Skocz do zawartości
IGNORED

Czy juz działa 230V? Sugestie, odsłuchy, spostrzerzenia..

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będzie. W sieci napięcie już od pewnego czasu było ok. 230V, większość urządzeń była projektowana już od dawna na to napięcie... I jak by nikt o tym nie mówił, że od tego i tego dnia się OFICJALNIE zmienia, to nikt - poza pomiarowcami - nie zauważyłby tego.

Myślę, że jednak jakaś różnica będzie - właśnie podłączyłem swój CD przez transformator separacyjny - jego uzycie dało znaczną poprawę brzmienia - lepsze oddanie mikrodetali, przecyzyjniejszy bas, bardziej wyraziste wysokie tony... Myślę, że spora część tych zmian może być skutkiem wyższego napięcia na uzwojeniu wtórnym (transformator podwyższa napięcie z ok. 225V w moim gniazdku o jakieś 10V...)

A może to "wina" nie zmiamy poziomu napięcia, tylko dodatkowego trafa, które może i działa jako filtr DP? Kto wie? Sprawa transformatroów separacyjnych była poruszana na tym forum kiedyś, ale (chyba - nie pamiętam) nie odezwał się nikt, kto to stosował. Chyba jesteś pierwszy...

Gość OLES ad. trafa sep.

(Konto usunięte)

Właśnie wczoraj skończyłem cosik ok. godz. 24:00'produkcję' filtra sieciowego (niektórzy na to mylnie mówią kondycjoner - ale jeno filtr, zresztą wg. schematu z http://kingston.neostrada.pl/filter.html), po wielu bojach zdobyłem trafo separacyjne 0,7 A (ok 100W)(akuratno do CD sie nada), ano niestety jeszcze nie testowałem i pomiarów nie wykonałem :))), ale wekkend idzie więc będę szalał.

PS. No chyba że mi znów gdzies zwarcie zrobi...., jak to już bywało :)))))... a żona na to: "Ja tam nic nie słyszę...."

Gość Mik.

(Konto usunięte)

Ciekaw jestem jakie sa Wasze spostrzezenia dotyczace jakosci odsluchu gdy napiecie w sieci skacze ze 180 do 240 V. A skacze, bo ma takie prawo. Blagam, nie dajmy sie zwariowac, ze zmiana 220 na 230 V!

Gość Marek do Kuby

(Konto usunięte)

O tym, że zamierzam wypróbować taki transformator pisalem przed nowym rokiem. Miałem nadzieję, że będzie działał właśnie jak filtr DP. Myślę, że tak jest, ponieważ brzmienie poprawiło się w sposób b. wyraźny. Natomiast nie wiem, czy poprawa dynamiki i basu moze być związana z "oczyszczeniem" prądu - pewnie to jednak efekt podwyższenia napięcia. Transformator jest 0.5A więc chyba nie może mieć lepszej "wydajności prądowej" niż gniazdko w ścianie...

nie wiem jakie jest napięcie w moim gniazdku, faktem jest że często te same płyty, świetnie mi znane a słuchane w różnych dniach o roznych porach brzmia subiektywnie bardzo róznie

Najlepiej jest w weekendy przed południem i późno wieczorem, najgorzej popołudniami i wczesnym wieczorem

Podejrzewam, że zmiany napięcia w gniazdku to jedno, a ilośc zakłóceń i podłaczonych odbiorników typu pralki, mikrofalówki, TV, itp wzrasta właśnuie w tych porach i ma z tym zjawiskiem wiele wspolnego (nie mam kondycjonera, tylko listwę sieciową z filtrem, niezłą, ale to "tylko" listwa)

Zmiana napięcia w sieci czy to wynikająca z przepisów unijnych czy wynikająca ze zmian obciążeń sieci ma na pewno wpływ na brzmienie, szczególnie wzmacniaczy, których stopień końcowy czyli decydujący o brzmieniu nie jest zasilany napięciem stabilizowanym ale napięciem, które wynika z przełożenia transformatora (czyli im wyższe napięcie pierwotne tym wyższe wtórne). Punkt pracy tranzystorów mocy jest ustawiany przy konkretnym napięciu i każda odchyłka od niego zmienia prąd spoczynkowy i głębokość sprzężenia zwrotnego. Stąd może wynikać różnica brzmienia o różnych porach dnia.

Mam kondycjoner i nastawiałem (bo mam taką możliwość) napięcie na 220, 225, 230 Voltów - ZERO różnicy.

Pozdrawiam

We stand in the Atlantic
We become panoramic