Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór karty muzycznej - 500 zł

spoltom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Jestem zainteresowany zakupem karty muzycznej tylko jeszcze nie wiem jakiego typu, dlatego proszę o radę. Na chwilę obecną mam zamiar podłączyć ją do laptopa, jednak za ok. rok będę potrzebował kupić PCta, z którego głównie będę korzystał. Od karty wymagam oczywiście najlepszej jakości dźwięku za tę cenę, nie będę nagrywał dźwięku, ani podłączał instrumentów. Na razie korzystam z HD555. I tutaj pojawia się pytanie, czy warto zainwestować całą kwotę w interfejs audio (E-MU etc.), po to by w przyszłości móc przenieść go do PCta, czy nie lepiej poszukać na razie jakiejś karty do lapka w cenie ~ 200 zł np. Xonar U1 czy któregoś Creative’a, a resztę przeznaczyć na wewnętrzną do pc pokroju E-MU, M-Audio czy Asusa. Z tego co wiem interfejs posiada wbudowany wzmacniacz, co teoretycznie ‘powinno’ mieć przewagę nad wewnętrznymi, ale chciałbym się dowiedzieć jakie są wady/zalety tego typu kart, jeżeli chodzi o jakość dźwięku i inne parametry. Nie chciałbym niepotrzebnie wydawać pieniądze na coś czego nie będę używał (chodzi mi o interfejs), tym bardziej gdyby okazało się, że wewnętrzna może generować dźwięk lepszej jakości. Ponieważ nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, dlatego proszę o pomoc ekspertów :)

https://www.audiostereo.pl/topic/47811-wyb%C3%B3r-karty-muzycznej-500-z%C5%82/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponoć ta jest rewelacyjna w tym zakresie cenowym wkrótce wpadnie w moje ręce...Creativy se odpuść szkoda kasy , o M-Audio też dużo dobrego słyszałem

Ukryta Zawartość

Zamiast karty zamow sobie lepiej zero dac.Ma porzadny wzmacniacz sluchawkowy i wogole

karta do 500zl nie zagra na poziomie tego daca.Na ebayu zmiescisz sie w 500zl razem z transportem

zreszta na transport wystarczy jakas c-media za 30zl z allegro.

Ok, tylko żeby było jasne, potrzebuję coś w rodzaju DACa, muszę to podłączyć do laptopa.. Mówiąc o Creative'ach miałem na myśli oczywiście coś zewnętrznego.

thomaz, 19 Gru 2008, 01:02

>Zamiast karty zamow sobie lepiej zero dac.Ma porzadny wzmacniacz sluchawkowy i wogole

>karta do 500zl nie zagra na poziomie tego daca.Na ebayu zmiescisz sie w 500zl razem z transportem

>zreszta na transport wystarczy jakas c-media za 30zl z allegro.

Trochę czytałem na jego temat, ogólnie na temat dac'ów i wydaje mi się, że nie ma co się później pakować w karty PCI, tylko od razu kupić coś porządniejszego z dobrym wzmakiem. Ale jeżeli chodzi o zero dac'a to nie wiem czy opłaca mi się ryzykować, wiedząc, że z jego jakością to jest loteria.. A gdy trafię na wadliwy egzemplarz to nie wiem czy poradzę sobie z naprawą. Czy można kupić coś porównywalnego w tej cenie, ale w kraju? I co myślicie o E-MU?

Ok, tylko żeby było jasne, potrzebuję coś w rodzaju DACa, muszę to podłączyć do laptopa.. Mówiąc o Creative'ach miałem na myśli oczywiście coś zewnętrznego.

thomaz, 19 Gru 2008, 01:02

>Zamiast karty zamow sobie lepiej zero dac.Ma porzadny wzmacniacz sluchawkowy i wogole

>karta do 500zl nie zagra na poziomie tego daca.Na ebayu zmiescisz sie w 500zl razem z transportem

>zreszta na transport wystarczy jakas c-media za 30zl z allegro.

