Skocz do zawartości
IGNORED

Pilot uniwersalny Sony RM-AV3100

bazookie

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocy... Kupiłem uniwersalnego pilota jak w temacie mającego służyć mi do obsługiwania amplitunera STR-DA50ES. Niestety, po wpisaniu odpowiedniego kodu z całej biblioteki podanej przez producenta jedynym przyciskiem który działa prawidłowo jest POWER. Nie mam oryginalnego pilota aby posłużyć się ręcznym nauczaniem. Czy ktoś miał podobny problem? Help:)

https://www.audiostereo.pl/topic/49066-pilot-uniwersalny-sony-rm-av3100/

To jest ten model:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak rozumiesz dobrze angielski to tutaj jest krok po kroku kilkanaście stron opisu:

Ukryta Zawartość

A jakie kody wklepywałeś żeby obsługiwać amplituner - 4001 lub 4002 czy próbowałeś innych?

Ukryta Zawartość

4001, 4002 i wszystkich zaczynających się na 4. 4001 obsługuje jedynie Power oraz wybór źródła. Nie działa ani regulacja natężenia dźwięku, ani wybór Sound Field...:( Jedyna szansa na to, że ktoś posiadający oryginał od STR-DA50ES zaprogramuje mi go krok po kroku. Piszesz się wspomóc biedaka:)

Przeglądnąłem stronę którą mi podałeś ale nic tam nie ma, czego już bym się nie dowiedział. I tak jak pisałem wcześniej, nauka poprzez kod, poprzez uczenie się oraz nie do końca zautomatyzowane szukanie wg oryginalnych kodów producenta. Reszta to opisywanie makr i tym podobnych rzeczy. Uczenie krok po kroku jest bardzo proste. Skopiowałem w ten sposób pilota od TV (również Sony) w 10 minut.

Nie wiem czy to tak prosto się uda. Oryginalny pilot to RM-TP501 a także 502, 504. Są to piloty dwukierunkowe czyli np. wybierając "Tuner" wyświetla się nazwa stacji lub częstotliwość nie tylko w amplitunerze, ale także na LCD w pilocie. Poza tym jak przypisać pozycje guzików z oryginalnego pilota, których nie ma w nowym modelu?

Gdybyś nic nie wymyślił, tutaj jest z wysyłką na cały świat w dość dobrej cenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pilota uczy się w bardzo prosty sposób. Wybierasz Learning i kasujesz oryginalne komendy spod klawiszy naciskając DEL i odpowiedni klawisz. Następnie uczysz wciskając np. Volume + i odpowiedni przycisk w oryginale. Postępujesz tak odnośnie każdego, zdefiniowanego z góry przycisku ( w tym przypadku jedynie wspomniane klawisze Volume + - oraz nawigacyjne). Reszta przycisków jest programowalna tzn. możesz nadać im dowolną nazwę i nauczyć dowolnej "czynności". W oryginalnym ustawieniu są to: S.FIELD, GENRE, MODE, T.TONE, CENTER + -, REAR + -, SUBWOOFER + -, oraz D.INPUT + -.

Na niczym więcej mi nie zależy. Wybór źródła działa więc tu nie trzeba nic poprawiać.

Co do oryginału, to na każdym forum na jakie nie wszedłem jest przeklinany za gabaryty i topologię ;)

Ukryta Zawartość

post-22231-100004359 1234207221_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, owszem, ale Harmony kosztuje 3 razy więcej od kwoty, którą ja dałem za tego soniacza. Zresztą myślałem, że Sony OBSŁUŻY swój sprzęt bez problemu a tu masz babo placek - bez oryginału nici.

Nie wiem ile za niego dałeś , ale na e-bay chodza po 99euro, Harmony po 450 na allegro, więc praktycznie tyle samo. Za pół tej ceny kupisz jakiś model bez takiej ilości bajerów, który i tak wszystko obsłuży bo baza urządzeń jest ta sama.

Kwota za jaką kupiłem pilota jest tak jak wcześniej napisałem 1/3 ceny Harmony One. Nie widzę problemu w sprzedaniu pilota i kupieniu nowego ale czy kupno Logitecha załatwi sprawę? Jeśli oryginalny pilot Sony nie obsługuję w pełni swojego produktu to czy zrobi to Logitech? Chodzi mi oczywiście o zaprogramowanie pilota za pomocą kodu lub upgreadu z internetu, bo tak jak podałem wcześniej nie mam oryginalnego pilota aby nauczyć go funkcja za funkcją.

Logitech ma ogromną bazę urządzeń do, ten Sony na pewno w niej jest. Jeśli mimo tego nie obsłuży jakiejś funkcji to jest pomoc techniczna do której można się zwrócić, przeważnie załatwiają sprawę.

U mnie pilot obsługuje 8 urządzeń rónych producentów starsze modele miały wgrane wszystko, urządzenia które ledo weszły na rynek czasem nie miały jakiejś funkcji, ale wgrałem z oryginalnego pilota i już cały świat ma.

Polecam, odkąd używam HArmony piloty leżą w szafie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.