Skocz do zawartości
IGNORED

Nie zawsze dobry zestaw coś poprawi !!!!

Gość Bodzo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bodzo

(Konto usunięte)

Ostatnio odwiedził mnie audiofil którego wartosc sprzętu oscyluje na ponad 20 tysiecy. Moj który dopiero kupiłem (Denon 700 dvd, amplituner Sony str-de 595, głośniki Sony fsr-450, kable standardowe, dopiero wymienie) - 4 tysiące. Stwierdził że w pokoju 10 m2 nie widzi lepiej. stwierdził że dół niskich tonów bardzo nisko i miekko schodzi, góra przejaskrawiona ale za ta cene spoko, obraz oczywiscie z Denona rewelka !!! Dlaczego to pisze .Kiedy zamierzałem kupić sprzet poradzilem sie opini forumowiczów co niektórych min. zamiaru kupienia sony,co usłyszałem ? fale krytyki -oczywiscie kazdy doradzał sprzecik za conajmniej 10 kawałkow. Goscie tez bardzo dobrze oceniaja nagłosnienie i obraz. Czy w zwiazku z tym te Sony jest takie złe ????? Przeciez i tak wiadomo ze w pokoju o tych gabarytach nie osiagnie sie rewelacyjnej jakosci. Pozdrawiam

W pomieszczeniu kazdej wilkosci da sie osciagnmac jakosc, jedyny problem moze byc z basem. A co do systemow o roznej cenie to ja mam w jednym pokoju i na jednych kolumnach dwa - stereo jakies 15 kzl i kino 4kzl i roznica jest kolosalna a nwet wieksza niz by na too wskazywala roznica w cenie.

Gość Denon lover--->Harvi

(Konto usunięte)

Harvi, a jak to zrobiles ze masz obydwa urzadzenia ( stero i KD) na tych samych kolumnach? Wiem ze juz kiedys o tym bylo ale moze Ty masz jakies inne rozwiazanie?

==>DenonLover

Niestety moj amplituner nie ma wujscia pre-out i jedyne co mi zostaje to przekladanie banankow. Myslalem, ze bedzie to uciazliwsze ale jak sa goscie to oni przelaczaja na KD a ja na stereo:))) Jak zmienia amplituner to pomysle nad iinnym rozwiazaniem.

Jak polaczyc dwa niezalezne zestawy np Stereo i KD (jak w moim przypadku) do jednego wspolnego zestawu glosnikow i subwoofera?

Osobiscie jestem zwolennikiem pragmatycznych rozwiazan, wiec jako rozwiazanie tego problemu zastosowalem dwa proste przelaczniki dwubiegunowe, dwupozycyjne duzej mocy (10A). Schemat widoczny jest na obrazku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zdjecie z gory (z oznaczeniem Video/Audio)

Ukryta Zawartość

widok z boku

Ukryta Zawartość

widok z dolu

Ukryta Zawartość

Przednie okablowanie to proste miedziane 4qmm z receivera KD reszta to QED Original 2,5qm

Jako ciekawostke dodam ze subwoofer jest polaczony cinchem do Receivera (wyjscie LFE) i ROWNOCZESNIE do wyjscia glosnikowego koncowki mocy stereo, czyli przy KD napedzany jest przez sygnal lo-level, a w Stereo hi-level

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

==> xajas

A jak Twoj cudowny patent spisuje sie w stereo?? Bo ja mysle, ze zamiast przelaczyc wlacznik mozna to samo zrobic z banankami w kolumnach a i przy zestawie stero dobbre kabelki sie odwdziecza.

"...A jak Twoj cudowny patent spisuje sie w stereo??..."

Ci ktorzy slysza jak trawa rosnie beda uwazac ze slysza roznice, ale cala reszta tego nie uslyszy :-)))

"Bo ja mysle, ze zamiast przelaczyc wlacznik mozna to samo zrobic z banankami w kolumnach a i przy zestawie stero dobbre kabelki sie odwdziecza."

Nie jest to takie proste, gdyz w tej chwili od koncowki mocy Stereo do przelacznika leci 0,5m QED (sigle) a od przelacznika do glosnikow 5m QEQ (bi-wire). Od receivera KD do przelacznika leca 2m "miedzi"

gdybym chcial przelanczac przy glosnikach musialbym wyjmowac 8 wtykow z Stereo, zakladac mostki i wsadzac 4 wtyki z KD

A teraz to sekunda ..... i latwe do wytlumaczenia dzieciom

xajas

www.jaschiks.com

Gość Przemski

(Konto usunięte)

zastanawiałem się nad tym dość długo i ostatecznie wybrałem podmianę wtyków bananowych

przełączników mechanicznych i elektronicznych parę też nawymyślałem ale każde dodatkowe urządzenie w torze audio przyprawia o ból głowy, niektórzy twierdzą, że słyszą różnicę pomiędzy "gołym" przewodem a przewodem "konfekcjonowanym", wtyk bananowy nie jest idealnym połączeniem, ale każdorazowe przykręcanie tylu przewodów przemawia właśnie za zastosowaniem wtyków

==>przemski

Jesko, ze jestes czlowiek z branzy to przychyle sie do Twojej oipni. Kazde wlaczenie do obwodu kabelkow, przelacznikow, crosownic jest szkodliwe.

a jesli mam pzrelaczyc mechanicznie ''wajche'' czy banannay to wybieram to drugie.

Moi drodzy, jak myslicie, ile zlaczy lutowanych, skrecanych, wtykanych itd pokonuje sygnal dzwiekowy od lasera az do cewki glosnika? 100, 1000, 2000? Czy to jedno dodatkowe czyli 2001 odgrywa az taka role? Pozostanmy realistami!!! Spokoj ducha i purystyczne podejscie to jedna sprawa, a rzeczywistosc to inna...

xajas

www.jaschiks.com

• 7 miesięcy później...

Przepraszam, ze po takim dlugim czasie odswiezam temat.

-> Harvi

A jak Ty masz zabezpieczone bananki, gdy nie sa podlaczone i swobodnie leza na podlodze? Bo ja sie ciagle boje, ze jak sie zewra i ktos wlaczy wlasnie ten wzmacniacz, to cos sie spali. I obawiam sie jeszcze tego, ze ktos moze probowac podlaczac kable podczas pracy wzmacniacza. I takze w ten sposob cos puscic z dymem.

Jak Ty sobie poradziles?

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.