Skocz do zawartości
IGNORED

audiofilski amplituner

Gość ptr807

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ptr807

(Konto usunięte)

Witam. Czy jesteście w stanie polecić amplituner kina domowego, który w stereo zagra na poziomie przynajmniej Nada c320 ? Przygodę z muzyką i sprzętem zacząłem 20 lat temu. Obecnie mój zestaw to Nad 320, 541i, castle isis, vdh first, sonic link s 300, dvd pioneera. Uwielbiam oglądać filmy, marzy mi się zestaw kina domowego, ale bez rezygnacji z dobrej jakości stereo. Warunki lokalowe ( pokój 13m) zmuszają mnie do zunifikowania sprzętu ( max 3 klocki - cd, dvd , ampli. niewielki zestaw głośników 5.1 w tym fronty bardzo dobrej klasy do muzyki. ) Wybaczcie, ale oglądanie filmów i słuchanie ścieżki filmowej z dwóch kanałów, to jednak nie to samo co z pięciu również dobrej klasy. Sluchałem Nada t742, niestety trochę mu brakuje do c320 w stereo. Jak sądzicie ? Ile muszę wydać na amplituner, aby cieszyć się również dobrym stereo ( 5 tyś. 10 tyś ). Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/4832-audiofilski-amplituner/

Sam pamietam mialem amp do KD za cos kolo 2 tys ktory zagral gorzej w trybie stereo niz wiezyczka tej samej firmy z CD, radio, kasetowcem i kolumienkami.

sovajazz bardzo dobrze popisal sie matematyka opisujac jakosc amp KD

Ale ogolnie to jest ciekawy temat ... moze ktos cos slyszal zawsze bede mial pojecie co z czym, jak i za ile

Gość Przemski

(Konto usunięte)

nie słuchałem wielu amplitunerów ze średniej i wyższej półki, ale z tego co znam najbardziej odpowiadałby mi Denon jeśli chodzi o możliwości w stereo; moim zdaniem lepiej zatrzymać wzmacniacz stereo i zakupić średni amplituner KD - finansowo często okaże się to bardziej opłacalne wyjście

Gość Marek_amp

(Konto usunięte)

Polecam amplituner Denona 3803 oczywiście z importu :) gra pięknie i nic nie dodaje od siebie do sygnału, można powiedzieć że jest "przeźroczysty" dla dzwięku. Wiem, ponieważ sam go używam i gdybym miał jeszcze raz wybierać to bym wybrał ten sam amplituner.

pozdrawiam

Marek

Gość ptr807

(Konto usunięte)

Nie wiem, czy zostałem dobrze zrozumiany. Nie chodzi mi o ampl. kina domowego na którym muzyki słucha się przy okazji czy "do kotleta". Chciałbym przede wszystkim wzmacniacz stereo z wbudowanymi dekoderami DTS, DD, dobrą sekcją tunera na którym "przy okazji" posłucham ścieżki dzwiękowej 5.1 z płyt DVD. Jak już wspomniałem NAD T 742 odpada. W stereo grał na poziomie wzm. za kilkaset zł. ( co nie znaczy, że był bardzo slaby. Yamaha i inne "japończyki" mogą pomarzyć o takim brzmieniu w tej cenie ). Padły tutaj nazwy Rotela, Primara...no właśnie, czy ktoś z was miał okazję samemu przekonać się jak grają wspomniane: Rotel ( RSX-972), Primare (SPA20), a może Arcam (AVR200). Moja wiedza na ten temat ogranica się tylko do recenzji z czasopism. W moim mieście takich rzeczy w sklepach po prostu nie ma. Pozdrawiam ( szczególnie józwe maryna).

byc moze zainteresuje cie ta informacja

jest takie urządzenie, ktore podłącza sie do wzmacniacza stereo, i ktore dekoduje wielokanalowy zapis z DVD i dodatkowo daje wzmocnienie na pozostale kanały potrzebne do kina domowego. A wiec, gdy chcemy sluchac stereo - korzystamy z samego wzmaka, gdy chcemy KD - korzystamy ze wzmaka stereo + to ustrojstwo, o ktorym pisze.

