Skocz do zawartości
IGNORED

Zestawy głośnikowe Monacor?

MastaDaniel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś z Was "bawił" się już może w wykonanie któregoś z projektów Monacora?

Chodzi mi np. o zestaw Pro Domo lub Cirrus. Czy głośniki Monacor'a są warte uwagi, czy lepiej polegać na krajowej produkcji? (jestem w trakcie gromadzenia potrzebnych składników do wykonania klonów Mite) .

Znalazłem w sklepie z głośnikami w poznaniu dość ciekawą broszurę w której jest sporo projektów Monacora, nawet nieźle wyglądają, pytanie jak to zagra. Przykład podaję poniżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przepraszam za fatalną jakość zdjęcia, niestety nie posiadam skanera.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/49114-zestawy-g%C5%82o%C5%9Bnikowe-monacor/

Coś mi nie wyszło z wklejeniem zewnętrznego linka do zdjęcia, jest tu gdzieś opcja edycji postów?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

jestem w posiadaniu glosnikow spp300ad i wczesniej mialem do czynienia z wieloma tonsilami,powiem tyle na przykladzie moich spp300ad-zaden tonsil tak nie zagra:)

Te moje glosniki sa dosc spore(32cm),mialem je w skrzyniach 92 litry z basrefleksem o srednicy 110mm i dlugosci 530mm,pasmo siegalo ponizej 25hz ze spadkiem -3db,efektywnosc znacznie powyzej 90db,basik nie dosc ze bardzo niski to nadwyraz dynamiczny,zdecydowanie polecam

No właśnie teraz się zastanawiam czy nie porwać się na coś większego niż klony Mite. Obawiam się o troszkę spłycony bas, a tego chciałbym uniknąć, najlepiej byłoby posłuchać Mite na żywo, lecz jak narazie nie mam takiej możliwości. Co do Monacora to znalazłem w Poznaniu sklep w którym mogą załatwić wszystko z ich katalogu (tak twierdzą :). Rozważałem jeszcze wykonanie tych klonów i ew. dodanie jakiegoś małego subwoofera aby wypełnić niedostatki niskich , jednakże nie widziałem jeszcze żeby ktoś podłączał zestaw 2.1 pod wzmak stereo ;) Zresztą coś mi podpowiada że przy ogólnie wychwalanej klasie tych "podstawek" byłoby to świętokradztwo :)

Witam ponownie

Nie jestem zwolennikiem stosowania systemu 2:1,moim zdaniem jezeli masz warunki do odsluchu i chcesz zrobic cos pozadnego to wykonaj kolumny na 3pp300 jako niskotonowe,jako srednie polecam psm 120 isophona,mozna je kupic za wmiare nie duze pieniadze na ebay,jako wysokie moga byc VIFA HT 195,a jezeli szukasz naprawde czegos pozadnego to skk10 isophona

Ja osobiscie mam kolumnu isophona t430 z niskotonowkami psl 265/180,srednie psm120,wysokie byly skk10,teraz vify-orginalne uszkodzilem

pasm 22hz do 22khz,efektywnosc 88db,sa to najlepsze kolumny jakie mialem w zyciu,ogromna stereofonia,potezny i impulsywny bas,latwy do kontrolawania,wszystko dobrze wyposrodkowane

Jezeli masz troche kasy mozesz sam takie wykonac,sa wstanie naglosnic pomieszczenia od 25 az do 150m2, a niskotonowka ma 265mm srednicy

koszt nowych wysokotonowek to 130eu za sztuke,basy okolo 140eu za pare,srednie 120eu za sztuke

Dziękuję za podpowiedź, chyba faktycznie zacznę rozmyślac nad czymś większym do salonu , a te klony Mite postawię sobie w sypialni. Fundusze muszę troszkę ogarnąc, jako że ostatnio wszystko w wyposażenie domu idzie, ale propozycja bardzo ciekawa. Dziękuję za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.