też mają pozytywne opinie. co do creative miałem kilka produktów a u nich jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia chyba jednak jestem uprzedzony do tej marki

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Proszę wybaczyć, zapomniałem odpowiedzieć na pytanie odnośnie modeli marki Pioneer. Niestety nie spotkałem się z nimi.

Odnośnie wyboru, ani te ani nie są wzorowymi słuchawkami, ale są to modele bardzo udane, o czym świadczy uznanie na wszelakich forach od polskiego mp3store po head-fi. Model od AT to produkt stosunkowo nowy i najwięcej informacji o nim można znaleźć w języku japońskim. Dla mnie to nie są ostatnie słuchawki, ale w tej chwili chciałem zmiany a mogłem jedynie taki budżet na nie przeznaczyć.

Kusiły mnie Technics RP-DH1200, ale trudno znaleźć obiektywną i rzetelną recenzję, trudno o odsłuch a nie chciałem w ciemno kupować stosunkowo drogiego produktu. Kolejne słuchawki to może będą wspomniane Technics, może coś z wyższej półki Audio-Technica.

Dziękuję wszystkim za udział założyłem nowy temat na forum w rubryce Stereo pod tytułem "czy SE-M390 spełnią oczekiwania?" jest to jakoby kontynuacja tego tematu, zapraszam do dyskusji i pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.