Trochę czytałem na jego temat, ogólnie na temat dac'ów i wydaje mi się, że nie ma co się później pakować w karty PCI, tylko od razu kupić coś porządniejszego z dobrym wzmakiem. Ale jeżeli chodzi o zero dac'a to nie wiem czy opłaca mi się ryzykować, wiedząc, że z jego jakością to jest loteria.. A gdy trafię na wadliwy egzemplarz to nie wiem czy poradzę sobie z naprawą. Czy można kupić coś porównywalnego w tej cenie, ale w kraju? I co myślicie o E-MU?

> I co myślicie o E-MU?

Ja uwazam karty emu za bardzo dobre (mowie tu o sprzecie na USB). Sam posiadam 0202 USB. Kupilem praktycznie w ciemno. Na poczatku bylo troche ciezko, zeby odpalic ja pod linuxem, ale ostatecznie sie udalo. Podoba mi sie, ze nie ma problemow z odgrywaniem utworow 24/96. Czy wbudowany wzmacniasz sluchawkowy jest dobry? Cezko mi jest to ocenic bo nie porownywalem z innymi.

Karta zasilana jest z USB co ma swoje dobre i zle strony. Nie trzeba wozic ze soba zasilaczy - to plus. Ale z drugiej strony jesli uzywa sie hubow USB (z np myszka podlaczona przez hub) to czasami slychac w sluchawkach jak ta myszka 'pracuje'. W opisywanej sytuacji karta byla podlaczona do innego porty USB laptopa (nie przez hub). Po podlaczeniu myszki bezposrednio (nie przez hub) efekt ustal. Dodam, ze uzywalem zewnetrznego wzmacniacza sluchawkowego, przy wbudowanym nic nie bylo slychac.

Troche boli brak wyjscia/wejsca S/PDIF. Nie ma mozliwosci pokombinowania z innymi DAC'ami.

Inna rzecz, ktora zauwazylem dotyczy tylko dzialania karty pod windowsem. Raz, ze pod windowsem podczas uzywania karty obciazenie CPU jest calkiem spore a dwa ze kiedy zastopuje sie utwor obciazenie procesora skacze do 100%, wtedy nawet myszka skacze. Dzieje sie tak przez chwile, potem wszystko wraca do normy. Testowalem to na foobarze/ASIO. Czytalem, ze albo w sterowniku ASIO od emu albo we wtyczce ASIO do foobara jets jakis blad, i stad 100% obciazenie.

Zaden z opisanych efektow nie wystepuje pod linuxem. Jesli nie uzywa sie upsampligu to obciazenia CPU prawie nie ma i sam upsampling nie wymaga duzo.

0404 USB to juz jest cacko: i zewnetrzne zasilanie i wyjsca/wejsca cyfrowe. No ale niestety trzeba slono za to zaplacic. Karta bodajrze jest dwa razy drozsza niz jej 'mniejsza siostra'

Pozdrawiam

frd__ , dzięki za cenne spostrzeżenia. Jeżeli chodzi o 0404 to jednak cena jest już nieco wysoka, za to 0202 wydaje się być już przyzwoita, jednak chciałbym wykorzystać całą kwotę na DAC'a. Co do USB, to nie będzie problemu, nie używam hub'ów i innych rozdziałek, ale dobrze wiedzieć. Faktycznie, jeżeli pod windowsem będą takie problemy to trzeba będzie kombinować pod linuksem.

W zasadzie jestem już zdecydowany na VALAB DAC'a, który zaproponował rbej. Tym bardziej, że 180 usd za taki sprzęt wydaje się być śmieszne. Komentarze kupujących też raczej zachęcają ;) "This DAC is incredible. My $1,200.00 Audiosector DAC was beaten by this gem". Jeszcze mam pytanie, czy laptopowa integra Realteka wystarczy na transport, czy nie będzie żadnych problemów?

Pozdrawiam.

