Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw do 3 tys.?

dawidpln

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

przymierzam sie do kupna zestawu kina domowego badz stereo i odrazu na poczatku zaczyna sie problem. co wybrac? wzmacniacz czy amplituner, zestaw 5.0 czy dobre kolumny a moze jeszcze cos innego? zestaw ma sluzyc przedewszystkim do odsluchu muzyki trance, elektro, house... amplituner badz wzmacniacz raczej uzywany bo do 1000 zl chyba z nowych nie dostane nic konkretnego. jakie kolumny najlepiej sprawdzaja sie do tej muzyki, na co zwracac najwieksza uwage przy kupnie?

Bedzie to moj 1-szy powazny sprzet wiec dokladnie sam nie wiem czego oczekiwac i czego mozna sie spodziewac, wiec wszelkie propozycje beda dobre:) napewno duza czystosc dzwieku, dynamika i dobre brzmienie to priorytety. pokoj 16m2 (3.3 x 5)

z gory dziekuje za pomoc:)

https://www.audiostereo.pl/topic/47086-jaki-zestaw-do-3-tys/

Zapewniam Cię że dobre kolumny(najlepiej podstawkowe) zagrają taką przestrzenią że stwierdzisz po co mi kino ;)

Mówiąc krótko zawsze możesz złożyć sobie zestaw z dvd Yamahy S1700/800 i do tego dobrać wzmak + kolumny. W tej kwocie się zmieścisz, a i dźwięk z tej Yamahy jest OK.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

kup odtwarzacz cd (albo dvd) z wyjsciem cyfrowym (a najlepiej - jesli masz mozliwosc i nie jest to dla ciebie profanacja - podlacz kompa za pomoca pclinka) podlacz je do DACa (powiedzmy Beresa) koszt kupna cd/pclinka plus beres - 800-1000zl, kup dobry uzywany wzmak za 800zl (sony es, rotel, nad) do tego monitory za tysiaka, kabelki ktore to polacza - koszt 200-300zl i masz za ta kwote wg mnie najlepsze co mozna miec. zaden cd nie zagra tak jak DAC w jego cenie. Nie mowie ze 3kzl to ostatnie pieniadze jakie wtopisz w ten system :) - potem zacznie sie zabawa.

gdyby tak policzyc na moim przypadku:

dvd pionka - 180zl (20zl wiecej wyniosla mnie karta m-audio)

beres - 600zl

AE - 600zl

rotel - 300zl

kabelki... musialbym policzyc ale spokojnie w 200zl sie zmiescilem

za 2 tysie mam wg mnie bardzo dobrze grajacy zestaw w tej cenie :)

w mojej opinii to bardzo dobry pomysl :) szczegolnie jesli mozesz wywalic kompa poza pokoj odsluchowy... lub wywalic troche kasy w jego wyciszenie :) tak w 400zl powinienes sie zmiescic na poczatek :).

PClink - urzadzonko do ktorego sygnal cyfrowy wysylany jest z komputera za pomoca kabla USB a do odbiornika (w tym przypadku DACa) ow sygnal rowniez cyfrowo jest przesylany za pomoca kabli coaxialnych badz toslink

Beres - pieszczotliwe okreslenie DACa Beresford wiecej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) badz po polsku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dla mnie rzecz genialna i zjawiskowa - poukladal mi wszystko na scenie, dodal klasy i wyrafinowania dzwiekom. Polskim dystrybutorem b. dobrych PClinkow i Beresow (wraz z autorskimi upgradami) jest uzytkownik tego forum o nazwie GRADO_Fan

Monitory - na dobra sprawe wyrozniamy dwa rodzaje kolumn - podlogowe (przyklad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i monitory (przyklad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - roznice chyba widac golym okiem :). Zasada jest jedna - monitory do pomieszczen ponizej 20m^ podlogowki do pomieszczen powyzej tej wartosci (choc owe ustalenia sa mocno umowne w 99% przypadkow sie sprawdzaja).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W łodzi jest taka dziewczyna nazywa sie MIA. bierze 2,5 tys za noc, sprzetu ktory gra za 3 nie kupisz a tu za 2,5 bedziesz miał wspomnienia do końca życia. i jeszcze 500 zostanie na powrot do domu, najlepiej taxi bo inaczej mozesz nie dac rady,, w kazdej branzy liczy sie profesjonalizm

co Wy za sprzety polecacie do takiej muzyki ??

i po co takie kombinacje odrazu ??

