Skocz do zawartości
IGNORED

CA 540Av2 i JBL E60 jaka kicha

kfintal8711

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że źródłem jest komputer z wbudowaną kartą dźwiękową. Po pierwsze wywal to g... Za 200zł kupisz przyzwoitą dźwiękówkę np. taką:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ta karta gra dużo lepiej od starych cedeków średniej klasy, o AC97 z litości nie wspomnę. Za wymianę reszty sprzętu bierz się dopiero, jak będziesz miał przyzwoite źródło.

Druga sprawa, mp3 ciągnięte z sieci nie grają. Zniekształcone wysokie i obcięty bas to norma. Pozostaje ściąganie plików flac albo kupowanie oryginałów.

Ukryta Zawartość

Pablo-rock, 7 Gru 2008, 08:49

>Skibus rozumiem twój sentyment do tego wzmacniacza ale argumentacja ze ciężko dobrać do nich

>kolumny ma przemawiać za nimi to przesadziłeś,wzmacniacz jak jest dobry to radzi sobie prawie ze

>wszystkimi kolumnami,potrafi je napędzić i wysterować.

Sentyment ? Chyba żartujesz. Nie darzę sprzętu uczuciami.

Wzmacniacz jest dobry jak zagra w określonym zestawie. I nic więcej. Wisi mi czy łatwo napędza kolumny czy nie, w szczególności jak brzmienie kolumn jest kiepskie.

Posłuchaj sobie CA z porządnym źródłem i kolumnami ( Audio Academy, Hapia Acoustic, Kef, Acoustic Energy ) Zobaczysz co ten wzmacniacz potrafi.

Skibus, 7 Gru 2008, 15:48

>Posłuchaj sobie CA z porządnym źródłem i kolumnami ( Audio Academy, Hapia Acoustic, Kef, Acoustic

>Energy ) Zobaczysz co ten wzmacniacz potrafi.

przecierana cena Audio Academy 3k, Hapia Acoustic to jakieś 5k lub dużo więcej do wzmacniacza za 1k,ok są tańsze zestawy koło 2k za parę ale tylko przy wyprzedaży Audio Anademy robi czasami,

dokładnie słuchałem Kambodża z Kefami,Usherami i Dali i nic ciekawego z tego nie wyszło,przede wszystkim brak basu z Kefami to był już zupełny śmiech zero basu,najlepiej to zagrało właśnie z Usherami v602 jeśli dobrze pamiętam,zapewne ci to wisi że jak kogoś stać na np Harpie Acustic

to ostatnie co mu przyjdzie do głowy podpinać pod to Azury540,ale posłuchać zawsze moge

kfintal8711, 7 Gru 2008, 15:44

>gdzie mogę sciągnać Flac .. chcialbym uslyszec róznice co do mp,.szukam szukam i takich plikow nie

>moge znalez

Kfintal chłopie, chodź rozkminimy Twoj problem spokojnie. CA nie jest tak złym sprzętem żeby wlosy z głowy rwać. JBL tez nie są takie złe. Napisz jakiej muzyki słuchasz i dlaczego musisz sluchać aż tak głośno, że włącza Ci się zabezpieczenie?! W 16 mertach? Wzmak na godzinie 14stej? To powinno Ci łeb urwać i ścianę wywalić. Serio - w 16m2 JBL dadzą takie ciśnienie powietrza, że to musi buczeć, bo dźwięk się odbija od ścian.

Generalnie jak nie poobijasz kolumn i nie porysujesz wzmaka, to jesteś to w stanie spokojnie sprzedać, tylko nie kupuj juz nic bez wybrania się do sklepu i posłuchania.

Ale najpierw postaraj sie dojść do ładu z tym, co masz. Co się dzieje jak słuchasz na godzinie 9-10tej? Jest bas? Jaki? staraj się trochę posluchac na tej głośności. Nie kręć gałami ani od tonow ani od basu. Nastaw jakąś płytę z muzyką, która nie jest jednym wielkim łomotem a raczej coś, gdzie gra kilka instrumentów. Np.jakiś Sting. Wsłuchaj się. Co się dzieje wtedy? Nie gorączkuj się, bo to niewiele da. Pisz - postaramy się pomoc.

Jak będziesz rozważał zmianę sprzętu, to napisz gdzie masz najbliżej - poradzimy jakiś sklep i zestaw, którego warto posłuchać.

Ja polecam do tego CA kolumny Mission (np.34). Nie polecam KEFów, bo popłynie krew z uszu - oba sprzęty są ostre. Mialem przez chwilę i dziekuję Bogu że krótko. Nie klnij, pisz, będzie OK. Jeszcze zostaniesz jeżeli nie audiofilem, to melomanem :) Pozdrawiam spokojną wieś i zazdroszę, że w Warszawie czas nie płynie tak wolno jak u Was. Trzymaj się.

do therion

jakiej muzyki slucham?

na pierwszym miejscu to ROCK, Punk rock, Jazz, POP(Metallica, Lady punk, perfect, kombi,Dezerter, KSU, PIdzama porono,Papa roach itp)

na drugim miejscu to Disco Polo, Techno, ( ALe to gdy moja kobieta jest u mnie)

dlaczego głosno slucham? bo jak jest cicho np na godzi 10-11 to nie ma basu a gra tylko góra . a to wtedy jest jakosc z BUMBOxa:D. Ale to nie nie zawsze.

