Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha RXV392 - zestaw dla debila

dominik redmer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na tutejsze forum zapisalem sie jakis czas temu glownie zeby czytac dzial poswiecony muzyce, szczegolnie watki poswiecone klasyce. Duzo sluchamy muzyki na codzien i ogladamy troche filmow z dvd. sprzet mam w domu totalnie badziewiasty w standartach audiofila, jakis najtanszy odtwarzacz dvd jaki byl do kupienia w supermarkecie i mikro wiezyczke JVC. ostanio zaczelo mnie nosic na cos lepszego i zaczalem przeszukiwac ebaya. mialem kupic jakis gotowy zestaw kina domowego, cos uzywanego i bez specjalnych wypasow. koniec koncow kupilem za grosze zestaw:

amlituner yamaha RXV392, centrany glosnik yamaha NS-C90, subwoofer Yamaha YST SW50, glosniki glowne Eltax Liberty 5+ i tylne mikro monitorki Ariston MX-05. Nie wiem nawet co to za sprzet, zona myslalem ze mnie przegna z domu z tymi pudlami z domu. Jak zaczalem ogladac, ten sprzet to zglupialem - jestem totalnym analfabeta audio, czuje sie jak jaskiniowiec ogladajac podloczenia kabelkow w glosnikach i amplitunerze. nie mam zadnych kabelkow, nawet nie wiem jak sie podlacza kabelki do tych glownych glosnikow. nie mam nic do odtwarznia na razie, szukam na ebayu jakiegos odtwarzacza DVD z mozliwoscia odtwarzania SACD (mam pare sztuk). Mam takie pytanie - czego powinienem szukac, jakimi wyjsciami powinien dysponowac odtwarzac, w jaki zestaw akcesoriow powinienem sie zaopatrzyc, jakie kable i inne rzeczy?moze ktos by mi dal jakis link objasniajacy podstawy laczenia takiego sprzetu, cos dla debili?

https://www.audiostereo.pl/topic/47540-yamaha-rxv392-zestaw-dla-debila/

prawda jest taka że przesiadłeś się na podobnej klasy sprzęt co ten JVC, masz przyzwoite jedynie przednie kolumny

do SA-CD musisz kupić odtwarzacz dvd obsługujący ten format, tylko kiepsko to widze bo wszystkie kolumny są z łapanki, każdy innej marki - to zabrzmi kiepsko razem ale cóż, spróbować zawsze można...

w muzyce (a już na pewno w klasycznej) ten zestaw też pewnie brzmi koszmarnie, na twoim miejscu zostawiłbym go co najwyżej do filmów i kupił osobne stereo bo z tego się nic kompletnie nie wyciśnie, ewentualnie te Eltax Liberty można zostawić i pomyśleć nad wzmacniaczem i cd do tego

Nieprzejmuj sie zaraz beda pisac ze powinienes kupic jakis wzmacniacz za 2 klocki cd ,kolumny itd.Ale ta Yamaha napewno zagra duzo lepiej od tego JVC.Kup dvd z sacd na allegro np Yamaha 657 podłacz ja analogowo do sacd,do płyt dvd kablem cyfrowym optycznym ,lub coxalnym.Posłuchasz i wtedy mozesz pokombinowac z kolumnami,ale moze ci to wystarczy.Nie słuchaj tego ze amplituner nie gra w stereo dla ciebie na poczatek to napewno starczy,potem to juz tylko bol głowy,bo co bys nie kupił to i tak to nie to.Udanej zabawy poczatki sa najlepsze.

Troche namieszałem ta Yamaha nie ma na pokładzie dekoderow dd,i dts tak wiec nie podłaczysz ja kablami cyfrowymi do dvd ,a to troche komplikuje sprawe,pro-logic to jest tylko namiastka kina domowego,jezeli ta Yamacha moze przyjac 5,1 to nie ma problemu ,bedziesz kozystał z dekoderow w dvd,ale dvd musi je miec.Jezeli nie ma wejscia 5,1 to troche kiszka wtedy z sacd i kinem domowym bedzie lipnie.Zostaje stereo no i pro-logic.

dzieki za odpowiedzi. wiadomo, ze nie spodziewam sie jakiegos high-endu po tym, ale dzis kupilem jakies najtansze kabelki zeby podlaczyc glosniki i subwoofer oraz ten badziewny, najtanszy dvd z supermarketu i od razu to lepiej brzmi niz ten mikro zestawik, przynajmniej czuje jakas moc (juz od razu zona przyleciala z sypialni i krzyczy zebym sciszyl te basy...). przeczesuje teraz codziennie ebay, zeby kupic jakis sensowny odtwarzacz dvd z SACD. Rozumiem, ze musialby posiadac wbudowany dekoder DTS (poprawcie mnie w razie co). amplituner ma wyjscia na glosniki tyl, przod centrum i subwoofer. Wejscia jezeli sie dobrze orientuje sa tylko RCA (jezeli dobrze je nazywam - takie wtyczki w kolorach czerwony-zolty i bialy. Nie bede teraz od razu tego sprzedawal po czesci i kupowal cos innego lepiej pasujacego, bo po prostu mnie nie stac aktualnie. chce sie na razie pobawic tym co mam. chce kupic jakies sensowne kabelki, zaden tam maxymalny wypas, ale jakas uczciwa jakosc - jakies sugestie co do marki? to samo tyczy sie tych kabelkow RCA, zostawie to sobie na pozniej, moze za jakis czas rozejrze sie za innym amplitunerem (jak sie rozejrze w temacie, o co w tym wszystkim biega), na razie zostawiam to co jest. jedyne zreszta co by moglo przekonac moja zone do natychmiastowego zakupu amplitunera to mniejszy rozmiar i waga. Podajcie jesli mozeciie jakies szczegoly techniczne dotyczace playere DVD z SACD do tego. Mam juz supermarketowy player, wiec nie bede chyba kupowal jakiejs

yamady czy jakos tak. na ebayu jest duza podaz uzwanych denonow, pioonierow i sony, jest w czym wybierac.

Dokupilem niedawno wlasnie juz DVD Piooniera z SACD. Dokupilem jakies lepsze kabelki i zaczynam sie bawic. Studiuje rozne tematy, o co chodzi w tych wszystkich Dolby i innych tam. Co prawda na archaicznym dolby pro logic mam juz swietna zabawe po przesiadce z dzwieku z telewizora, no ale w przyszlosci chcialbym dokupic jednak amplituner z nowszym formatem dolby i odpowiednimi wejsciami. Przeszukuje ebay i naprawde dalo by sie wyrwac cos ciekawego, ale najpierw musze temat amplitunerow obadac. Jedno generalne pytanie - czy sa modele o jakichs przyzwoitych parametrach, ale o mniejszych rozmiarach? Glownie chodzi mi o wysokosc klocka. Wszystko to jakies monstra o wysokosci 15cm wzwyz. Da sie znalezc cos przyzwoitego (nie szukam jakichs duzych mocy) o wysokosci ponizej 15 cm?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.