Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana amplitunera

ar0n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar w najblizszej przyszłosci wymienic amplituner. Teraz mam yamaha rxv430.

Kupowalem go dawno temu i chyba przyszla pora na wymiane. W miedzy czasie troche sluch mi dojzal i nie napalam sie juz na rozne wodotryski i znaczki na przednim panelu. Wczesniej moze tez specjalnie sie tym nie podniecalem, ale zawsze w swiadomosci bylo, ze dobrze jest miec wiecej bajerow niz mniej.

Teraz sytuacja jest zgola inna, i poszukuje raczej brzmienia (dobry,czysty srodek, mocny cieply z dobrym dolem bass) niz symboli. Jednak wolalbym zostac przy amplitunerze i nie rezygnowac z zestawu 5.1, chociaz coraz bardziej pociaga mnie stereo - no moze czasem wspomagane subem do filmow.

1. Czy po wymianie na np CA 540v3 (troche poczytalem i zawiesilem oko na tym modelu) odczuje jakas znaczna poprawe stereo/kino

2. Moze jakies propozycje

3. Kwota - ok 2000 - 2500

Pozdrowienia dla uzytkownikow (z gory sorki za nie do konca prof opisy dzwieku itp - dopiero sie ucze)

https://www.audiostereo.pl/topic/49053-wymiana-amplitunera/

Tez o nim myslalem.

A jak z dolnymi rejestrami pasma w 5003. Tak z opisow (to nie jest jedyne zrodla jakim sie kieruje - bo opisy gazetowe itp. sa czasem na bakier z obiektywizmem) wynika opinia o bardzo dobrej srednicy lecz basie, moze nie tak nisko schdzacym. jakie jest twoje odczucie?

chyba chodzi o bas w kontekście odsłuchu stereo bez suba... prawdopodobnie cienko z tym jak w większości amplitunerów (za wyjątkiem wyższych Harmanów)

wątpliwe żeby zagrał nawet lepiej od tej Yamahy, to była dosyć ceniona seria

don111 - wlasnie o to chodzi. Suba tez mam, ale w stereo nie za bardzo lubie go wlaczac. Nie jest zle, bas z mojego suba jest bardzo dobry, ale wole w odsluchu stero miec go na off. Podczas filmow jest ok, ale muzyka to co innego.

A jak z CA 540v3?? Myslicie ze tez nie bedzie duzej poprawy?

Tak wogole to wielkie dzieki wszystkim za zainteresowanie tematem.

Mam SR5003, wcześniej miałem Yamahe RX-V1500 i nie powiedziałbym że Yamaha miała lepszy bass, tak naprawdę moje kolumny teraz z tym Marantzem zaczęły naprawdę grać, ma możliwość Bi-Ampingu i wtedy naprawdę sobie dobrze radzi nawet z dużymi kolumnami, w porównaniu do Yamahy jest moim zdaniem lepszy w Stereo.

430 to jeszcze starszy model od 1500... nie wiem czy zagra lepiej, tylko pytanie czy Marantz ma takie brzmienie o jakie chodzi...

generalnie jeśli ma być mocne, cieplejsze brzmienie, to rozejrzałbym się za jakimś Harmanem np HK 255

ale rzecz jasna wskazany odsłuch porównawczy przed zakupem (z docelowymi kolumnami)

ja byłem ostro napalony właśnie na hk 255 potem na 355, a gdy usłyszałem marantza, wybrałem właśnie jego, bo akurat z siestami radzi sobie lepiej! Tak jak mówi przedmówca - wszystko zależy od kolumn z jakimi ampli ma grać, ja gdybym kupił tak jak wcześniej planowałem jbl es pack to oczywiście że bym wybrał harmana...

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Amplituner/wzmacniacz bedzie gral wlasnie z podlogowymi siestami. Nie chcialbym rezygnowac z kina, no chyba ze naprawde bede musial. Na dwa systemy nie mam miejsca. Moze kiedys sie to zmieni, ale na razie...

don111 - mowiac, ze seria byla ceniona, masz tez na mysli ze potem juz nie bylo tak fajnie. Czyzby sie troche potwierdzalo, ze im nowsze tym nie koniecznie lepiej?? Gdzie ten swiat zmierza?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.