Celin dion nie które plyty na godzinie 10 graja ładnie bas(ale twardy) jest w miare .. nie zlewa sie az tak bardzo....i Tu podam radio Pulsradio.com te radio jeszcze da sie sluchac jest francuskie .. na godzinie 11 w miare glosno slychac.. a na 14 to juz Bomba atomowa w domu..Czyli wielkie BUMM.. i dudnienie. Ja lubie sluchac srednio gosno muzyki ale na tym moim zestawie zeby cos wydusic jakis bas to musi byc na godzinie 12 min i wtedy jest ale dudniacy, gdy podkrece na 15 włacza sie CAps5 ale to jest co do moich mp3. z cd jest jeszcze ciszej (Cd za 200zł Nowe wiem kicha). na godzinie 9-10 jest bas ale prawie go nie slychac. bas jest malo kontrolowany i twardy... no chyba ze jest utwor w dobrej jakosci to wtedy nawet milo posłuchac i Tu ( Celine Dion-Lady punk)reszta to kicha. Slucham własnie stinga i moje wrazenie to gra gora(czyli podobnie jak z Boomboxa) a bas?? moze ze 2 razy uderzyl twardo podczas calego utworu w dodatko slabo ze ledwo co go uslyszalem na godzinie 11. na godzinie 15 gra to srednio głosno a dalej włacza sie zabezpiecznie.. Czyli wielkiego cisnienia nie bylo:D:D moja babcia by to wytrzymala:d

Wzmak na godzinie 15-tej? Przecież to powinna być normalnie rzeźnia, ja u siebie boję się przekroczyć godz. 12. Może coś nie tak ze sprzętem? Przecież te jbl-e mają sporą efektywność.

chyba mam wrazenie ze tak gra własnie sprzet za 2500zł a to co oczekuje to dopiero od 5 tys w góre.no ale niestety na takie cos to juz mnie nie stac.. wiec jestem skazany na to co mi zostalo..czyli powalajacego wrazenia,jakosci, ciepla -dzwieku nie bylo . a marzenia poleglo mimo iz mnie to ciagnie :/ szkoda..morze jak zarobie wiekrze pieniedze ale to za pare lat:)

Dziekuje wszystkim za wypowiedz. POZDrawiam

Też sobie tego nie wyobrażam!? W moich 12m2 kolumny o dużej efektywności grają max na godz. 9

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Kfintal, ja też mam budżetówkę i nie chce mi się wierzyć, że to co masz nie potrafi głośno grać w 16 metrach. Normalnie przy takim położeniu gałki volume powinna być zadyma w pokoju.

panowie alebo ja jestem glab i Mlotek i zle podpialem te kolumny

tak to zorobilem: Polaryzacja zachowana prawidlowo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kfintal8711, 8 Gru 2008, 17:17

>chyba mam wrazenie ze tak gra własnie sprzet za 2500zł

Jak chcesz zobaczyć jak gra nowy sprzęt za 2500zł to posłuchaj sobie Usher S-520 i NAD C315BEE.

kfintal8711, 8 Gru 2008, 17:24

>panowie alebo ja jestem glab i Mlotek i zle podpialem te kolumny

> tak to zorobilem: Polaryzacja zachowana prawidlowo

Jak dla mnie to nie jest prawidłowo.

tu dokladniej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jest dla mnie prawidłowo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A u mnie jest tak i dobrze gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> kfintal8711

Dodam coś od siebie jeszcze. Pierwsze co to akustyka pokoju!!! Bywa tak, że sprzęt mocny mamy, wielkie głośniki i wzmacniacze, a basu nie słychać w pokoju, a u sąsiada 2 piętra niżej. Tak zwykle jest w małych pokojach, gdzie duze kolumny (takie jak Twoje) mogą się dusić i tak może być u Ciebie. Druga sprawa to Twój wzmacniacz, o ile JBL-e są typowo rozrywkowe, nastawione na "fun" z głośnych odsłuchów, czyli mocny bas i generalnie mocny, bezpośredni dzwięk, to wzmacniacz to przeciwienstwo JBL-i!!! CA to piecyk do "delektowania" się dzwiękiem na niskich poziomach głośności z łatwymi do napędzenia, zwykle małymi kolumnami (absolutnie nie JBL-em, który potrzebuje masę prądu zeby chciał grać). Skąd dudnienie? Wzmacniacz nie panuje na tak dużych głośnościach nad wielką membraną JBL-a, no bo jak ma panować, skoro pracuje na granicy wyłączenia :/ No i oczywiscie jak zapodasz takie cisnienie akustyczne, w tak małym pokoju, niezaadaptowanym akustycznie, to masz tornado, odbijające sie dzwięki maskujące bas i pewnie jeden wielki denerwujący jazgot. Nie zapomnij też, że słuchając tak głośno na słabym wzmacniaczu bardzo szybko mozesz przepalic głosniki wysokotonowe. Co proponuję zrobić? Słuchać inaczej, czyli ciszej!!! 2)Sprzedać raczej CA, bo to nie wzmak odpowiedni do Twoich preferencji dzwiękowych (mega głośno, basowo, ciepło) 3) Słuchaj mniej mp3 ;) Jak chcesz dalej robić "łubudubu" w pokoju, to pomysl o jakis gąbkach itp, które uspokoją szalejący dzwięk :) Pozdrawiam

Kup mniejsze kolumny!!! albo zmień wzmaka na jakiegoś Rotela czy do Twoich preferencji myślę też że rozrywkowy Reloop by się sprawdził czy Yamaha która jest wydajna prądowo.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

powtarzam to juz 3 raz na tym forum Nie chce Glosno sluchac muzyki Slucham cicho sredio...i chce słuchac z doskonala jakoscia.. a gdybys wiedzial jakie ja mam preferencje muzyczne to bys napewno takiego komentarza nie powiedzial .Powtarzam nie chce dudnia i buczenia w domu ..!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.