Skocz do zawartości
IGNORED

ROTEL 935BX - MARANTZ cd67 -głośniki?

pool80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono.

Skończył sie przeklety okres karencji po rejestracji to sie uzewnętrznie:

Odziedziczyłem po seniorze takie klocki jak w tytule, nawet dostałem kable głosnikowe (czarno brązowe plecionki) obiecany tez interconnect ixos i brakuje tylko głośników bo tatko nie chce sie roztać z AE100 (moze na wakacje).Ja nie czekam i szukam kolumn do mniej wiecej 2000pln.Opis gdzie i co ma grac w moj profil.Mam takie szczęscie ze mieszkam w wiekszym miescie i są sklepy. Byłem i słuchałem na moich klockach.

1 sklep:esa vivace1 zagrały jak dla mnie pięknie, mało basu ale moim zdaniem dobrze był trzymany, był krotki i nie schodził nisko,srednie i wysokie mi sie podobały, jak zauwarzyłem potem preferuje tekstylna kopolke, metalowe tytanowe aluminowe za ostre jak dla mnie za bardzo sypią, nastepnie skrzynki celestion f-38 wogle mi sie nie podobały, niczym mnie nie zachwyciły i buczały dołem a przeciesz to sala odsłuchowa , juz sie bałem co by było w domciu, potem pan zapiął chario podłogówki nie pamietam co dokładnie , ale rozłarzenie basu dołem kolumny niezbyt mi sie podobało, słabo bas był trzymany, oczywiscie schodził nizej niz w esa-ch, ze nie było juz nic do zaproponowania do mojej kwoty. podpięto jeszcze raz esa vivace1, przeleciałem wszystkie moje cd, podobało sie ale....okleina drzewiana b. ładna ale sie rozeschła i na prawym boku popekała, na obu kolumnach, domyslam sie ze sie rozeschło ktos genialny pewnie pod grzejnikiem postawił,no i ułamane 2 cycusie od maskownic , drobne rysy...cena jak dla Pana 1700pln (dobra ta cena?)

2 sklep: to miał być strzał w 10ke! czyli b&w 685.Na początku miło sie słuchało , ale po paru kawałkach stwierdziłem ze podbarwiony jest dół i chyba góra w karzdym razie blaszana kopolka troszki ostrawa, srodka nizszego nie szło sie doszukać, stwierdziłem po czasie ze mulą w tym zestawieniu,ze bas nie jest dobrze kontrolowany, moze na nieszczescie słyuchałem tydzien temu proac studio100 z rotelem 1062 i cd 1072 tamten bas był dla mnie przepiękny , nie zchodził nisko, ale był dobrze przytrzymywany, po prostu nie dudniło,teraz szukam tego odnosnika w skrzynkach na ktore mnie stac. B&W odpadło, mission m33 moim zdaniem ładniej basem zagrały po za tym , słaba góra , nie pamietam nic o srodku, duurzooo basu ale na tle b&w sprawiły lepsze wrazenie , moze ze wieksze skrzynki, podpiete elac fs 57 sypały górą ze szybciutko sie wycofałem,na koncu morgan szort 914 w nieciekawej jasnej okleinie po super cenie 1400pln zagrały przyjemnie poprawnie, dół nie mulił ale nie zchodził nisko, tak porownywalnie do esów vivace ale gorzej.

3 sklep, ostatni: jakies paradigny fajne z wygladu i nietanie 2,4k pln ale za ostre w moim zestawieniu, kef c7 porażka,

i na koncu monitor audio br6. za durzo basu troszkie dudniącego,jakos nie rzuciło na kolana sprzedawca obiecał rozpakowac na nastepny raz br5 wygrzac i wpasc na odsłuch,jak zniknie ten buczący bas to bedzie ok.

Meritum : kolumny co mniej wiecej podeszły oscyluja w cenie 1,7k pln tylko m33 są za 900pln nie moge sie zdecydować na zadne z odsłuchanych, cos przegapiłem w tej cenie , monitory biore pod uwage, obecnie mam podpiete jakis wynalazek na zwrotnicach altus110 i jakis głosnikach bas 25cm membrany plastikowej, 2x2,5mm kabla miedzianowatego:-) i powiem ze po tych odsłuchach nie ma róznicy która by mnie rzuciła na kolana, jak to było w przypadku zmiany elektroniki z yamaha r-3 + źródło nie powiem...boje sie wywalić pieniedzy w błoto,... wiadomo ze słuchac nie czytać, skłaniam sie ku esa ale sa troche ztyrane...ktos co s doradzi jeszcze odradzi...zkomentuje moje odczucia..sory za ort.

