Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć LCD full hdd DVD i N-ke

shalas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem się dowiedzieć jak najlepiej podłączyć LCD full hd o dość dużej przekątnej ekranu z DVD Yamaha S557.

Telewizor ma 3 złącza hdmi i 2 euro. DVD niestety nie posiada hdmi. Jak najlepiej to podłączyć, żeby uzyskać przyzwoity

obraz? Jakiego kabla użyć? Dźwięk leci przez amplituner ale dobrze żeby też był bez ampli, żeby przy oglądaniu zwykłej tv nie trzeba było włączać wzmacniacza.

Kolejne pytanie jakiego kabla najlepiej użyć do podłączenia Nki do ww. lcd.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

N do lcd - kabel hdmi

dvd do lcd - kabel euro/euro , puść sygnał RGB ...a w perspektywie wymień dvd na takie które ma złącze hdmi i wtedy podłącz hdmi/hdmi

kabel euro nie może być taki za 5zł bo będzie masakra , za 70-100zł już coś kupisz np coś takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

są też dłuższe w razie potrzeby - mam takim zapiętą nagrywarkę dvd , różnica w jakości obrazu w porównaniu do zwykłego kabelka - kolosalna :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za szybką odpowiedź.

Zrobię chyba tak jak radzisz. Mam nie najgorszy przewód Euro (kosztował ze 3 lata temu ok 60 PLN). Zobaczę jak na tym będzie działało, jak będzie źle wymienię na lepszy. Wątpliwości mam (trochę czytałem i dalej nie wiem) co do użycia component video. Ze zmianą dvd (z hdmi) chyba na razie jeszcze się wstrzymam. Czytałem zresztą, że nie zawsze puszczenie sygnału przez hdmi daje lepsze efekty. Rzeczywiście z n-ką sprawa wydaje się prosta.

Pozdrawiam

jeśli możesz podłączyć po component (masz wyjście w dvd i wejście w lcd to podłącz po component , audio powinno iść po euro o ile da się przypisac component do wejscia z jakimś numerem i w opcji jest wejście euro z tym samym numerem - wtedy podłączasz i przewód compo i euro a w ustawieniach lcd i dvd wybierasz component)- to lepiej component niz rgb przez euro

W przyszłości jak będziesz zmieniał obecne DVD to kup już model odtwarzający pliki full HD i blu ray ... w przyszłym roku powinno się pokazać trochę tych urządzeń w cenie nawet poniżej 1000 PLN.

• 2 tygodnie później...

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Na razie jest: tak n-ka wiadomo po hdmi, dvd po EURO. I jak dla mnie jest ok. Obraz z DVD jest jak dla mnie bardzo ładny. Ale byłem w salonie audio video i tam mówili że jednak warto kupić kabel component video bo wtedy obraz będzie lepszy, a i będzie można korzystać z progressive scan (jest taka opcja w dvd). Czy ktoś słyszał o tym, jak to działa i czy opłacalne będzie dokupienie dodatkowego kabelka?

jaki sygnał puszczasz przez euro ? najlepszy przez euro jest RGB

będzie różnica na + po zastosowaniu component , warto tak podłączyć o ile masz wejścia/wyjścia compo

Tak na razie puszczam po EURO sygnał RGB. I w tv i dvd mam możliwość podłączenia component video. Ciekaw jestem tylko jak będzie to różnica. Chyba wypożyczę sobie kabelek ze studia i sprawdzę sam. Jak już będę wiedział napiszę.

• 1 miesiąc później...

No dobrze sprawdziłam. Kupiłem jednak component video i wydaje mi się obraz rzeczywiście jest lepszy. Tym bardziej że przy korzystaniu z component w dvd można włączyć tryb progressive scan. Mogę chyba polecić ten sposób połączenia przy najmniej jak ktoś ma dvd z progressive (u mnie dvd 557 yamaha).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.