Skocz do zawartości
IGNORED

Gramfon i przedwzmak do NADa

Moon

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry

Jestem tu nowy, troche poczytalem forum, i mam pytanie. Niedawno wymienilem wysluzone komponenty Sony nad NAD C355BEE i C524, m.in. za radami z tego forum, no i oczywiscie sluchajac go uprzednio:) Do tego zestawu zostawilem kolumny JPW 910ML, na razie nie zmieniam, to za jakis czas, bo na razie z NADem sie sprawdzaja w moim uchu. Nowym krokiem jest zakup gramofonu + przedwzmak. Po lekturze w roznych miejscach, pomyslalem o Cambridge Audio 640P, co do gramofonu, mam dylemat, patrzylem po Pro-jectach, Thorensach, widzialem w necie jakas Rege i Goldringa jakos mieszczace chyba sie w dzialce enowej. Cenowo za przedwzmak+gramofon chcialbym wydac 2000-2500 najchetniej. Za czym warto byloby sie rozejrzec? Czy CA 640P mialoby szanse zagrac z moim zestawem, czy moze wybrac przedwzmak NADa? Bede wdzieczny za jakies wskazowki.

Jesli chodzi o muzyke, to od dewastujacego halasu, przez jazz, ambient, niekiedy do popu.

Pozdrawiam

Artur

https://www.audiostereo.pl/topic/49335-gramfon-i-przedwzmak-do-nada/

Arturze, w stolicy powinieneś bez problemu być w stanie albo posłuchać danej kombinacji w jakimś salonie audio, preamp da się wypożyczyć za kaucją i wypróbować w domu. Gramofonu to raczej nie wypożyczą... :D Rady przez net to IMO o kant potłuc. Uszami własnymi musisz sprawdzić... Uwaga - 2500 to nie za wiele, sensowna (żeby się nie zniechęcić) wkładka może kosztować 25% z tego, najtańszy nowy Pro-ject to sobie zobacz w cennikach. Co do pre - user ahaja w jednym z wątków tu oferował kilka tygodni temu zestaw części i płytki do montażu prostego i dobrego preampa. Wg opinii nabywców zestawu - super, i cena i jakość za tę cenę.

A dlaczego do NAD-a nie dokupisz po prostu przedwzmacniacza równiez NAD-a ?

Pytam z ciekawosci bo ten sam producent, chwalony itp, wzorniczo pasuje skąd problem ? Osobiście mam obecnie podobny jeden z zestawów właśnie z PP2 +Rega Black i gra to wysmienicie. Cenie w dźwięku otwartośc i dokładnośc i to mam, zero zamulania.

A co do gramofonu to za 2kzł możesz kupić nowego Technicsa a to juz by było coś.

Problemu nie mam:) Szczerze mowiac myslalem o NADzie, chocby ze wzgledu na wzornictwo, pasowanie do reszty itp. Bralem pod uwage PP3 akurat, cenowo sie miesci. Zastanawiam sie, czy szczegolnie odczuwalna jest jakas roznica miedzy tym CA 640P a NADem PP2/3.

A co do Regi, jakos nie natrafilem, ze mozna ja kupic w Wawie, a musze w takim razie sie rozejrzec za takowa.

Zakladam, ze 2500 to nie hiper kwota;) ale z drugiej strony gramofon nie bedzie glownym sprzetem do sluchania, wiec i nie chce wydawac nie wiadomo ile, dlatego taka kwota wydaje mi wystarczajaca w stosunku do potrzeb. Chce kupic taki zestaw, ktory bedzie troche wiecej niz podstawowy, czyli powiedzmy okolo 1.5 za gramfon, z ewentualna opcja wymiany wkladki, jesli warto bedzie to od razu uczynic.

Wiem, ze gramofonu nie wezme na wyprobowanie;) wiec moge polegac na odsluchu w sklepie gramofonu z prewzmakiem na wzmacniaczu, ktory moze byc podobny do mojego... Najlepiej by bylo udac sie do sklepu, gzdie kupilem NADa:) tylko chyba nie maja tam gramofonow...

