Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe radio TELEFUNKEN model LEINETAL

Kokosz

Rekomendowane odpowiedzi

Hi

Przypomniałem sobie, że jakieś 15 lat temu mój ojciec przywiózł z RFN (Jak wtedy nazywano Zachodnie Niemcy, gdy Polacy wyjeżdżali za chlebem) radio Lampowe firmy TELEFUNKEN model LEINETAL. Jest jakby mniejsza wersja starego tzw. „Radia Babci”. Dzisiaj je podłączyłem i nawet działa i odbiera Trójkę. Mam pytanie – Jak sprawdzić rok produkcji? Tabliczki znamionowej brak. Zajrzałem nawet do środka. Nie wiedziałem, że te lampy są takie gorące, chyba zmieniłem sobie linie papilarne. To radio jest wkomponowane w taki mebel ala szawko-stolik, i ma nawet adapter. Jest super. Ciekawy jestem czy można to zaadoptować jako wzmacniacz? Jakie kolumny można do czegoś takiego podłączyć bo oryginalne głośniki są 2W 4,5 omowe. Miał ktoś doświadczenie z podobnym antykiem? Chciałbym je zmodernizować, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Nie chcę tego oddawać w ręce pseudo fachowca RTV.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/4718-lampowe-radio-telefunken-model-leinetal/
Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Kokosz,

Jezeli jest funkconalne, zostaw je takim jakie jest. Jakakolwiek modernizacja zepsuje jego efekt i wlasciwie nie ma najmniejszego sensu. Wykorzystanie odbiornika jako wzmacniacza tez sie mija z celem. Jesli nie kreci cie stary odbiornik w oryginalnej formie, mozesz zawsze go sprzedac kolekcjonerowi. Sugerowalbym zatrzymanie jako pamiatke/ciekawostke.

Kokosz daj sobie spokój... jeśli jest to wbudowane w mebel to lepiej odnowić drewno i wstawić do antykwariatu... chętny się znajdzie... a uzyskane pieniądze przeznaczyć na zakup jakiegoś wzmacniacza.

Pzdr.

Hi

Nie chcę w tym antyku wprowadzać jakiś rewolucyjnych zmian. Raczej chodzi mi o doprowadzenie go do stanu używalności. Na pewno trzeba wymienić głośniki i szwankuje wybieranie stacji i kilka jeszcze innych drobnych spraw. A moje zainteresowanie jako wzmacniacz wzięło się po Audioshow, gdzie lampy mnie zafascynowały. Liczyłem na to, że uzyskam chociaż namiastkę tamtego brzmienia.

I dzięki za opinie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.