Skocz do zawartości
IGNORED

Do i dla posiadaczy HD555!

ashirgo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Szukam posiadaczy HD 555 , którzy używają na co dzień equalizera ze swoimi słuchawkami albo zechcieliby poeksperymentować (ci, którzy nawet nie chcą myśleć o użyciu equalizera, nawet w ramach eksperymentu, sugeruję poczekać na opinie uczestników albo poczytać coś innego ;) ).

Do eksperymentu będą potrzebne HD 555 (jedna sztuka), komputer z Foobarem albo Winampem i specyficznym parametric equalizerem: (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ); wrzuca się go do folderu Plugins.

Dla Foobara potrzebny będzie Winamp DSP Bridge (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), który umieszczamy w folderze Components w folderze Foobara.

Za pomocą Shibatch equalizera można dokonać wielu rzeczy, między innymi zapisać w oddzielnym pliku dane ustawienia equalizera, które można potem załadować z powrotem.

Co mam do zaoferowania? Właśnie taki plik z bardzo specyficznymi ustawieniami, znormalizowanymi dla HD 555 (dlatego tymczasowo wszystkie inne słuchawki są wyłączone z eksperymentu, nawet HD 595). Plik wyślę chętnym na adres mail (proszę zgłosić się na PW).

Wolałbym powstrzymać się przed opisywaniem zmian w dźwięku, by uczestnicy eksperymentu sami opisali zmiany. Sugeruję też, by nie czytać, jakie konkretnie ustawienia wprowadza mój plik. Warto raczej przetestować te ustawienia z różną posiadaną muzyką, by uszy przyzwyczaiły się do nowego brzmienia. Potem można pobawić się w szybkie przełączanie między ustawieniem z i bez equalizacji, co można robić w trakcie playbacku.

Disclaimer: jest to eksperyment prowadzony w dobrej wierze i w dobrym humorze. Nie deklaruję, że zmiany wprowadzone przez hd555.eq będą na lepsze albo na gorsze. Jak wiadomo, wiele zależy od sprzętu towarzyszącego. Jedyne, o co proszę, to wypróbowanie tych ustawień z tymi (na razie) słuchawkami i opisanie wrażeń (po jakimś czasie) na forum.

Serdecznie pozdrawiam,

Ash

PS Pliczek potrzebny do eksperymentu jest też dostępny tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/49350-do-i-dla-posiadaczy-hd555/

(w górę na dobranoc!)

No i dodam ładną grafikę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe, jak idą testy...

W każdym razie udostępniam wersję 1.0.1 (drobne zmiany, większa precyzja, na upartego można porównać sobie z wersją 1.0.0 i wybrać lepszą :) ).

Link:

Ukryta Zawartość

Serdecznie pozdrawiam, Ash

Ukryta Zawartość

(wątek w górę na dobranoc!)

Dołączam małą instrukcję obsługi:

Należy włączyć Foobar2000>Preferences>DSP Manager>, do aktywnych dodać Winamp DSP Bridge, uruchomić jego opcje > w Plug-ins Path wskazać miejsce, gdzie jest pliczek z pluginem equalizera. Pojawi się w okienku, trzeba go namierzyć i kliknąć "Show interface window", w jego okienku "Load" i wskazać plik hd555dedicated.eq, upewnić się, że Equalizer jest "enabled" i w sumie tyle.

Winamp DSP Bridge wrzuca się do folderu Components, potem się go włącza do aktywnych w DSP Magager, tak jak napisałem. W tym samym okienku uruchamia się jego opcje, wskazuje plik equalizera (który można wrzucić do folderu Plugins). Po prawidłowym przeprowadzeniu operacji w opcjach Winamp DSP Bridge'a na Plu-in List powinien pojawić się Equalizer. Zaznaczamy go, klikamy "Show interface window", w następnym okienku klikamy Load i szukamy pliku *.eq z moimi ustawieniami.

Właśnie dokładnie tak zrobiłem i wszystko działa:)

Tymczasem przyszła nowa wersja, 1.0.2; spędziłem jeszcze trochę czasu wygładzając niektóre szczegóły.

Postanowiłem wrzucić w jedno miejsce mój pliczek oraz potrzebne komponenty (dla Foobar2000).

Do ściągnięcia w 7z:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Eq. v1.0.2.7z.html

I ZIP:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Eq. v1.0.2.zip.html

Pozdrawiam, Ash

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Heh, jeszcze raz URL

7z:

Ukryta Zawartość

ZIP:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(wątek w górę)

Jako że wraz z precyzją i doskonałością rośnie też pycha, mogę zadeklarować, że pewne "niekorzystne" zmiany, jakie te ustawienia mogą wprowadzić do brzmienia HD 555 są prawdopodobnie wynikiem uwypuklenia obecnych już słabości nagrań/sprzętu. Skąd tyle pychy? Testuję ciągle to, co proponuję ludziom, by po prostu nie wciskać kitu, i toteż twierdzę, że jakość zmian (u mnie) w dużym stopniu zależy od muzyki i sprzętu, na którym słucham. Więc myślę, że można to zgeneralizować: przyjmijmy, że HD555 z tą sztuczką stają się HD 9x9, do których dopiero dopasowujemy sprzęt towarzyszący:) Szkoda tylko, że pewnie posiadacze "najlepszych" nauszników nie trzymają HD 555, by móc dokonać porównania...

Wpływ samego sprzętu? Na słabych wyjściach słuchawkowych dostaję trochę za dużo głuchego basu; czasem góry jest za dużo, czasem za mało detali... Bez rozpisywania się: typowe problemy dotyczące słabego sprzętu. Co do nagrań: czasem jest za dużo góry (ale to dotyczy zwykle raczej nieaudiofilskich realizacji), czasem brzmią utwory zbyt zimno (ale zimno brzmią też bez eq., więc to też może być problem źródła).

Pozdrawiam, Ash

Posłuchałem, porównałem i stwierdzam, że nic dobrego z tego nie wyszło. Owszem wysokie zyskują na jakości, ale wycofana średnica powoduje brak przestrzenności i utratę dużej ilości szczegółów.

Heh, wreszcie opinia. Dziękuję :)

Nie testowałem tego na trance; faktycznie, wydaje się, że średnicy po wszystkim może być trochę mniej. Kwestia gustu, czy to się podoba:) Nie wypowiadam się, jaka jest ta średnica bez tego moda na 99% moich nagrań. Z muzyką naturalną (wszelka klasyczna/akustyczna) i rockiem/metalem jest w porządku (z modem). Przy okazji - tylko z taką muzyką można stwierdzić, czy to brzmi "naturalnie". Prawda?

Ash

W każdym razie można spróbować z tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (wersja, która być może będzie oferować więcej średnicy niż zwykła wersja)

Link do zwykłej wersji (coś na razie nie działa uploading.com):

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam, Ash

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to jest tak dużo "średnich" tonów, jak można sensownie dać w słuchawkach tego typu:

Ukryta Zawartość

Tak, zaletą tego tricku jest wysoki stopień "dostosowywalności".

Ash

Ukryta Zawartość

Udostępniam wersję 1.0.3 dla trzech różnych ilości średnich tonów, wersja 1.0.2 (zwykła) nie ulega zmianie, gdyż jest to w miarę precyzyjne odwzorowanie brzmienia HD800 i poprawić można w nim tylko dokładność. Pozostałe wersje prezentują różne ilości średnicy.

Link:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam, Ash

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.