Gość vasa

(Konto usunięte)

>Zakladam, ze 2500 to nie hiper kwota;) ale z drugiej strony gramofon nie bedzie glownym sprzetem do

>sluchania,

Żebyś się nie zdziwił :-)

Automatyka kosztuje, manualny w cenie automatu powinien być lepiej zrobiony wobec czego brać manual.

To co jest w gramofonach bardziej skomplikowane na pewno nie zostanie załatwione przez automatykę.

mysle, ze te poltora tysiaca cede tak szybko nie zostanie wyparte przez winyle;)

a co do wyboru manual kontra automat, obilo mi sie o uszy, ze automat wylacza sie po zakonczeniu plyty, to chyba jego zaleta?

Witam ja tez 20 lat nie uzywalem patefonu i na poczatek kupilem semiautomat i nie wyobrazam sobie zeby sie nie wylaczal sam po zakonczeniu plyty!!

Moj Technics wylacza sie i ramie wedruje na podstawke i to jest to co moim zdaniem powinien miec kazdy gramofon a jak nie wracajace ramie to chociaz podniesienie i wylaczenie gramiaka.

Poczatkowo obcujac z analogiem po takiej przerwie badz pierwszym kontakcie ma sie takie ,,drewniane,,rece i dopiero z czasem sie nabiera wprawy (ja teraz moge juz bez dzwigienki recznie operowac nastawem plyty a koledzy mowia na mnie analogowy pilot:)

Za ta kase albo nowy Technics 1200 mk2 albo stary Thorens 320 i temat zalatwiony.

Jezeli ciezka muza i pop a troche jazzu to nie ma sie co wyglupiac i pchac sie w jakies wyrafinowane wkladki i ramiona bo zupelnie dobra dynamike zapewniaja podstawowe wkladki Technicsa z lat 80 tych ktora mam i po wpieciu zwyklego pre PJ nabrala masy i detali na wystarczajacym poziomie do sluchania muzyki ww.

robix

A ja najpierw kupiłem automat Thorens TD-170 a później całkowicie pochłonięty przez winylowe misterium wymieniłem go na pełnego manuala Thorens TD-700. Ręczna obsługa tak bardziej pasuje do celebracji.

wlasnie to podniesienie ramienia by mi sie przydalo chyba, chociaz... przy manualu zakladajac, ze sie usnie, to ramie/igla bedzie caly czas oparte, plyta bedzie sie krecila, dobrze rozumiem?

na razie padla propozycja Technicsa, jest niewiele drozszy niz 1.5k, lapie sie powiedzmy, a co z Thorensa, Pro-jecta, Rega i Goldringa? z PJ w tej cenie jest np. Pro-Ject 1-Xpression III, tyle ze bez wkladki... Czym sie w ogole kierowac przy szukaniu czegos na wlasna reke? Waga talerza, ramieniem itp.? O ile przy 1500 pln wynajdzie sie jakies roznice:)

Te tanie ProJecty to sa kiepskie i nie polecam ,dobry jest w miare i robi wrazenie wygladem przy okazji PJ Perspective II mozna z drugiej reki za 2000-2200 kupic to kontynuacja udanej 6.1 ki i jaden z najlepszych PJ.

Jesli ma byc nowy to Technics chyba bije wszystko na glowe w tej cenie bo Thorensy i PJ czy Regi to knoty a ich jakosc zaczyna sie owszem ale na zupelnie innym pulapie cenowym.

Odnosnie automatu to piszac te slowa wlasnie ramie sobie powraca na podstawke a ja nie musze z kolan sciagac laptopa i na zlamanie karku leciec aby wylaczyc gramiaka co mnie akurat cieszy:)

robix

Cieszę się że osobiście, kiedy jakiś czas temu wracałem do analogu, kupiłem właśnie nowego Technicsa. Wkładkę Black Prestige zawsze mozna sobie za grosze kupić, natomiast w samym gramofonie najwazniejsza jest mechanika, a tu Technicsa nic nie pobije. Jednak co stara japońska szkoła.....

