Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto oszczędzić na kolumnach ?

Gość wasco

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Zdecydowanie nie warto oszczędzać na kolumnach, ale jeśli do wydania jest tylko 2,5k zł na komplet 5.1 to ja widzę TYLKO zestaw Wharfedale Crystal 5.1 - pełnowymiarowy zestaw na pierwszy rzut oka bezkompromisowy i zdecydowanie wart tak dobrej ceny! Jestem pewien że nic lepszego na dzień dzisiejszy nie ma szans kupić i odradzam zestawy micro, nawet Tannoy a także tanie komplety pełnowymiarowych głośników Jamo,JBL itd. Mógłbym jeszcze polecić zestaw Moviestar 70+, ale jeśli pomieszczenie jest większe niż 15m2 to niestety może on się nie spisać jak należy, pozostaje jeszcze oferta KODA, ale polecam przyjrzeć się zestawowi, który wypisałem jako pierwszą propozycję.

Gość wasco

(Konto usunięte)

A jak wyglada sprawa impedancji ? Yamaha dopuszcza 8 ohm wszedzie lub 4 ohmy z przodu. Wharfedale Crystal maja 6 ? Chcialbyb do tego podlaczyc chwalone w jakims pismie MIVOC-i, ale maja 4 ohmy.

Gość bolantus

(Konto usunięte)

Zgadzam się z przemskim i dodam że kolumny są bardzo ważne (może nawet ważniejsze od elektroniki) ale też niema sensu kupować coś gorszego niż denon 1404 + 700 czy najtańszą Yamahę.

Myślę że ten 1tyś warto dołożyć i kupić pożądne kolumny - a wówczas denon czy Yamacha w pełni pokaże swoje możliwości zarówno w stereo jak i w KD.

Poza wymienionymi Wharfedale polecam posłuchać zestawów Eltax Liberty, Tannoy, czy JBL.

Nawet gdybyś miał na raty kupić to warto raz kupić pożądny sprzęt niż kupić tanie np. kolumny a później myśleć o ich sprzedaniu i znów kupować lepsze. Wówczas takie rozwiązanie dużo drożej wychodzi.

A sprzęt typu denon 1404 + 700 lub yamaha 440 + 540 potrzebuje pożądnych pełnowymiarowych kolumn a nie jakichś przeciętnych 5 satelitek i przeciętnego suba.

To tak jakby kupić televizor plazmowy za 25 tyś i oglądać na nim tylko filmy z kaset VHS z odtwarzacza VHS za 300 zł.

Pozdrawiam

->> mateusz

Jak dla mnie, to całkiem nieźle. Przy zakupie bezpośrednio porównywałem je z niedużo tańszym zestawem Kody (symbolu nie pamiętam) i jak dla mnie zagrały dużo lepiej. W innym zaś sklepie, słuchałem zestawu Wharfedale z serii Diamond i także zrobiły na mnie mniejsze wrażenie niż Gale ale tutaj musze dodać, że były troszkę gorsze warunki odsłuchowe.

>>>MJ71

wiec u mnie jest jerdnak kwestia "dogrzania" sprzetu

mam nadzieje ze jednak NAD nie zrobi mi psikusa i zagra z tymi kolumnami perelkowo

jak na razie juz jest prawie dobrze ale jak by jeszce zagraly odrobine wiecej selektywnie w wysokich to bym byl zadowolony

moze to jest kwestia NADa? w koncu test to KD a nie stereo wzmak i DVD a nie CD

jak sadzisz

ale te problemy to tylko dotycza frontow - sub daje rowno jak trzeba cental jest na prawde ok a dipolary w tej cenie to jest moim zdaniem gratka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.