Skocz do zawartości
IGNORED

Zle ustawienie kolumn? Ciężka sprawa!

oktan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio zakupiłem nowe kolumny do mojego zestawu.

Jamo 265 POWER za całkiem niską cenę w bardzo dobrym stanie.

Kolumny mają takie parametry:

Moc 200/150W

impedance 8ohm

frequency range 25 - 20 000Hz

efektywność 96dB

grają naprawdę nieźle, schodzą nisko, średnica nienatarczywa, wysokie poprawne. Więc dane uważam za prawdziwe.

Tutaj link do ich zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

są bez jakichkolwiek podstaw (nie mają dziur w spodach) i stoją po prostu na ziemi, ale stawiałem je na Altusach i nie było różnicy.

Jamo mają bassreflex na około głośnika niskotonowego, ta ciemna szpara, widać ją na zdjęciu. I pompują przez nią naprawdę wiele powietrza, i schodzą niżej i mają lepiej kontrolowany bass niż Altusy. Ba! Grają również jak jest cicho, o czym pisałem.

Problem polega na tym, że w pokoju, który do tej pory bym nagłaśniany przez Altusy 140, teraz pojawiła się "dziura bassowa" mianowicie na środku, tam gdzie do tej pory słuchałem muzyki nie mam basu, a pozostałe dźwięki sprawiają wrażenie odbitych, trochę zbyt natarczywych.

Kolumny stoją w miejscach starych.

Tutaj link do rysunku pokoju:

Ukryta Zawartość

pokój prawie kwadrat (niestety nie prostokąt - 4,50x4,20x2,70m)

biurko I - większe biurko przy którym się uczę

biurko II - biurko z komputerem i drukarką

sprzęt - półka ze wzmacniaczem i CD

szafa i szafka - mają po 200cm wysokości to 2 części starszej meblościanki z lat 90tych

szare kwadraty to 2 krzesła obrotowe przykładowo podane

na wiśniowo zaznaczone okno (firanki i zasłony) oraz drzwi

Tutaj link do fotki pokoju (sorki za bałagan) nie bierzcie pod uwagę półki na której jest granatowy obrus, to tylko na chwilę tam stoi, na ścianie Altusy, po lewej koło Tonsila można dostrzec zamaskowane Jamo.

Ukryta Zawartość

Na podłodze dywan, ściana przy której stoją kolumny jest pusta, nic na niej nie wisi.

Dodam, że Jamówki grają dużo lepiej od Tonsili. Wysokie wyraziste i nie gubią się przy rockowych utworach np. Metallica czy Three_Days_Grace jak Altusy, średnica szeroka, ale nienatarczywa a bass mimo mniejszego glośnika schodzi niżej i jest lepiej kontrolowany.

Gdy słucham muzyki z Altusów nie mają problemu by dźwięk był dobrze słyszalny w centrum, a scena szeroka z pozornymi obrazami.

Jamo zaś gdy słucham w centrum pokoju nie budują sceny, słychać jakby chciały ale były zagłuszane przez odbicia. A basów nie ma wcale. Gdy tylko przejdę bliżej którego z kątów, np. położę się na łóżku muzyka jest idealna, z dużą sceną i bardzo dobrze kontrolowanym basem, nawet słuchając muzyki cichutko gdy tylko sączy się z głośników coś typu Destiny's Child - Temptation.

Dlaczego Altusy radzą sobie a Jamo nie mogą?

Byłem bardzo zadowoly z zakupu dopóki nie zacząłem dokładnie ustawiać kolumn i stwierdziłem problem.

Dodam, że w innym pomieszczeniu (w mieszkaniu osoby od której kupiłem kolumny), prostokątnym półotwartym salonie te kolumny zagrały naprawdę wspaniale.

Mój wzmacniacz to Marantz - PM-54

Ukryta Zawartość

a CD tylko Technics SL-PG380A (ale nie rzutuje w tym problemie raczej).

Czekam na opinie. Liczę, że podałem wszystko co może pomóc zdiagnozować usterkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam moim zdaniem to nie altusy sobie radza a jamo nie radzi sobie... Pana wzmacniacz sobie nie radzi mialem kiedys podobna sytuacje z efektywnoscia kolumn. Te Pana kolumny nie sadze aby mialy 96 db efektywnosci ......moze 86 db i stad wzmak nie moze ich wysterowac pozdrawiam

Za szeroko ustawione kolumny. Wysuń je przed biurko, sprzęt i zbliż do siebie, wysuń kolumny z rogów pokoju. Na środku jest dziura, bo scena się rozjechała na boki.

Sprawdź czy nie podłączyłeś kolumn w przeciwfazie.

Wzmak też może być za słaby, jeśli tak jest to nie pozostaje nic innego jak zmiana wzmaka/kolumn.

A ten Technics raczej jeszcze będzie pomagał z ilością średniego basu. Miałem podobnego, podbija średni wyższy bas więc łupać powinno dobrze.

I love the sound of crashing guitars

Zgadzam się, te kolumny w rogach pokoju to jakaś stara szkoła tylko do pewnych typów kolumn, na pewno nie jest to typ Altusów czy owych Jamo. Mówiąc krótko daj im więcej przestrzeni.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

sprawdź czy nie są podłączone w przeciwfazie (plusy zgodne)

jeżeli tak, to rzeczywisćie spóbuj jak ktoś pisał, zestawić je bliżej względem siebie

jeżeli nadal nie tak, to może jest tak, że Altusy są po prostu lepiej dostrojne na zwrotnicy w zakresie fazy głośnikó względem siebie (to właśnie najlepiej słychać z głośników na wprost, a zanika po odbiciach i pod kątami)

Kolumny mają 96dB efektywności:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oktan, 21 Sty 2009, 17:27

>Kolumny mają 96dB efektywności.

96dB to może i mają, ale w paśmie wysokotonowym. Producenci to różne bzdury podają jako parametry kolumn.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.