Skocz do zawartości
IGNORED

Chick Corea-czego unikać ? co świetne ?

rykuj

Rekomendowane odpowiedzi

Chick Corea wielki jest, ale nie za sprawą jego fusion Return to Forever lub słabych jak dla mnie smoothowych nagrań dla GRP - to był czas, w którym Chick zarabiał pieniądze, ponieważ taka muzyka sprzedawała się wtedy na pniu i miała wzięcie u słuchaczy, którzy jazzu Chicka Corei raczej chyba nie tolerowaliby. Wstawiłem powyżej do moich ulubionych albumów Origin live z nowojorskiego Blue Note - cenna i jazzowa płyta z ówczesnym nowym zespołem Chicka, ale to tylko przedsmak tego co się naprawdę tam wydarzyło. Żeby zasmakować całości, trzeba wysłuchać kompletnego, sześciopłytowego boxu z tych koncertów. Otóż Chick postanowił zapakować wszystkie odbyte wtedy sesje do pudełka i wydał to w 1998 roku - i ja kupiłem ten box tydzień temu. Co jest grane? Grany jest tam jazz najwyższych lotów, bo jakże mogłoby być inaczej - sekstet z Avishai Cohenem (b), Adamem Cruzem, Steve Davisem, Bobem Sheppardem i Steve Wilsonem. Koncerty obejmują trzydniową sesję po dwa sety dziennie - start w czwartek pierwszego stycznia 1998, następnie dzień przerwy i kontunuacja w sobotę 3 stycznia oraz w niedzielę 4 stycznia. Tak więc pierwszy bluenoteowski tydzień 1998 roku zapukał do moich drzwi i zabrzmiał bardzo jazzowo. Gorąco rekomenduję ten box fanom jazzu Chicka Corei - wspaniały cykl koncertów w nowojorskim BN, jako następny stojący na półce obok słynnego Keith Jarrett Trio - rewelacja!

R-6364532-1417432614-2281.jpeg.jpg

R-6364532-1417432616-1720.jpeg.jpg

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.