Skocz do zawartości
IGNORED

Alyen dac czy ma ktoś schemat płytki

kuty

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś już może pochwalić się swoim Bantamem??

Mój czeka na obudowe, podłączyłem go tylko na chwile celem sprawdzenia, czy wszystko jest ok.

Na początek będzie pracował z tymi ICEL'ami co na zdjęciu, podobno są bardzo dobrej jakości - to się okaże.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

BantamDAC w puszcze po herbacie :P

Gra bardzo dobrze... lepiej od mojego drugiego DAC'a PCM2702 z zew. zasilaniem, filtrem na LM4562 i BGN na wyjściu. Myślę, że to lepsze granie to przede wszystkim zasługa polypropylenów na wyjściu, więc niedługo Black Gate'y poszukają innego zastosowania.

Prawdę mówiąc ten dźwięk nie zasługuje na zamknięcie w blaszanej puszce ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

witam

temat Bantama jest chyba tylko tu zawarty wiec...

zastanawiam sie nad zlozeniem czegos na pcm2702 i ciekawi mnie ktory projekt lepiej wybrac

msfalcon vs bantam/alien tak bardzo sie roznia a nie posiadam jakiegos audiofilskiego ucha

mysle o zlutowaniu obu ukladow w najblizszym czasie i ktorys pozniej odrzuce

troche boje sie efektow bo nie mam pojecia o elektronice i nigdy nic nie lutowalem ale powoli sie wprowadzam w ten temat

jako ze jestem kompletnym amatorem zastanawiam sie czy ktos niemoglby mnie wspomoc gotowym schematem w eagle'u poniewaz chce sam wytrawic plytki

dopiero poznaje ten program i pewnie gdzies sie zatrzymam a tak bede mial sie na czym wzorowac

w przyszlosci mysle o wzmacniaczu sluchawkowym ale teraz karta muzyczna do laptopa to dla mnie priorytet wiec chcialbym jeszcze zapytac czy moge na wyjsciu zastosowac gniazdo na jacka 3,5 czy nie warto

i jeszcze jedno... jak dziala uklad nie mam pojecia i nie wiem czy musze sie trzymac scisle parametrow elementow ukladu czy jak uzyje lekko rozniacych sie czesci o np rzad to odczuje duza roznice?

z czasem bede dazyl do zastosowania lepszych i odpowiedniejszy elementow

pozdrawiam

to moze taka mala podpowiedz

ciezko znalezc ldo na 4.75v a i reg101 nie ma

szkoda mi sciagac zza granicy tylko jeden element

przy 5v beda duze zmiany?

musze jakis r zastosowac?

• 3 miesiące później...

Pomocy!

Wreszcie znalazłem chwilę, aby złożyć Bantama. Zacząłem od IC1 - wszystko szło elegancko, jednak pod koniec pracy IC1 odleciał. Wlutowałem go po raz drugi, jednak zważywszy na to, że był już otoczony innymi elementami nie wyszło to najlepiej. Po podłączeniu karta nie działała - na wyjściu tegoż stabilizatora powinno pojawić się 3.3V, pojawiło się 0.2. Przy kolejnym odsysaniu razem z cyną poszła jedna nóżka.

Pytanie - czy nie zalega komuś niepotrzebny egzemplarz tego elementu? Zamawiać jednej sztuki się znikąd nie opłaci, a w lokalnych sklepach elektronicznych nie mają.

Ewentualnie, czym mogę go zastąpić?

Wreszcię mogę pochwalić się działającym Bantamem. TPS79333 zamieniłem ostatecznie na łatwiej dostępny TPS79633 w innej obudowie - wlutowany na siłę obok właściwego miejsca. Poza tym małym incydentem reszta wyszła elegancko - lutowanie SMD nie sprawia mi już takich trudności jak jeszcze rok temu, gdy montowałem Alien DAC'a. Kondensatory wyjściowe to póki co najtańsze Rubycony. Zapomniałem, że ten element nie był częścią forumowego "kitu" i nie zaopatrzyłem sie w porę w coś lepszego.

Ukryta Zawartość

post-20094-100009953 1247913505_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Witam,

Wygląda na to że właśnie umarł mój pcm, po podłączeniu do usb, urządzenie jest poprawnie wykrywane, natomiast w głośnikach cisza. Sprawdziłem napięcia tak jak pokazano na stronie autora projektu i jest ok więc pozostaje pcm ;(

Czy został komuś jeden PCM2702, z chęcią odkupie.

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Najlepszym obecnie "małym" DAC'iem jest GrubDAC i w bardzo dobrej cenie można kupić gotowego kita

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.