Od kilku miesięcy używam karty Marian Marc 2. Wcześniej siedziały u mnie wszelkiej maści Creativy (od Live! po X-fi Elite), Asus Xonar D2, M-audio Audiophile. Załączenie pierwszej z brzegu płytki na Marianie pokazuje jej wyższość nad wymienionymi wcześniej. Dopiero tu pojawia się dynamika, przestrzeń i głębia dźwięku. Żadna z używanych przeze mnie przed MM2 kart nie generowała (prawie) źródeł pozornych. Z zasłyszanych opinii godne polecenia są także karty RME i Lynx.

W kwestii DACa - uważam to za świetny pomysł. Sam planuję zakup Gigalab Moon Dac. Nie lekceważmy jednak źródła - kabel USB czy coaxial/toslink wpięty w integrę nie pokaże możliwości tego urządzonka. Myślę, że Marc świetnie sprawdzi się jako źródełko dla cyfrowego dźwięku transportowanego do DACa.

Przychylam się do zakupu Gigalab Moon DAC lub Valab DAC. Wzmacniacz słuchawkowy kupiłbym osobny, choćby jakiś prosty z drugiej ręki. Zero DAC to myślę dobra platforma do dalszych przeróbek, ale on nie ma USB. Koszt dobrego PCLinka i kabla optycznego to co najmniej 200zł razem.

Już śpieszę tłumaczyć o co mi chodzi. DAC to, jak sama nazwa wskazuje, urządzenie przetwarzające sygnał cyfrowy na analogowy. Sygnał cyfrowy musi zostać mu jakoś dostarczony. Zwykle odbywa się do za pomocą kabla coaxialnego bądź optycznego. Teoretycznie źródło nie powinno mieć większego wpływu na jakość dźwięku, gdyż przesyłany sygnał jest wolnym od zakłóceń cyfrowym. Jak jednak pokazuję wpisy na tym forum w kilku wątkach dotyczących kart dźwiękowych istnieją słyszalne różnice między źródłami cyfrowymi, typu zintegrowany Realtek a bardziej zaawansowaną kartą (np. RME Digi).

Jeśli zaś chodzi o połączenie kablem USB: co jest wówczas źródłem? Czy nie jest czasem tak, że rolę karty dźwiękowej pełni wówczas mały układ, często podłej jakości, wbudowany w DACa? Nie chcę czarno prorokować, ale wydaje mi się, że specjalisci od budowy niezłych układów elektronicznych niekoniecznie muszą znać się na programowaniu sterowników, które są konieczne do uruchomienia DACa w tym połączeniu. Nie liczyłbym również na amatorów programistów, którzy sprawnie ulepszą dostarczone drivery (vel KX drivers dla Creativów). Słabej jakości sterowniki mogą spowodować realne problemy z działaniem, nie wspominając o jakości dźwięku (brak ASIO, wysoki jitter i latencja). Wyobraźmy sobie np. załączenie płytki CD audio - dźwięk przesyłany jest cyfrowo przez płytę główną (zakłócenia), następnie kabel USB (olbrzymie zakłócenia) do DACa. Pamiętam porównanie kart na USB vs PCI (przy okazji premiery Audigy i Extigy). Jakościowo zewnętrzne znacznie ustępują. Problemem jest kabel USB, który nie trzyma równego napięcia i często pojawiają się przepięcia między złączem a obudową komputera.

Najlepszym wyjściem jest wewnętrzna karta dźwiękowa z panelem zewnętrznym zasilanym bezpośrednio z gniazda.

To jednak tylko opinia amatora wspartego na empirycznych doświadczeniach. Wartoby zasięgnąć głosu eksperta w dziedzinie elektroniki :-)

Reasumując: polecam przeczekanie okresu laptopowego, potem zakup dobrej karty na PCI z zamiarem późniejszego dokupienia DACa :-)

Wesołych Świąt!