Nie wiem, czemu, ale mnie to troche odstrasza, ze jak szukam czegos o Technicsie 1200 mk2, to najpierw trafiam na strony DJ'skie itp.;) Ale zakladam, ze to nie jest tego typu gramofon? Jakim jeszcze modelem Technicsa, zaznaczam nowym, warto sie zainteresowac w okolicach 2k PLN?

Moon >>> Nie przejmuj sie ze DJ wyskakuje za kazdym razem przy 1200 i jego kolejnych modelach bo z racji jego niezniszczalnosci i kilku dodatkowych zbednych w codziennym sluchaniu asfaltow gadzetow upodobali sobie go wlasnie DJ e.

Co z tego ze ja mam paskowca jak notorycznie gubi obroty (silnik umiera) ma krzywy talerz bo poprzednicy go nie oszczedzali a ma juz 34 lata wiec ja bym sie nie przejmowal DD.

Zapytaj na PW ludzi co posiadaja ten gramofon jak sie sprawuje i co jest jego zaleta a co wada moze to pozwoli Ci podjac decyzje o zakupie.

robix

Witam,

Miałem podobny dylemat z gramofonem. Na krótko przed docelowym zakupem posiadałem jakieś modele tzw. vintage od Pioneera i Marantza ale stale były problemy z trzymaniem obrotów itp. Postanowiłem więc kupić coś solidnego i nazwijmy to bezobsługowego, co pozwoli na długotrwałe i bezawaryjne użytkowanie. Po dłuższej lekturze net-u zdecydowałem się na Technicsa i po długim polowaniu skończyło się na nowiutkim SL-1200 GLD (limitowana 3000 sztuk - złota edycja na 30 lecie wypuszczenia tegoż modelu). Do tego preamp od Cambridge Audio P640, wkładki: Ortofon Concord Gold (cotam że DJ-ska, ale gra nieźle no i design ;-) + Shure M97 Xe (chyba tak się to pisze;-).

Na moje potrzeby wystarczy a o ile legendy o solidności tej maszyny potwierdzą się to i będzie co przekazać w spadku wnukom ;-))))

PS. Rozważałem także Reloopa ale to w końcu (bardzo udana) ale kopia Technicsa.

WildStar >>> Zazdroszcze Golda zawsze mi sie podobal i jesli sie gdzies trafi to moze uda mi sie go nabyc.

Jedno zastrzezenie jesli zamierza sie sliuchac klasyki ,opery niestety Technics i wkladki MM raczej slabo sie czuja w tym materiale ale jesli ma to byc rock,pop czy jazz to jak najbardzaiej otwartosc i dynamika wskazana a tego nie brakuje ani Technicsowi ani wkladkom MM (brak ogolnego wyrafinowania i smaczkow oraz masy ktora maja drogie MC)

robix

>>>robix

Rzeczywiście robi wrażenie, aczkolwiek moja żonka cały czas namawia mnie do pozbycia się tego "cygańskiego" (ze względu na to złoto;-) gramofonu. Póki co jej się nie udaje. Ja kilka miesięcy szukałem tego cuda zanim je dostałem. Jaką byś wkładkę MC polecił - oczywiście nie przesdzając z cenami? Pozdrawiam

WildStar >>> Cuganski!!! Jest barokowo piekny:)!

Jestem jeszcze zbyt slabo zaprawiony w temacie analogu zeby polecac wkladki itp ale z tego co wiem tanim kompromisem w stos jakosc cena jast Denon DL 103 ktorego byc moze niebawem uda mi sie posluchac u siebie razem z Lenco 450 dzieki uprzejmosci kolegi.

robix

Gość vasa

(Konto usunięte)

>tanim kompromisem w stos jakosc cena jast Denon DL 103 ktorego byc moze niebawem uda mi sie

>posluchac u siebie razem z Lenco 450 dzieki uprzejmosci kolegi.

Obawiam się, że DL103 jest nieco za twardy do ramienia Technicsa. Ten gramofon jest optymalizowany pod wkładki MM, o większej podatności. Z tańszych Denonów DL160 powinien lepiej grać z ramieniem Technicsa, ale też nie za dobrze.

