Skocz do zawartości
IGNORED

Czasowy wyłącznik urządzeń pod napięciem

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jest to temat do końca związany z audio ale na pewno można wykorzystać go do naszego sprzętu:)

Pożyczyłem od kolegi miernik poboru prądu i wykonałem kilka pomiarów urządzeń w domu. Najbardziej co mnie zaskoczyło to wysoki pobór urządzeń w stanie czuwania. Do jednej listwy mam w domu podłączony komputer, monitor LCD, głośniki do kompa których raczej nie wyłączam, telewizor 21cali CRT oraz odtwarzacz DVD i podczas trybu czuwania (tylko głośniki Logitech 2,1 były włączone) pobór prądu wynosił około 50W. Według mnie jest to dosyć sporo biorąc pod uwagę że w drugim pokoju mam telewizor 32cale LCD, dekoder cyfrowego polsatu, kino domowe oraz Playstation2 co prawda tam nie zmierzyłem poboru prądu ale wpadł mi do głowy pomysł na oszczędzenie trochę energii, mianowicie chodzi mi o wykonanie układu wyłącznika czasowego ale takiego który zadziała tylko w przypadku spadku poboru mocy poniżej powiedzmy 100W. W skrócie chodzi mi o układ wyłącznika czasowego który powiedzmy między godziną 24 a 7 rano wyłączy listwę zasilającą ale tylko w wypadku jak nic nie będzie włączone tylko będzie w czasie czuwania. Myślałem nad wykorzystaniem układu czasowego który idzie zakupić na Allegro za około 20zł tylko jak wykonać układ który nie pozwoli na zadziałanie wyłącznika jak któreś z urządzeń będzie włączone.

Na stronie Red Page jest układ czasowy ,który wyłącza klamoctwo gdy muzyczka nie gra po danym ustawionym zakresie czau.

Łatwo to przerobić.

Układ jest bardzo dobry, jedynie co upierdliwe jest ustalenie stałej czasowej.

Ja myślałem nad zastosowaniem takiego wyłącznika czasowego, na Allegro idzie kupić już od 20zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można i tak.Koszta żadne.

Co innego gdy masz układ wykrywający przepływ prądu w obciążeniu.

Gdy np.przez godzinę nie wzrasta I to pk wyrzuca klocki z zasilania.

Układy St By są zawodne.

darkul, 18 Sty 2009, 10:28

>Można i tak.Koszta żadne.

>Co innego gdy masz układ wykrywający przepływ prądu w obciążeniu.

>Gdy np.przez godzinę nie wzrasta I to pk wyrzuca klocki z zasilania.

>Układy St By są zawodne.

Tylko gdzie znależć schemat takiego układu wykrywającego przepływ prądu w obciążeniu??

Uuuuu kochanieńki.

Coś mi się widzi że jesteś zielony w elektronice.

Zastanów się przedtym działaniem czy aby napewno dasz radę z zabawa, to jest 230 VAC !

Tu zabaw i niedoróbek być nie może !

Chyba że się mylę.

Układów pomiaru prądu jest sporo w necie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.