Skocz do zawartości
IGNORED

Perfect 150

pete

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kiedyś usiłowałem zrobić BR na lekko zmodyfikowanej zwrotnicy od Perfectów i głosniku GDN20/100.

Nie miałem zwrotnicy tylko sam jej schemat, wiec nie wiem jaka jest tam jakość elementów. Tuning generalnie polega na wymianie oryginalnych elementów biernych na takie lepszej jakości - to znaczy cewek rdzeniowych na duże cewki powietrzne (dardzo droga opcja i nie zawsze niezbedna) oraz stosowaniu cewek o mniejszej rezystancji (nawijanych grubszym drutem). I wymianie kondensatorów na pilipropylenowe. Z Perfectami mozesz tego spróbować - oczywiście w granicach rozsądku, żeby nie wkłaać w nie zbyt duzo pieniędzy. Jeśli przetworniki nie są uszkodzone, to mozliwe że usłyszysz efekt. Wymień też kable wewnętrzne, bo to zawsze była słaba strona dawnych Tonsili... - najlepiej na jakieś tanie 1,5 i 2,5mm^2 dla basów (polecam srebrzone Vivanco lub Oelbah - z Media Marktu). Myslę że więcej nie potrzeba kombinować. Mozna jeszcze sprawdzić czy cos da (pod wzgledem poprawy basu) przyklejenie odwrotnie spolaryzowanego pierścienia magnetycznego do nabiegunnika głosnika niskotonowego - i ewentualnie wykonanie jakiegoś wzmocnienia ścian, ale to juz wiekszy kłopot.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/4769-perfect-150/#findComment-73273

sorry - kondensatory polipropylenowe - oczywiście. Zwykle były stosowane MKT. Należy wymienic na MKP np. Q-4 - można kupić w www.qba.pl . Wymieniać należy kondensatory szeregowo łączone z głośnikiem (równoległe nie mają takiego wpływu na brzmienie). Również cewki łączone szeregowo z głośnikiem należy zastąpić takimi o mniejszej rezystancji. Czasami wymiana cewek szeregowych w torze średnio i wysokotonowym także poprawia brzmienie (nie zawsze, ale je zmienia, bo cewki o mnieszej rezystancji zmieniają charaktrystykę zwrotnicy - wymiana powoduje lekkie podniesienie charakterystyki częstotliwościowej dolnego skraju pasma głośnika).

Rezystory szeregowo z głośnikiem - jeżeli są ceramiczne - można zastąpić drutowymi, ale tu uwaga - niektóre Tonsile miały tak dobrane moce rezystorów żeby stanowiły zabezpieczenie głośników kopułkowych (jesli lubisz czadować to odradzam wymianę)

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/4769-perfect-150/#findComment-73279

Niestety nie mam tego schematu w pliku. Ale starałem się go narysować poniżej. Mam nadzieję że bedzie widać o co chodzi :-)

+---------,----------------2,4mH------,----------------------------,

| | |

| 10uF | +

| | GDN 20/60/15-8om

| 2,2om | -

- | | |

,--------- |------------------------------‘---------------------------- ‘

| |

| ‘,---6,8uF----10om----0,47mH----,--------------------,-------------------,

| | | | |

| | | 4,7uF | +

| | 0,47mH | GDMK 11/60/3-8om

| | | 8,2om | -

| | | | |

‘,---------|----------------------------------------‘--------------------‘-------------------‘

| ‘--------1,5uF-------------------------,-----------------------------,

| | | -

| 0,5mH GDWK 8-13/120-8om

| | | +

‘----------------------------------------------- ---‘-----------------------------‘

.

https://www.audiostereo.pl/topic/4769-perfect-150/#findComment-73493

>>PIOTREQ:

Opiszę Ci tę zwrotnicę po kolei - może to wystarczy

Opisuje połączenia każdego toru "idąc" od gniazda przyłączeniowego -dodatniego, do głośnika.

Tor niskotonowy:

elementy szeregowe na przewodzie plusowym -

szeregowo z głośnikiem Cewka=2,4mH

za cewką równolegle z głosnikiem układ RC (kondensator=10uf połączony szeregowo z rezystorem=2,2om)

głośnik niskotonowy=GDN 20/60/15 - 8om (plus głośnika połączony z plusem gniazda wejściowego poprzez przewód plusowy)

Tor średniotonowy:

elementy szeregowe na przewodzie plusowym -

szeregowo z głośnikiem kondensator=6,8uF za nim w szeregu rezystor=10om, za nim w szeregu cewka=0,4mH

za cewką równolegle z głosnikiem cewka=04mH, za nią równolegle z głośnikiem układ RC (kondensator=4,7uF połączony szeregowo z rezystorem=8,2om)

głośnik średniotonowy GDMK 11/60/3 - 8om (plus głośnika połączony z plusem gniazda wejściowego poprzez przewód plusowy)

Tor wysokotonowy:

elementy szeregowe na przewodzie minusowym -

szeregowo z głosnikiem kondensator=1,5uF

za kondensatorem równolegle z głośnikiem cewka=0,5mH

Głośnik wysokotonowy GDWK 8-13/120 - 8om (plus głośnika połaczony z minusem gniazda wejściowego poprzez przewód minusowy).

Mam nadzieje że wyjaśniłem dość czytelnie jak to może wyglądać. Dodam że miałem schematy, które po prostu przerysowałem odręcznie z kart informacyjnych (być może są dostępne w serwisach). Podobną zwrotnicę ale z innymi wartościami i na nieco innych głosnikach miał zestaw Cheops200 i Rondo200.

Producent podawał że częstotliwośc podziału pasma wynosi 2,5 oraz 6 kHz (impedancja ma szyt przy 900Hz oraz przy 5000Hz). Wykres częstotliwości wznosi się w całym pasmie. Przy 60Hz ma 84db przy 20kHz - 92db. Ale w węższych przedziałach róznice są mniejsze - dla 500Hz - 2000Hz nierównomierność +/- 2db, dla 2000Hz - 10000Hz, +/-2,5db.

pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/4769-perfect-150/#findComment-73544

>pete

Zamiast: "Czasami wymiana cewek szeregowych w torze średnio i wysokotonowym także..."

Powinno być: "czasami wymiana sewer równoległych z głośnikiem w torze średnio i wysokotonowym..." - te zmiany nie są wielkie i można je pominąć.

https://www.audiostereo.pl/topic/4769-perfect-150/#findComment-73885

O, już myślałem że nic nie będziecie i długo tu nie zaglądałem. Chcę coś poprawic ale nie dużymi nakładami bo i tak nic wielkiego nie da sie zrobic. Może zacznę od okablowania i kondensatorów. W każdymm razie wielkie dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/4769-perfect-150/#findComment-74328

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.