PCLink PCLinkowi nierówny, a jak w Valabie siedzi UDA1321 to tylko współczuć. Niestety, PCLink w metalowej obudowie i na FPGA (czysto cyfrowy układ, a nie taki przekręt jak z UDA1321), to już jest nieco inna bajka, jeśli tylko ma dobrze filtrowane zegary i zasilanie w środku. Poza tym czytałem porównania brzmienia i bez względu na to kto kogo podrabia, Gigalab wypadł nieco lepiej.

Zależy jakie porównania i skąd czytałeś. Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) VALAB jest zdecydowanie faworyzowany.

Ukryta Zawartość

>Jak jednak pokazuję wpisy na tym forum w kilku wątkach dotyczących kart dźwiękowych istnieją >słyszalne różnice między źródłami cyfrowymi, typu zintegrowany Realtek a bardziej zaawansowaną >kartą (np. RME Digi).

Wpisy na forum to nie jakas wyrocznia.Duzo zintegrowanych kart nie ma wyjscia bit-perfect , sa

to slabej jakosci kodeki.Ale wsrod tych mozna i znalezc kodeki z wyjsciem bit-perfect np realtek

alc883.Jak chcesz kupywac rme digi zeby tylko wyprowadzic sygnal cyfrowy to powiem ci ze mozna

10 razy taniej i kazdy tak powie o zdrowych zmyslach.

Pc link i dac i najlepiej do tego jeszcze wzmak sluchawkowy bo akurat wiekszosc dac-ow ma kiepskie wzmaki sam myslalem o Zero Dacu i gdy pogrzebalem glebiej okazalo sie ze ma calkiem przecietny

mmz - widze ze studiujemy w jednym budynku to moze wpadlbys do mnie kiedys? wlasnie w toruniu powinna czekac na mnie teraz przesylka z modowanym przez GradoFana PClinkiem. specjalnie sprzedalem moje m-audio audiophile 2496 (ktore jest bardzo dobrym zrodlem bitow co kazdy bardziej wtajemniczony poswiadczy) i kupilem PClinka do beresforda. O wynikach poinformuje zaraz po powrocie ze swiatecznych wojazy i rozegraniu tego pudeleczka.

mmz - napisz na PW jakbys byl zainteresowany :)

Dzięki wszystkim za pomoc, tak czy inaczej mój VALAB leci gdzieś teraz z Taiwanu ;) I tak nie wykorzystam wszystkich możliwości tego DAC'a na moich tymczasowych hd555, więc powinno wystarczyć. Myślę, że w tej cenie nic lepszego bym nie wybrał, a nawet gdyby to i tak byłyby nieznacznie lepszy (różnicy na razie nie zauważę).

mmz, jeżeli chodzi o USB w tym DACU to wydaje mi się, że w ten problem jest tutaj znikomy, ale to się okaże. Do tego moim jedynym źródłem dźwięku jest teraz laptopowa integra, chyba nie muszę tego tłumaczyć. Dlatego przeczekanie roku nie za bardzo wchodzi w grę.. Poza tym zawsze DACa mogę podłączyć do innego źródła. Na razie nie widzę potrzeby i możliwości wpięcia go pod jakiekolwiek inne źródło, tak jak wspominałem różnicy zapewne nie zauważę, może w przyszłości jeszcze to rozważę.

Miczq, mógłbyś polecić jakieś konkretne wzmaki pod ten sprzęt? Pytam z ciekawości, jeszcze nie wiem czy będzie mi potrzebny.

Dzisiaj przysłali mi Valab'a i tak jak podejrzewałem, nie ma RCA. Chyba, że czegoś nie wiem. rbej, czy mógłbyś mi powiedzieć w jaki sposób można podłączyć słuchawki pod daca? Nie musi to już nawet być rca. Chyba trochę się wpakowałem, nie sądziłem, że valab nie ma takiego wejścia..

Tak to wygląda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A słyszałem, że nie pobierają opłaty celnej, no niestety..

tfu, chodziło mi oczywiście o jacka.. wybaczcie nazewnictwo szwankuje. Rozumiem, a czy są może przejściówki bezpośrednio 2xRCA na dużego jacka?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.