Dobrze powinna z nim współpracować Benz Micro MC-20E 2 L. Miałem taką kiedyś i lubiłem. Budżet 700-rabat. Nie jest to jednak wkładka uniwersalna i ciężkiemu łojeniu z syntetycznym basem raczej nie podoła, natomiast jazz, klasyka i inne lżejsze (dźwiękowo) gatunki jak najbardziej. Innym typem może być Ortofon MC Tango. Wszystkie te wkładki kosztują ok 700zł - zdolności negocjacyjne :)

pozdrawiam

kolega :)

Gość vasa

(Konto usunięte)

Moon, a skąd ja mam wiedzieć?

Hałaśliwej muzyki nie słucham od .... (ludzie tak długo nie żyją :)

Najpierw posłuchaj, prawdopodobnie na początku będziesz zachwycony.

Poczytaj to forum i jeszcze kilka innych. Myślę że po dwóch trzech miesiącach będziesz miał już wyrobione zdanie.

Technicsa nie robili partacze, wpakowali tam taką wkładkę w której stosunek łojenia do ceny był najlepszy, i za poprawę będzie trzeba słono dopłacić (wkładka + pre)

Pozdrawiam i życzę dłuuugiego słuchania.

> Moon, a skąd ja mam wiedzieć?

vasa: myslalem, ze moze wiesz;)

co do czytania forum itp. nic innego nie robie od pewnego czasu;) z jednej strony zaczalem sie przychylac do zakupu sl-1200, bo wychodzi, ze lepszy niz chociazby Pro-ject x-pression III, a z drugiej strony znalazlem gdzies na forum sugestie, ze do ciezkiej muzyki ten Technics bedzie sredniawy... a jaka macie opinie na temat Regi Planar 3? bo gdzies znalazlem, ze cenowo sie lapie w okolicach 2k PLN.

Witam jesli wezmiesz tego 1200 obojetnie z jakim mk2 to wkladka musi byc dopasowana do ramienia (podatnosc) najlepiej w nim spisuja sie wkladki typu MM do takich byl optymalizowany.

Nie wiem czy ten Technics jest sprzedawany z wkladka raczej nie i trzeba sobie samemu dokupic a napewno bedzie pasowac wysokonapieciowa Shure 44-7 lub lepiej 44 G bedzie wykop i silny sygnal:) do klasyki nawet nie podschodz z nia.

Wczoraj tak jak pisalem odebralem Lenco 450 i dwie wkladki Shure M97xE oraz Denona DL-103.

Shura natychmiast w kilka chwil zaadoptowalem do mojego Technicsa i gra miekkim glebokim brzmieniem z lepiej artykulowanymi dzwiekami sazczegoliki sa bardziej slyszalne mimo ze przekaz moze byc odbierany jako ciemniejszy niz w oryginalnej wkladce 270 C Technicsa a jest tozasluga igly o szlifie eliptycznym ktory glebiej wgryza sie w rowek plyty i wyciaga z niego oprocz kurzu wiecej dzwiekow - ale mistrzem swiata ten Shure to napewno nie jest ale do popu i Jazzu spokojnie sobie moze plumkac za cene jaka sobie za nia wolaja.

Z denonem pewnie tez juz bym sie uporal (nieco wiecej czsu i wiedzy by ja tam zaaplikowac i wyjustowac niz w Technicsie) tylko podczas transportu odlutowal sie jeden z konektow od Heandshela i teraz czekam az tesc sie zlituje i to przysmarka do kabelka:) jesli to zrobi zabiore sie do kalibracji ww i napisze co tez uslysze z Lenco i 103 ki MC w porownaniu z Technicsem i Shurem.

robix

>robix

wydaje mi sie, ze wkladki z nim nie ma w zestawie. znalazlem w okolicy w niezlej cenie tego Technicsa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jakas szczegolna roznica jest miedzy 1200 a 1210? Klasyki nie slucham prawie w ogole, czyli na poczatek moze rozejrzalbym sie za Shure, o ktorej wspominasz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.