w dodatku uzywki ..... cos mu sie spieprzy i nie bedzie mial nawet na naprawe

---------------------

kup sobie nowy amplituner i gwarantuje ze bedziesz bardzo zadowolony ,omijaj z daleka opinie ze nie grają , jest na forum sporo osob co mialo taki sam dlemat jak Ty , kupili ampli i bardzo sobie chwalą - jak kupisz jakas uzywke stetero to na tym zakonczysz a z tego co widze pisales cos o 5 kanalach , z ampli bedziesz mial mozliwosc poskladania sobie tego i co wazne bedzie nowe - ja tez zaczynalem jak Ty , sugerowalem sie poradami wymienialem wzmacniacze za wzmacniaczami , kolumny za kolumnami i powiem Ci ze nie warta zabawa tym bardziej do muzyki jaka preferujesz , tez wtedy takiej sluchalem i nawet do dzis nie raz zakreci sie taka plyta , wpakowalem kupe kasy w te wymiany i na daremno

co kolumn i rodzju muzyki jaka sluchasz to nic innego jak jbl - (pewnie zaraz sie odezwie spora czesc ze nie bo to bo tamto)- pamietaj ze wiekszsc osob tutaj to audiofile a oni maja ,,inne,, pojecie o muzyce i sprzecie , neguja wszystko co latwo dostepne , ma wiecej niz dwa kanaly i kosztuje majatek (wszystko ponizej 5 zer nie ma prawa grac) , proponuja sprzety co graja przewaznie bez basu - to takie audiofilskie pojecie

moja propozycja jest taka

zajdz do sklepu i posluchaj sobie takiego zestawienia - to nic nie kosztuje

amplituner harman/kardon avr147 - okolo 1000 zl nowy

Ukryta Zawartość

dvd od modelu 27 tej samej firmy - okolo 500 zl

Ukryta Zawartość

kolumny jbl - np e80

Ukryta Zawartość

to masz za okolo 3000 zł , gwarantuje ze w muzyce jaka sluchasz sprawdzi sie bardzo dobrze , z biegiem czasu dokupisz centralny i tylnie glosniki i bedziesz mial w miare dobry zestawik kina

oczywiscie nie jest to wmawianie tylko propozycja jak najbardziej rozsadna do Twoich srodkow i upodoban muzycznych

jak graja harmany mozesz poczytac w ktorejs z ostatnich gazet o sprzecie domowym , nie pamietam w ktorej to bylo bo ogladalem ich kilka w sklepie

mozesz wziasc ta propozycje pod uwage , isc i posluchac (tylko pamietaj ze w sklepie zagra calkiem inaczej niz w domu - to jest znaczna roznica) - mozesz tez ja odrazu odrzucic po pewnie ponizszych krytykach jakie zaraz tu padna

mozesz tez posluchac kolegow i zaczac wieczne kombinacje z wymianami sprzetu stereo i byc skazanym tylko na stereo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jesli mieszkasz nie daleko tychow to zapraszam , wpadniesz polsluchasz ocenisz sobie , pokoj mam tej samej wielkosci co Ty wiec bedziesz mial jakies porownanie tym bardziej ze sam posiadam czesc sprzetu jaki polecilem na odsluch

co do kolegow polecajacych - pamietajcie ze kolega zaczyna zabawe wiec niepolecajcie odrazu mega sprzetow bo moze sie zrazic jesli mu sie nie spodoba , poleccie cos slabszego jesli chodzi o stsreo , zawsze bedzie mial mozliwosc zeby przejsc na cos lepszego , nie kazdy jest ,,szmalowny,, i potem nie moze miec mozliwosci zeby przejsc wyzej i zostanie z tym co mu sie nie podoba , jesli przejdzie nizej to bedzie mial jeszcze gorzej

A kto tu poleca jakieś megasprzęty?

Zakup sprzętu z drugiej ręki jest rozsądnym wyjściem. Jak się nie spodoba można odsprzedać bez straty. Z nowym sprzętem taka sztuczka się nie uda. Już za drzwiami salonu dopiero co kupiony sprzęt traci na wartości 30-40%.

Oczywiście kupując używki należy zachować zdrowy rozsądek, nie kupować zabytków techniki (nie mylić z vintage które kupuje się świadomie) i nie kupować zdezelowanych wraków. Niemniej na rynku wtórnym pełno jest urządzeń kilkuletnich sprzedawanych przez ludzi, którzy przechodzą na sprzęt z wyzszej półki. Często są to interesujące oferty.

sprzet audio trzyma tak samo wartosc jak samochody. a jak koledze sie NOWY sprzet nie spodoba to co wtedy? straci tysiaka moze poltora... jak kupi sprzet uzywany - maksymalnie 300-400zl, a jak kupi naprawde dobrze to jeszcze zarobi :)

sluchalem dzis kolumn elac fs58 i musze powiedziec ze graja naprawde rewelacyjnie tym bardziej ze moge je dostac za 1000 zl 2 szt! (oczywiscie nowe) co o nich sadzicie i jaki wzmak bylby dla nich odpowiedni? co polecacie z niedrogich uzywek?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) skontaktuj sie ze sprzedawca i spytaj jaki jest koszt wersji nieupgradowanej

co do kolumienek - sluchales tego u siebie w domu? wg mnie w 16m^ bedzie ci dudnic taka kolumna

Ukryta Zawartość

kopaczmopa

21 Lis 2008, 10:59

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 672 / 755 / 2

Nemesis to masz duzy problem jesli musisz placic (i to tyle) za towarzystwo kobiet.

A za 3 tys z uzywek to calkiem porzadny sprzet zlozysz.

Za 3 tys uzywek to na miesiąc kupie... jeszce tylko towarzystwo i gra gitara

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.