Skocz do zawartości
IGNORED

Roksan Kandy K2 czy Naim Nait 5i ???

bimbom

Rekomendowane odpowiedzi

Seba78, 6 Sie 2009, 20:13

>Z tego co wiem, to test wypadł zgodnie z przewidywaniami. cudów nie ma.

czyli jak?

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Dawid mówił, że jednak roksan trochę lepiej - no ale niby pozostaje kwestia kosztów.

Ta M series to niby po 8 za element. Stara (MK2) chodziła w okolicach 4-5 za element. Cena wiadomo nie gra... ale wiadomo też, że cudów nie ma. Roksan zawsze i tak był niedościgniony w swoich przedziałach cenowych.

Dokładnie tak było,cena nie gra,ale roznice slychac w tym przypadku.Drozsze i lepsze sie tutaj sprawdzilo.Chociaz posiadam zestaw 5i-2 to Caspian M-1 zagral zywiej,wiecej emocji,z energia.Wyzsza polka zdecydowanie,mysle ze 5i-2 moze stawac w szranki z Caspian K2,a z M-1 nie ma szans.Pozniej 5i-2 spielismy okablowaniem kolegi,i na VDH zagralo bardzo ładnie,wygladzila sie gora,wokale wyrazniejsze.Brzmienie stalo sie subtelniejsze,ale bez utraty detali i szczegolow.

Roksan był mój, i do zdjęcia tylko tak stał, normalnie stoi jak Bóg nakazał ;-).

Efekt dźwięku taki że nie zamierzam zmieniać zestawu, były też mieszanki i wzmak caspiana na prawdę potrafi dużo i z cd 5i-2 grało bardzo fajnie.

Niestety a może i dobrze, kable sporo wniosły, i jak tu nie wierzyć w tę kablową magię.

Ale kolega musi koniecznie nad akustyka popracować bo po zbadaniu całego domu ....., tak całego, najfajniej to brzmi u kolegi babci piętro niżej :-)).

I wreszcie rozkręcił te czarne pudełka i te monstra stojące, byłem w dużym zdziwieniu jak kolega wreszcie rozkręcił naima na około 11:00 i skąd te watty, ruszało membranami aż miło.

O roksanie pisało się różne rzeczy, a z nagrodami na bakier, ale to potrafi i tym bardziej się ciesze z wyboru i zakupu, w tym roku jeszcze nowe/inne paczki mam nadzieję posiadać, może JmLab Micro.....

Z tym roksanem to jest tak, ze niby nic a jednak. Przerzucając kolejne klocki okazuje się, że w tej cenie mało co tak fajnie ciągnie do dołu zachowując jednocześnie fajną kontrolę, mało co ma taki rytm, muzykalność. Przerzuca się kolejne wzmaki i jak się czepić szczegóów to Caspian się broni posyłając takie rzeczy jak exposure itd do kąta:) Chociaż pomimo, że do mnie jechał już Caspian MK2 to jednak kupiłem coś innego ale to inna już historia:)

Acha, w integrze Caspiana zdaje się, ze pre jest nieciekawe - podpinając Pre nr 3 lampowe można uzyskać zupełnie inne, lepsze granie czym byłem zaskoczony.

we, nawiazales slusznie do akustyki. mam wrazenie ze pokoj jest podluzny a kolumny stoja raczej dalej niz szerzej. zestaw glosnikow posiada duzy volumen i bas. domyslam sie ze latwo wzbudza rezonans. w moim odczuciu powinny stanac w takiej sytuacji (jesli nie ma mozliwosci innego ustawienia) kolumny o zaokraglonych chociaz lekko bokach i niech stoja nawet blizej sciany dobrze gdyby staly skrecone do srodka. moja sugestia do rozwazenia na przyszlosc. mam nadzieje ze inne ustawienie lub jakies ustroje zniweluja zjawisko o ktorym pisze we, oraz moje domysly.

caspian'a bym posluchal hhmmm

Seba78

Dokładnie, caspian to zdecydowanie dobre urządzenie, warte swych pieniędzy aczkolwiek mogłoby być tańsze, jak zawsze.

Co to jest Pre nr 3 lampowe?.

Myślałem tez o lampie, słuchałem Quada z monoblokami lampowymi i całkiem ciekawie, ale nie był wygrzany i krótko grał.

de_moon,

Podsunąłem pomysł aby zatkać zatkać choć jeden tylny bassrefleks i zobaczyć, wtedy można by śmiało ze 20 cm zbliżyć do ściany, a rozstawieni jak dobrze pamiętam jest na 190cm "wysoko tonowy - wysoko tonowy" i tu tez jest błąd.

Głośniki są lekko skręcone do środka, na "oko".

Dobrze było żeby coś w te kąty przy suficie upchnąć, i narożniki.

Potencjał jest, ale trzeba jeszcze popracować bo nic nie pokaże do końca co potrafi.

pre nr 3 to taka lampowa konstrukcja dla DIYowców z audiotonu. Przeszukaj forum. Generalnie to prosty lampowy pre. Podłączyliśmy to pod integrę caspiana z pominięciem preamu w integrze. Dźwiek zyskał na barwie, dynamice a bas był jeszcze głębszy i dokładniejszy:) Generalnie różnice spore na plus:)

odwiedź wątek na zakładce DIY

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Seba78, 7 Sie 2009, 16:45

>pre nr 3 to taka lampowa konstrukcja dla DIYowców z audiotonu. Przeszukaj forum. Generalnie to

>prosty lampowy pre. Podłączyliśmy to pod integrę caspiana z pominięciem preamu w integrze. Dźwiek

>zyskał na barwie, dynamice a bas był jeszcze głębszy i dokładniejszy:) Generalnie różnice spore na

>plus:)

Toś mi wbił klina :)))

We, u mnie chyba się kończy test IC - albedo na razie prowadzi. Potyczkuje się z SO i IC made by Arek_45. Ten ostatni muszę dłużej posłuchać. Twoich VdH nie udało mi się posłuchać, zreszta znajomy mi odradzał, co ciekawe. Niedługo coś więcej, nie chcę robić OT.

Pozdrawiam

Seba78, 6 Sie 2009, 22:03

Chociaż pomimo, że do mnie jechał już Caspian MK2

>to jednak kupiłem coś innego ale to inna już historia:)

To uchyl rąbka tajemnicy :)

Pozdrawiam

Cudów nie ma i nic dziwnego. Paradigmy jak na swoja cene graja kiepsko, może ściane przestawia ale łezki ze mnie nie wycisną (chyba ze z bulu uszu) Naim 5i to juz leciwa konstrukcja. Gra fajnie ale sa już nowsze lepsze konstrukcje w tej cenie.

Roksana jestem BARDZO ciekaw.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.