Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy Top Hi-end

fadeover

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli chcesz mieć przedsmak tego co można zrobić na INA103 to zobacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Można to iterować dalej do dowolnej postaci z wejściem symetrycznym XLR dla MC itd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja też muszę spływać, w razie czego pisz na priva. Na koniec jeszcze lampki zasilane z baterii

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To wcale nie jest żart. Pozdrowienia.

Ukryta Zawartość

Gość Nowy2 nzlgwny

(Konto usunięte)

Sporo ciekawych schematów, czasem z PCB, preampów, wzmaków, DACów, lampowych, tranzystorowych, na IC, bez kondensatorów w torze sygnałowym i bez sprzężenia zwrotnego.

http://www.diyaudio.de/index.html

Garść schematów

prepre JL Hiragi i wariant zmodyfikowany - tylko MC

Ukryta Zawartość

prawie Naim - tylko MC

Ukryta Zawartość

Rane PS 1 High-Fidelity Phono Stage tylko MM; jest schemat i specyfikacja

Ukryta Zawartość

Chrisa Brady'ego Loesch Preamp Variation lampy + FET, tylko MM; jest wszystko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przypomniałem sobie jeszcze o jednej bardzo dobrej stronce dla DIYerów-analogowców:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pozdrowienia.

Ukryta Zawartość

Wprawdzie nie jest to top Hi End, ale popularny Phono box Pro-jecta rozrysowany i poprawiony przez Dymitra Daniuka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Chcialbym odswiezyc temat. Kiedys buszujac po sieci znalazlem ciekawy schemat, ktory odpowiada opisowi na stronce:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Niestety nie pamietam, pod jakim adresem znalazlem schemat i zdjecie.

[obrazekLUKASZ-154884_1.jpg] [obrazekLUKASZ-154884_2.jpg]

post-555-100003924 1170258272_thumb.jpg

post-555-100003925 1170258271_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wartosci elementow na schemacie:

R1 (56k), R2...R9 (68k), R10,11 (4k7), R12,18 (1k8), R13,19 (150ohm), R14 (270ohm), R15 (150k), R17 (12k), R16,20 (22k)

C1 (4p7), C2,3,9,10,11,13 (4u7/16V tantal), C4,6 (3n3), C5,7 (10n), C8 (470n), C12,14 (1u/35V tantal)

T1...8 (BC550C), T9...16 (BC560C), IC1 (78L15), IC2 (79L15)

Witam wszystkich !

Jeżeli preamp do wkładek MC to TYLKO na j-fetach - połączonych równolegle, oczywiście wariant na "zwykłych" jak ze schematu powyżej też jest OK, tylko ta aktywna korekcja...Nie dobrze.... Do MM mogą być operacyjne, choć skoro ma to być układ Top Hi-End to raczej nie w stopniu wejściowym - kwestia szumowa. Żaden operacyjny nie osiągnie tak niskich szumów jak f-fety lub "zwykłe" tranzystory. Ciekawe układy są na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Człowiek wie, co robi.

Ukryta Zawartość

>Darkul

Cóż, trochę kultury...Dyskutować z Tobą nie będę, nie warto. Chcesz robić preampa na WO pomiarowym - proszę bardzo, ale klocek audio to nie przyrząd pomiarowy on ma grać a nie mieć wyśrubowane parametry :-) Po za tym, choć

połączysz INA symetrycznie z wkładką to jak uzyskasz wyjście symetryczne, skoro INA takiego nie ma ? Sztucznie ?

Bez sensu.... Bez komentarza :-)

Jeszcze raz powtarzam - z WO nie uzyskasz mniejszego poziomu szumów niż z np. z równoległych fetów lub bipolarnych. Jeżeli podasz mi jakich konkretny przykład ( schemat + wyniki pomiarów ) zmienię swojego guru :-)

I proszę o więcej spokoju, spokój wszystkim się przyda - nawet jeżeli nie zgadzamy się we wszystkim między sobą...

Jeszcze jeden ciekawy link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - bardzo ciekawy układ z transformatorami symetryzyjącymi na wyjściu, za to stopień wejściowy to fet + kaskoda - w dodatku symetryczna i dogłębnie pomierzona. Jest nawet opis parowania fet-ów !

Ukryta Zawartość

Wlasnie...chodzi o brzmienie!Uwazasz ze scalaki niegraja!?A to ciekawe.....

Szumy beda zawsze bo jest to zjawisko naturalne niedoprzeskoczenia...sama natura je wytwarza!!!I niewiadomo o nich wszystkiego....

Mozemy zrobic preampy...ja swoj i ty swoj...do MC i damy chlopakom do testow... w 2 opcjach kazdy....

Albo staramy sie zblizac do neutralnego dzwieku albo robimy na sluch...i tutaj faktycznie szumy sa drugoplanowe....

W oscyloskopach sa stopnie wejsciowe[pionowe fety] ale tam o co innego chodzi.....

>Stozek

Przepraszam!mozna sie spierac ale tu troche przesadzilem!!!

Witam !

> darkul

OK, nie gniewam się ! Ja też kiedyś byłem impulsywny, kiedy słyszałem, że "robię źle"...

Całkowcicie się z Tobą zgadzam w temacie szumów - można tak dywagować godzinami sypiąc wzorami i tytułami

opasłych tomiszczów. Ale nie oto w tym wszystkim chodzi..

Właśnie skończyłem dłubać najprostrzy ( w/g mnie :-) ) preamp RIAA. Oczywiście jest on na WO ( :-) ) 797 i 2134 - tylko proszę, nie krytykuj .... Jest maksymalnie uproszczony w tej konkretnej aplikacji ( filtry oczywiście pasywne,

pięć stałych czasowych - 20Hz, 50Hz, 500 Hz, 2120 Hz i 50 kHz; układ DC servo na wyjściu i całkowicie symetryczna

topologia od wejścia do wyjścia. Niestety, nie na akumulatorach - obudowę zaprojektowałem do kostek 9V, ale za krótko wytrzymują ( 3.5 h) dlatego na razie zmajstrowałem zasilacz wtyczkowy - z aktywnymi filtrami na wyjściu - szumów nie mam ( przynajmniej ja ich nie mam ). Powiem jedno - moje kolumny aktywne są za dobre bo czuję się podczas odłuchu jak w reżyserce - żadnego upiększania tylko naga prawda. Chętnie gotowe sztuki wypożyczę komuś z mniej analitycznym torem, powinno być idealnie !

Mam też " na blacie " pre z stopniami na fet-ach, na razie muszę poprawić pcb - problemy z masą. Wiesz o czym piszę, bo zdajesz sobię sprawę jak trudno nieraz jest zaprojektować optymalny przebieg masy, prawda ?

Niestety nieraz trzeba najpierw zrobić parę płytek aby wreszcie to "zagrało". Zreszta w samym układzie zrobię parę

poprawek i również chętnie udostępnię gotowy preama do osłuchów !

Na razie wychodzę z seci - jak się domyślasz praca czeka,

pozdrawiam !

Mam swoj sposob [wycwiczony]prowadzenia sciezek..w tym i masy... w stopniach liniowych tez jest wazzne jej prowadzenie....a w szczegolnosci w mostkach...

AD797 jest niezla koscia ale ja uzywam innych chociazby OPA1632..TPA tez jest do tego dobry...ale opa jest czysto symetryczny..Wysokonapieciowe phono robie tez na OPA552....

A lampki to 88ki i nuvistorki...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.