Wiem, ze taki "dekoder" oferuje Yamaha w cenie ok 2000 zl. Nie znam jego nazwy

Gość ptr807

(Konto usunięte)

Dzięki za wpisy, ale jak już wspomniałem chcę ograniczyc liczbę klocków w pokoju ( max. 3 ) i dlatego procesor odpada ( dodatkowy klocek ), jak i wykorzystanie mojego starego NAD-a w charakterze końcówki mocy dla glównych głośników. Idę spać. Dobranoc.

Ale macie problemy i to w dodatku ciągle te same. każdy po kolei rezygnuje ze wzmacniacza stereo na konto Kd i jeszcze się bezsensownie tłumaczy. To zaczyna byc smieszne. Do tej pory to tłumaczyłem, od teraz zacznę wyśmiewać chyba.............

Przed paroma dniami uruchomiłem (pisałem o planach jakis czas temu), w swojej letnio-zimowo-urlopowej rezydencji amplituner Sherwooda z kolumnami własnej roboty. wszystko to zasiliłem z discmana posiadającego wyjście lineout. Pomimo słabego źródła parę osób było zaskoczonych potęgą basu (dobre kolumny a nie jakieś tandetne przereklamowane badziewie z importu, chociaż przetworniki częściowo zagraniczne), czyste wysokie tony itd. Nie muszę chyba dodawać iż dzięki sporej dawki mocy (zasługa zmplitunera który w przeciwieństwie do wielu wzmacniaczy ma swoje waty na miejscu), głosy wokalistów zabrzmiały jak na żywo. Polecam tu każdemu raz na jakiś czas odkręcić trochę gałkę wzmocnienia żeby sprawdzić swój sprzęt.

Ale w czym cała sprawa- można zbudować swietny zestaw na amplitunerze, tylko nie nalezy za wszelką cenę trzymać się tego potwornego stereo. Podłącz kolego dobre źródło SACD i usiądziesz szybciej niż wstałeś.........

Pozdrawiam

Andrzej.

Tych zmieniających stereo na KD to ja tylu co Ty nie widzę.

Wytłumacz proszę, fakt pojwiania się w ogłoszeniach tak dużej liczby amplitunerów KD-rozumiem ,że zmieniają na jeszcze lepszy,co?

Gość Kylunio Kukumber

(Konto usunięte)

Niedawno odsluchiwalem pare modeli z 5.1 lub 6.1 i calkiem przyzwoicie wypadl w Stereo Harman/Kardon 5.1 . Yamahe do STEREO bym odradzal, sam mam rx-v530rds i brzmi bardzo zatlumiono, ale do dolby nic lepszego nie mogelem kupic.

Pozdrawiam

luk, czy ty sugerujesz, ze KD wymiera a jego dalsza ewolucja jest stereo?!

Jesli sie to tak dalej bedzie rozwijac, to za trzy lata powrocimy to patefonow, a glownym tematem na audiofilskich forach bedzie wyzszosc igly bambusowej nad hebanowa albo roznice dzwiekowa miedzy tuba obciagnieta papierem albo skora. Odnoze wrazenie ze wlasnie taka wizje przyszlosci maja coniektorzy koledzy.

No to pedze wykupic ostatnie szelaki, zanim osiagna audiofilskie ceny...

xajas

www.jaschiks.com

Nie jestem zdzwiony że na traktowanym przez niektórych szacownych forumowiczów ortodoksyjnie forum STEREO, odpowiedzi na mało "audiofilskie" pytanie o amplituner kd, pozostaje w wiekszości bez konkretnych wypowiedzi, lecz jeśli już to często pojawia sie tu Marantz.

Hm... wiem lata tradycji, wspaniałe konstrukcje, specjalne moduły HDAM no i guru Ken. Miałem okazję spotkac się z tym panem 2-krotnie na AS i za kazdym razem wzbudzał moje najwyższe uznanie , szczególnie na tematy merytoryczne (sam jestem inż.elektron).

Nie ujmując wszystkich zasług Kenowi I. i biorąc pod uwagę jego wkład w japońskie "stereo" z wyższej pólki, pragnałbym jednak zauważyc że jest sporo innych ciekawych rozwiązań nie pochodzacych do niedawna z koncernu Philipsa, ale innych japończyków. I to w sensownej cenie.

