Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to jest z cłem za głośniki z USA?

goliatpl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Znalazłem interesujące mnie głośniki, niestety w Stanach. Kupując dwie sztuki też musze płacić cło? Jaka jest jego wartość? Głośniki z wysyłką kosztują ok. 200 $ Pozdrawiam!

Nie wiem jak to wygląda teraz, ale dwa lata temu kupowałem w USA części do mojego modelu, było tego sporo, w sumie dwa kartony gratów. Kupując poprosiłem aby nadając paczkę umieścili informację, że to podarek, a same kartony były dyskretnie zapakowane bez loga sklepu, czy jakichkolwiek informacji o nim. Moja prośba została spełniona. Efekt był taki, że jeden z kartonów dotarł do mnie bez żadnych perturbacji, a drugi został przeryty na cle i w środku znaleziono fabrycznie zapakowane części i niestety fakturkę. Za ten karton musiałem zapłacić cło. Sprawa wydaje się być losową, jeśli nie deklaruje się opłat celnych to i tak losowo wybierają paczki i ryją w nich. Loteria.

Cło to pikuś gorzej z 22% vat :|

Często można się dogadać ze sklepem. Pamiętam jak kupowałem lampy, na paczce (dość sporej) był napis "gift for uncle Paul" :D i wartość mieszcząca się w przedziale gdzie nie trzeba płacić.

Wysyłka ze Stanów ich pocztą kosztuje w tym przypadku, 48 lub 55$ (ta droższa idzie szybciej), jest też możliwość wysłania firmą kurierską bodajże FedEX-em czy jakoś tak? Ale tu już liczą ok 92 baksów i ta jest w pełni ubezpieczona, tamte nie, więc ryzyko utraty paczki jakieś jest? Co do napisu na paczce, że to jest gift myślicie, że firmy w USA na to idą...??? A i jeszcze chyba trzeba doliczyć przewalutowanie wewnątrz bankowe jeśli płace kartą, tak? Kurcze, troche zabiegu przy tym jest:(

jesli bedziesz mial fakture w srodku - to placisz od tego co jest na fakturze. Sklepy (szczegolnie wieksze) nie ida na "Gift", bo to jest przestepstwo federalne karane grzywna do 10k$. Jesli sklepik jest maly, to mozna sie dogadac, ale warto wczesniej zadzwonic i sie spytac. Wysylka FedExem - jesli jest dolaczona faktura (a jesli jest w srodku, to FedEx wymaga by byla tez w kieszonce na dokumenty) to czesto jest tak, ze paczka przychodzi do Ciebie w bardzo krotkim czasie, a pare-parenascie dni pozniej dostajesz fakture z kwota do zaplacenia (clo, podatek i oplata manipulacyjna FedExu - od 200$ to bedzie lacznie jakies 80-90$)

No tak, ale skoro FedEX-owi płacę 92 $ to za co on ma brać jeszcze jakąś opłate manipulacyjną? Cło + podatek to jest już kwestia polskich przepisów i opłat. To jest kwota podobno łącznie 25% całej przesyłki razem z dostawą, czyli 200$ + 25% to wychodzi ok 250$ Przez ten cholerny podatek nie opłaca się to wogóle! :((

• 2 tygodnie później...

Witam

Można spokojnie i legalnie sprowadzić urządzenie z USA bez opłty celnej :-)

Jeden warunek ( konieczny ),trzeba mieć znajomą osobę w Stanach.

P.S. Ponieważ powyższe forum nie jest chyba najlepszym miejscem na tego typu dyskusje więc osoby zainteresowane proszę o kontakt na prv.

Fakrycznie cło liczone jest od zadeklarowanej (lub znalezionej w paczce) wartości przesyłki + koszt transportu - to jest całkowita wartość przesyłki. Od tego cło + VAT - wychodzi około 40% (!)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.