Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica DIY 3-rz. zgranie zafowe-pomoc

tomash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Już dawno skonstruowałem sobie kolumny DIY, skrzynki wykonałem prawie sam, nie licząc cięcia płyt i pomocy kolegi podczas fornirowania, głośników jakie zastosowałem na razie nie wyjawię, gra to ze wzmacniaczem Philips FA960, co jakiś czas modelowałem dźwięk zwrotnicą i szukałem lepszego brzmienia, w związku z tym mam do was pytanie natury technicznej o zestrojenie fazowe przetworników, w jaki sposób powinna przebiegać faza całego zestawu w miejscu podziału charakterystyki przetworników?

Dodam od razu że symulację są z Speaker Workshopa i opierają się na pomiarach głośników.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4816-100004026 1234524531_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli masz zysk +6dB w miejscu przecięcia się krzywych, to zgodność fazowa jest pełna.

Wiadomo, że modelujemy zbocza, tak by mieć -6dB na każdym, przy częstotliwości podziału.

A liniowość fazy całego zespołu głośnikowego, to jest utopia. Najważniejsze jest to, by ciśnienia akustyczne z poszczególnych przetworników się sumowały przy częstotliwości podziału.

jak widać z wykresu dążyłem do wyrównania charakterystyki i tak też dobierałem filtry, przesunąłem względem poprzedniej zwrotnicy częstotliwość podziału średni-wysoki na 6kHz żeby zniwelować efekt "nosowy" u wokalistek jazzowych, stąd właśnie moje pytanie, czy złe zestrojenie fazowe przetworników może wywoływać efekt "nosowego wokalu"? czy są jeszcze inne powody które mogą to wywoływać?

6kHz to bardzo wysoki podział. To powoduje, że kolumna ma w płaszczyźnie pionowej bardzo kiepskie charakterystyki. Połowa fali 6kHz ma tylko 2,96 cm.

>czy złe zestrojenie fazowe przetworników

>może wywoływać efekt "nosowego wokalu"?

Oczywiście, że tak. Podejrzewam, że chodzi o sytuację, gdy pomiary pasma na linii kopułki wychodzą bardzo dobrze. Natomiast potem słuchamy kolumn na innej wysokości, niż wysokość mikrofonu pomiarowego. Zmiana tej wysokości powoduje, że tracimy synchronizację fazową.

tomash

W SW kliknij na wykres f głośnika średniotonowego z menu Calculate->Combine na górze masz wpisany wykres średniotonówki z rozwijanego menu Divide na dole szukamy wykresu f góry w wyniku operacji dostaniesz różnicę w fazach wklej ten wykresik zwłaszcza fazę.

proszę o to symulacje o jakie prosiłeś, zrobiłem je dla średniotonowego jak i dla wysokotonowego

Ukryta Zawartość

post-4816-100003959 1234603483_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tomash

Mało precyzyjnie się wyraziłem do tej operacji użyj wykresów f które otrzymasz po zasymulowaniu zwrotnicy nie pomiarowych.

6kHz to trochę dużo jak dla podziału średnie wysokie.

Sciągnij sobie ten programik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , offset w nim to różnica pomiędzy centrami głośników, dla pionowej ścianki i podziału średnio wysoko będzie to jakaś wartość typu ~1 cm (od biedy różnicę tą można obliczyć znając pulse response obu głośników, różnica to czas, czas przeliczamy na milimetry) jeżeli wyrównasz czasowo głośniki czyli ścianka pochyła offset będzie 0.

Wpisujesz f podziału (wybierz taką aby char f była jak najbardziej płaska dla głośnika średnio i wysokotonowego), charakterystyki filtrów i badasz jak to wychodzi, jak już coś wybierzesz to tworzysz zwrotnicę w SW dla pojedyńczego głośnika (dla takiej f i filtra jaką wybrałeś w programie), potem Create Goal i dostosowywujesz zwrotnicę do wzoru. W wyniku powinieneś otrzymać coś podobnego jak w tym programiku. Nie miej złudzeń tutaj nie da się oszukać, jedno kosztem drugiego.

Ukryta Zawartość

to poprawione wykresy dla średnio i wysoko-tonowego

Ukryta Zawartość

post-4816-100003943 1234613321_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.