Skocz do zawartości
IGNORED

nbox jakość dźwięku

fxx

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem wczoraj nboxa.

Rzeczywiście jest kilka kanałów z dźwiękiem HD, natomiast jakość radia HD jest u mnie porażajaco niska.

Ponadto po kablu opotycznym pojawia mi się przydźwięk bardzo irytujący.

Czy ktoś może mógłby coś na ten temat powiedzieć?

Mimo że sygnały optyczne to fale E-M, więc nośnik niejako z założenia analogowy, to jednak skłaniałbym się ku przypuszczeniu, że kolega używa bitów, a więc transmisji cyfrowej.

Choć z drugiej strony światło to kwanty energii, a więc określone i "nieciągłe" jej ilości. A więc transmisja podwójnie cyfrowa?...

Cholera... Pytanie banalne, a człowiek i tak się zamota. Pieprzony dualizm korpuskularno-falowy...

;>

Przepraszam nieuważnie czytałem .Faktycznie zaznaczyłeś że podpinasz optykiem .

Mam n-box recorder podpięty optykiem i jest całkiem nieźle , słucham czasem nradioHD i oglądam filmy , nic wiecej .

Nie oczekuje od tego sprzętu że będzie HiFi .

HD to chyba na wyrost, co prawda podają że nadają audio HD z płyt SACD i DVD-Audio, ale to jeszcze nie jest True HD ani DTS HD, chociaż nadają dźwięk wielokanałowy.

Problem mam tylko taki że w tle słychać brum chyba od dysku rekordera, w każdym razie na pewno z dekodera/rekordera.

Technicznie dekoder jest ok, natomiast jakość niestety.

Fxx co ty pleciesz. To, że jakiś format nie ma w nazwie HD to nie znaczy, że nie jest gęsty. Jeśli odtwarzają z DVD audio i SACD to miło, ale ciekawe z jaka jakością odbywa sie przesył. Tutaj raczej spodziewam się przycięcia jakości dźwieku, jeśli nie to i tak nbox nie wypuści dźwięku HD dalej.

Co do kanałów tv z dźwiękiem HD to jeszcze o takich nie słyszałem.

LepP

poczytaj troszkę co znaczy HD Audio gęsty format to Dolby True HD lub DTS HD Master Audioformaty bezstratne.

natomiast to co nazywają HD w TV to po prostu Dolby Digital format już jakby to rzec leciwy..

ale nazwa jest HD mimo że nieuprawniona

zależy jak nadają ale jak jest to Dolby Digital i co ciekawe nawet czasem DD pojawia się na TVN-ie zwykłym.

Oczywiście kanałów nadających DD jest tylko kilka i to nie cały czas.

Ciągle jednak mam problem z przydźwiękiem, zmieniłem już 3 kable cyfrowe są różnice ale niezbyt duże (najgorszy był najdroższy)

Muszę spróbować kabla z plastikowymi końcówkami, może to pomoże, jak nie to idę wymienić rekorder.

• 1 miesiąc później...

udało mi się namówić dilera do wymiany nboxa i jest CISZA... no może nie idealna ale nie mam tego brzęczenia od dysku w kolumnach. co ciekawe niosło się to po kablu optycznym nawet po plastiku co oznacza że jakieś zakłocenie cyfrowe było pewnie generowane od dysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.