Odpowiadając na pytanie kolegi, zastanowiłbym się raczej nad amplifierem (bez tunera) i to z wyższej półki, np. Yamaha DSP-AZ1, ew. AZ2. Jest jeszcze AZ9 ale to raczej "nafaszerowny" funkcjami video kombajn, który może nie wnieśc niczego więcej niż np. AZ1-nka. Jest jeszcze Rotel, to wg. mnie gra naprawde dobrze. Warto wziąc pod uwagę.

Pzr

P.S. Po ostatniej prezentacji Marantza na AS przyznam, że byłem - a raczej moje uszy - zmęczony. Gdyby nie Ken i jego opowieśc o domowej kolekcji 4000 LP-ków pewnie byłoby gorzej. Szybko jednak referencyjny zestaw Jadis'a w bristolu ukoił moje zszarpane nerwy. Ciekawe co zawiodło ? Pomieszczenie ? A może sprzęt ? Bo na pewno nie Ken ;-)))

[obrazekLUKASZ-69863_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Xajas.Ja nic nie sugeruję.Przeglądam ogłoszenia-i czytam to co czytam.

KD to już z założenia droga konfiguracja(choćby sam zestaw głośników).A KD proponowane przez nasz rynek polski nie grają najlepiej w stereo.No chyba,że za XXXXXX npl.

Nie chcę rozpoczynać kolejnej dyskusji .

Napiszę może jeszcze tak.Chciałbym mieć solidne KD(ale ceny przerastają moje możliwości).Dlatego zakupiłem stereo, które daje mi dużą radość.W tej cenie KD nie zagrałoby tak w stereo.

• Redaktorzy

Zdaje sie ze opcja ekskwadrata odpada, bo facet chce miec wszystko w jednej skrzynce. Dla mnie jest to troche kwadratura kola, ale... Troche zalezy, ile chce się wydac. Polecilbym odsłuch kombajnu Linna DvdAmplituner. Nazywa sie to Classic Movie, czy Klasik, jakoś tak. Kosztuje okolo 13-14 tysiecy. Masz wszystko w kupie, z dobrej firmy. Nie słuchałem, ale nie da się wykluczyć, że Linnowi się udało. Bo tak poza tym to cóż? Możliwie wysoki model Harmana, Jakaś topowa Yamaha, albo dość drogi Arcam...

Andrzej>

Tak ... WATY , wiecej WATOW

Mam taki fajny amplituner (stereo) Pioneera z 1979 roku. Trafo to to ma jak 3 inne razem wziete z nowoczesnych amplitunerow.

I tu tez mam fajna galke glosnosci... mozna sobie rozkrecic tak zeby az swiatelka przygasaly, do tego jeszcze pstryczek loudness i moge odczuc potege basu siedzac na fotelu w pokoju obok.

Doprawdy uwazasz ze to tylko o to sie rozchodzi ?

Nie znam najnowszej oferty ale jeszcze w zeszłym roku Yamaha miała wzmacniacz (lub amplituner) 3 kanałowy z dekoderami, który był uzupełnieniem do jednego z modeli wzmacniaczy stereo.

Nie wiem czy to zadowalaca klasa brzmienia - ale na pewno konfiguracja dla kogoś kto w stereo chce słuchać na równi z dźwiękiem wielokanałowym.

Gość ptr807

(Konto usunięte)

Dzięki za wpisy, teraz dam sobie trochę czasu na przetrawienie tego wszystkiego. Andrzej----> niestety ja nie posiadam letnio - zimowej rezydencji i nie uważam, że się bezsensownie tłumaczę. Mieszkam w polskich realiach ( dwa pokoje, jeden córki, drugi dzielę z żoną ) i nie mam zbyt dużo miejsca na sprzęt, zabawę z ustawianiem itp. Oczywiście, idealnym rozwiązaniem byłoby posiadanie dwóch systemów w dwóch oddzielnych pokojach ( do tego trzeba albo własnego domu albo dużeeeeego mieszkania - 4 , 5 pokojowego - ale to już nie w tym życiu ). Niestety, w moim przypadku wymagany jest kompromis. Muzyki słucham tylko ja, filmy oglądamy wszyscy. Tyle, że kompromis nie może się skończyć utratą jakości w słuchaniu muzyki. Jeszcze raz wszystkim dziękuję za rady i to chyba tyle jeśli chodzi o ten wątek... :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.