Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka proszę o pomoc

adamszaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak radzicie ustawić sprzęt i zaadoptować akustycznie pokuj o wymiarach 5,5m na 3,2m ?

Na krótszej ścianie 2okna + drzwi balkonowe wejście do pokoju na ścianie dłuższej z brzegu.

Jeszcze tam nic nie próbowałem i nie instalowałem bo dopiero remontuje pokuj ale ponieważ jest to straszny ,,korytarz’’ już mi się wydaję, że będę miał problemy z dźwiękiem.

W pokoju musi się jeszcze zmieścić szafa stół kanapa i komoda.

Jak rozstawić to wszystko aby akustyka była optymalna (i żeby się tam jeszcze dało mieszkać)?

Mój sprzęt

WZMACNIACZ: Denon 1500AE

KOLUMNY: Minas Anor studio16hz na Vifach XT iMorelu

ŹRÓDŁO: Nagrywarka DVD Sony rdr-hx750 z dyskiem 160gb

+ DAC(by mcgyver)crystal+stopień analogowy lampy

Z góry dzięki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/49178-akustyka-prosz%C4%99-o-pomoc/

Witaj,

prawdopodobnie będziesz musiał sam popróbować różne ustawienia, jednak napewno w Twoim pomieszczeniu lepiej zagra system postawiony na dłuższej ścianie, co wyeliminuje problem efektu tunelu. Ponadto przy takim ustawieniu nie powinieneś mieć problemów z basem które z dużym prawdopodobieńśtwem wystąpi przy ustawieniu sprzętu i kolumn na krótszej ścianie. Kwestie jednak rozstawienia kolumn, odległości od ścian itp. musisz metodą prób i błędów opracować.

>>>adamszaj,

Akustykiem wprawdzie nie jestem, ale mam podobny pokój i dość podobny sprzęt. Różnice to: szerokość pokoju wynosi niemal 4 m, długość tak jak u Ciebie, też 5,5 m; jako źródeł używam gramofonów.

Sprzet postawiłem tak jak doradza Ci mój przedmówca, czyli na dłuższej ścianie, tej na której końcu są drzwi. Kolumny rozstawione na 2,2 m, odległość kolumn od najbliższych ścian bocznych wynosi około 1,6 - 1,7 m. Siedzę w odległości około 2,8 od kolumn, kolumny odsunięte od tylnej ściany na około 0,7 m. Kolumny lekko dogięte do środka bazy, tak aby ich osie akustyczne krzyżowały się za mną (z mniejsca odsłuchowego widzę boczne, wewnętrzne ścianki kolumn).

Przy takim ustawieniu mam bajeczną sterofonię, właściwie nie spotykaną w sprzęcie budżetowym. Bardzo dobry focus, szeroka i głęboka scena, kompletne oderwanie dźwięku od głośników.

Poeksperymentuj - różnice pomiędzy ustawieniem na krótszej i dłuższej ścianie są bardzo duże.

Pozdro,

Yul

• 11 miesięcy później...

Podlacze sie pod temat.

w zalaczniku zamieszczam mape mojego pokoju.

kolumny to QBA sobieski stojcace na drewnianych szafkach.

wzmacniacz to Gainclone na wypasie.

Mam ogromny problem z bassem, szczegolnie przy niskim trzęsie mi całym pokojem, drży jakby mialo byc trzesienie ziemi.

Trzesie sie wszystko, sciany, kanapa.. a o dziwo nie dostrzegam aby membrany monitorow sie ruszaly.

Ogolnie zastanawiam sie jak ustawic kolumny (najlepiej w tym ustawieniu mebli), albo ewentualnie co pozmieniac, aby ten bass byl prawidlowy.

Moze to wina kiwajacych sie szafek standow?:) jak myslicie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.