Skocz do zawartości
IGNORED

Co do ramienia carbonowego?

Jenkins

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukaj Goldring Electro II lz lub II + starszy model, można jednak dostać, wspaniała wkładka. Zakładałem na to ramie i jest OK. To taki początek MC ale już HIEND porównywana do Koetsu, Kiseki dużo droższych, samo porównanie daje dużo do myślenia. Nie jest tak dobra, ale powiedzmy można uznać że to 70% a cena mała. Jedna z nich wysokopoziomowa da rade na phono MM. Która muszę sprawdzić nie mam specyfikacji w domu.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Jenkins, 21 Lut 2009, 03:25

Cześć, do ramienia o masie 8++ g powinieneś zastosować jakąś "miękką" wkładkę o podatności 12-20 x 10-6cm/Dyne. (czyli raczej nie DENONA) za kwotę ok 1,5kzł z dostępnych wkładek znajdziesz Benza Micro Gold, sporo Ortofonów, Goldringa Eroicę. Wszystko to niskopoziomowe MC. Ja gram na BM i chwalę to sobie (nie dają zabijającego basu ale reszta jest OK) Jeśli nie masz możliwości posłuchania to bezpiecznym zakupem jest Ortofon, oni nie robią złych wkładek (nie spotkałem)

PS Goldring Electro jest bez wątpienia dobrą wkładką tyle tylko, że brak o niej bliższych informacji, dostępność wątpliwa a zakup dwudziestokilkuletniego NOS-a bez gwarancji jako pierwsze MC to spore ryzyko zrażenia się na zawsze.

Ja mam tą wkładkę jest absolutnie nowa, odrestaurowana u Goldringa. Słuchałem na tym ramieniu i jest super.Eroica też powinna być dobra, to wspaniała wkładka za tą cenę. Nie polecałem jej bo nie chce gdybac, nie zakladałem na to ramię. Na pewno warto spróbować, będzie dobrze najwyżej ją dociążysz rezonas spadnie do 9 i będzie ok. Można pokombinować, dobra propozycja.Electro ma lepszy szlif, i masę wiekszą dlatego łatwiej dopasować. Ale to teoretycznie. Eroica bezpieczny mariaż.

• 7 miesięcy później...

witam!

przez pewien czas słuchałem wysokopoziomowego dynavectora dv20 - nie pamiętam typu, ale z literką b

wielkim znawcą wkładek nie jestem ,ale grało pięknie w stosunku to tego co było wcześniej (grado,goldring,ortofon)montowane na tym ramieniu to -przepaść- reperuar rockowy to chyba zywioł tej wkładki, do dziś smieję się ze swojej miny(musiała nie licho wygladać) gdy usłyszałem tą wkładke po raz pierwszy :)

teraz bawię się niskopoziomowym vdh empire i słyszę ze na niektórym repertuarze ta kombinacja "wyciska" soki z analogu - oczzywiscie w mojej skromnej opinii ;)

ale mam pytanie do znawców:

instrukcja to czysta "krzaczkowa" japońszczyzna, w pewnym momencie przedzielona cyframi

1.6-2.0 g rozumiem ze tutaj producent wskazuje nacisk czyli przy jakim obciazeniu wkładka powinna "pracować"

przez pewien czas miałem ustawione 1.76g grało nieżle jednak wiadomo ,ze człowiek długo nie usiedzi jak może pokombinować i ostatnie regulacje doprowadziły mnie do zwiekszenia siły nacisku do 1,88

nie pytajcie-róznica w dzwięku jest znaczna in plus ale, no własnie

zastanawiam się jak to bedzie się miało do żywotnosci igły?

(zaznaczę cała płytoteka jest prana)

i druga sprawa jak ma sie ten nacisk do zywotnosci winyla?

(ostatnio prawie zarzuciłem zakupy cd na rzecz analogu) więc troszke było by szkoda gdyby cześc płyt została "zaorana"

pozdr.

ostatnio zwiekszylem nacisk w ortofonie spu z 4 na 4.5g no i mam pytanie jak sie to ma do plyt? ;) ale no i sam sobie odpowiem jesli wkladka piezo ma 10g na "ramieniu" z master hita czy jak to sie tam nazywalo to faktycznie z polskich z lat 80 w stylu muza niewiele zostanie po 20 odtworzeniach, wiec na milosc boska jesli wkladka ma fabrycznie od 1.6 do 2g a ramie jest napewno do niej wlasciwe i nieco bardzoej zaawansowane od kija od miotly to czemu mialyby sie niszczyc plyty? - plyty i tak sie szybciej zniszcza jesli sa oszczedne z prlowskich materialow a dobre tloczenia wytrzymuja i 50 lat bez wieksych uszczerbkow.

byle czyscic raz na te kilka plyt igle i obserwowac czy nie ciagnie za soba kurzu, czyscic czasem plyty i nie robic tego w przypadku kiepskiego odsysania, i miec ustawiona prawidlowo geometrie ramienia

Ale mozna tez od strony teoretyczno-inzyniersko-audiofilsko-onanizatorskiej: trzymac np plyte w gablocie i odtwarzac ja raz na rok w gramofonie chowanym przed zniszczeniem w wersalce jak to moj znajomy robi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.