proponuję jeszcze koniecznie heco metas 500 posłuchać (w ustawieniu zwrotnicy "linear"!) Cena od ok. 1700 zł. Czytając co napisałeś, myślę, że mogą Ci przypasować

wygladają w porządku, to +2db to podpięcie kolumn, dobrze cos takiego miec , szczegulnie jak we wzmaku nie mam regulacji wysokich, boję sie podwójnego BR i ogolnie wymiarów, nie za wielkie do 18m2?

poszukam czy jest ich gdzie posłuchać

moze jeszcze jakies typy.

dochodze do wniosku ze rotel daje niskimi podciąga wysokie i wsadzajac kolumny o mocnym basie i ostrej górze zwekszam 2x te pasma, kolumny zaczynaja dudnieć co zaczynam słyszec w studyjnym pomieszczeniu a co bedzie jak wsadze to do domu i podepne gorsze kable....

po odsłuchach skłaniem sie ku esa vivace1 1700pln podniszczone albo Mordaunt Short 914 w kiszkowatej okleinie za 1400pln.

te kolumny nie maja niemało dołu ,maja za to poprawne jak dla mnie reszte pasma.

ktos pisał ze czuł sie wyruxhany w sklepie gdzie równierz chce kupic morgany on dał w marcu na promocji 1900 i to miało byc drogo. czy ceny tych pudełek są rozsądne?

dzięki dzieki dzieki,sa juz u mnie, co do zwrotnicy u mnie na razie podbite, ale słuchałem i na linear,

warto potestować, bo nie wszystkie płyty zagrają tak samo, u mnie jest to subtelna róznica czasem bym spuscił do linear a czasem brakuje mi podbicia.Kupiłem ostatnia pare i to w nędznym media markt-cie.

gosc mi podpiał do denon 700 na płasko i b mi sie spodobało, trafiłes thonie w moje gusta.Ciekawe czy po wygrzaniu dadza jeszcze wiecej.miałem mozliwosc przetestowac u siebie w chacie i na nastepny dzien ewent odniesc. dogadalem sie z kierownikiem bo normalneie ewent. wymiana. Cena 1600pln.

Tak myśle ze wczesniej opisane kolumny moze i po wniesienu do domu tez by zagrały ładniej...ze dudnienie w bardziej umeblowanym pomieszczeniu niz te pokoje sklepowe bedzie mniejsze....

POZDR

>pool80

Cieszę się, że Metasy Ci się spodobały. Jakbym miał określić ich charakter jednym słowem to powiedziałbym, że są "neutralne".

W kwestii basu, to Cd67 lekko go ociepla i spowalnia. Ale z Rotelem może nie będzie to zbyt dokuczliwe. Jak jest dobrze, to nie ma co kombinować.

Długich i bezstresowych odsłuchów!

Pozdr.

kwestia basu to kwestia 2x tylny br, koniecznie trzeba odsunać od ściany, co do cd64 to poprzedni własciciel trwierdził ze maranz rozjasnia troszki rotela.... nie rozumiem okreslenia spowalnia..

kiedys jak sie sypnie ten leciwy cd to moze cos poszukam...

No, po prostu - że spowalnia, znaczy sie - "wolniejszym czyni":D

Jestem "źródłowcem" tzn. uważam że jak jest skopane na początku, to potem nic już nie pomoże...

A tu postarałem się opisać cechy cd 67se (Twój to mkII, ale z innych opinii wynika, że charakter basu i dynamiki jest podobny w tej serii Marantza).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale ogólnie nie jest to zły CD, to już troszkę "wyższa półka" urządzeń. Jak określił mój znajomy: "ładnie ćwierka" ;D.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

senior wymienił go na 1072 rotela i ten dopiero cwierka ja jako lama usłyszałem wielgachna róznice , szczegółowosc..czyli rozumiem ze tam jakis zegar co moduja reguluje poprostu prędkość odtwarzanego kawalka... ciekawe..

• 1 miesiąc później...

odświeżam temat.

Do sprzętu zawartego w tytule dobrałem HECO METAS 500. Wrażenia po ponad miesiącu intensywnego grania są jak najbardziej pozytywne.Nie żałuje zakupu. Problem jaki miałem i czasem powraca to przesunięta delikatnie baza dźwięku, zależy od nagrania ale czasem zdaje mi się że ciut w prawo wokal np jest.Winie za to akustykę.Mam za bardzo moim zdaniem rozsunięta kolumny ok 3m, a ja siedzę od każdej ok 2m. Przesunięcie jest minimalne czasem jest a czasem go niema. Dalsze zmiany to 2x tablica granit oraz chce wywalić blaszki w kolumnach i zastąpić je kabelkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.