Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC do Squeezeboxa ?

mirhon

Rekomendowane odpowiedzi

A właściwie powinienem zapytać czy squeezebox jest na tyle dobrym transportem że warto do niego kupić coś lepszego niż beresford? Mnie cały czas chodzi po głowie Audionemesis DC-1.

Abstrahując od reszty toru (wzmak, kable, kolumny bądź słuchawki) czy squeezebox będzie wąskim gardłem dla takiego np. Audionemesisa?

Po różnych forach krąży opinia że do squeezeboxa warto kupic zewnętrznego DACa i chciałbym na ten cel przeznaczyć max 2,5 tys ale nie wiem czy gra jest warta świeczki.

Czy lepszy (od beresa) DAC bedzie faktycznie lepszy w duecie ze squeezboxem czy będzie to tylko raczej trochę inne brzmienie. (Miałem kiedyś okazję porównywac 2 DACi jeden za 1000 (iBasso) a drugi za 2000 (Stelmach) zł i oba podpięte wtedy do PC były jak dla mnie były bardzo zbliżone)

Jakie macie doświadczenia ze squeezeboxem jako transportem z różnymi DACami?

https://www.audiostereo.pl/topic/49487-jaki-dac-do-squeezeboxa/

acha,

kurcze nie mam pojęcia jak dac zgrywa/niezgrywa z tym źródłem, cdik to co innego;-)

2,5 koła na dac to już dość sporo

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

mirhon

Squeez jest bardzo dobry i zasluguje na jak najlepszy DAC, jak i okablowanie. Audionemesis UP DC1 to jakies nieporozumienie. No chyba, ze w polaczeniu z budzetowka, moze wtedy zagra. Natomiast przy sprzecie z wyzszej polki wychodza ogrooomne braki. Waskie gardlo to malo powiedziane.

Posiadasz sprzet budzetowy, cudow i tak nie uzyskasz. Co z tego, ze podlaczysz lepszy DAC, jak wzmak, kolumny etc. sa z poleczki mocno budzetowej.

Gość

(Konto usunięte)

mirhon, 25 Lut 2009, 23:23

>A właściwie powinienem zapytać czy squeezebox jest na tyle dobrym transportem że warto do niego

>kupić coś lepszego niż beresford?

Myślisz, że jest coś takiego jak hajendowy DAC ? Słusznie :) masz go w SB :)

Zapomnij o dodawaniu dodatkowego DACa czy kabelków, całe swoje pieniądze przeznacz na ulepszanie kolumn czy akustyki, tam na pewno jest co poprawiać.

XYZPawel, 26 Lut 2009, 09:06

>Myślisz, że jest coś takiego jak hajendowy DAC ? Słusznie :) masz go w SB :)

To skąd się bierze tyle (b.dużo na różnych forach) opini w necie że dołożenie DACa zewnętrznego do squeezeboxa stanowczo poprawia dźwięk (bez zmiany innych elementów)?

mirhon:

>To skąd się bierze tyle (b.dużo na różnych forach) opini w necie że dołożenie DACa zewnętrznego do

>squeezeboxa stanowczo poprawia dźwięk (bez zmiany innych elementów)?

Zapewne stąd, że "dołożenie DACa do SB stanowczo poprawia dźwięk (bez zmiany innych elementów)" ;)

XYZPawel jest nieprzejednanym wyznawcą tezy, że wszystko brzmi tak samo (a jeśli z faktów wynika co innego, to tym gorzej dla faktów). Sądzisz, że dyskusja z kimś takim ma jakikolwiek sens?

HYBRYD, 26 Lut 2009, 09:01

>Posiadasz sprzet budzetowy, cudow i tak nie uzyskasz. Co z tego, ze podlaczysz lepszy DAC, jak

>wzmak, kolumny etc. sa z poleczki mocno budzetowej.

A kto powiedział że będę tego używał do stereo ze squeezeboxem?

Napisałem przecież "Abstrahując od reszty toru (wzmak, kable, kolumny bądź słuchawki) " Avance (mam cały komplet Avanca 5.1) robi u mnie za zestaw do kd.

Kenwood i Yamaha sie kurzyły... zostały już sprzedane, iBasso też poszedł do ludzi :-) (BTW faktycznie muszę uzupełnić wpis "o mnie")

Nie pisałem ANI słowa na tema tego z czym to podłącze. To zupełnie inny temat dla mnie (i kasa jak i termin).

Pytanie dotyczy duetu "SqueezeBox + DAC" jako źródła i proszę wypowiadać się w tym temacie :-)

2,5kzł to ja bym wydał na Genesis Digital Lens z drugiej ręki i do tego najlepsza wersja Beresforda, na jaką starczy kasy - najlepiej przerabiana. Dlaczego? Dlatego, że budżetowym transportom, a już szczególnie tym a la PC, do porządnego transportu niestety daleko. AudioNemesis DC-1 zaczyna grać z jajem z transportów podobnie do niego kosztujących, i też trzeba dobrze trafić. Porównywałem niedawno bardzo przyzwoitego CDka do Accuphase DP800 jako transportu - to jest niemalże przepaść, i nie ma co pisać, że cyfra to cyfra. PCet bez gimanastykowania się to nawet nie jest jak ten CDek. Tymczasem nawet modzony Beresford zyska na dobrym strumieniu danych, co ma zapewnić retransmitter w postaci GDLa, a AudioNemesisa na odchudzającej diecie bitowej po prostu szkoda słuchać.

Przy dobrym dacu, roznica z GDLem jest niewielka. Pytanie, czy warto wydawac na GDLA + dodatkowa cyfrowke?. Lepiej zainwestowac raz, a pozadnie w dobry, rasowy DAC, a nie jakies tam zabaweczki w stylu Audonemesisa.

mirhon, 26 Lut 2009, 10:38

>@michelangelo

>

>Skąd te opinie w necie, że jak na budżetowy transport, squeezebox wymiata duużo droższe dedykowane

>transporty? A ponoć jeszcze po modzie cyfrowym jest rewelka...

Bo to jest prawda :) Wystarczy samemu sprobowac. Duzo mniejszym kosztem, mozna miec zrodlo na bardzo wysokim poziomie.

Proponuje skorzystac ze sprawdzonych zestawien SB + DAC. Calkiem mozliwe, ze nie ze wszystkim gra dobrze.

Ostatnio przekonalem sie osobiscie, ze nie bez znaczenia jest fakt, skad SB pobiera pliki. Wczesniej korzystalem z laptopa i dysku zewnetrznego. Po przejsciu na QNAPa zauwazylem wyrazna poprawe jakosci dzwieku ! Wlasciwie, to nie spodziewalem sie zadnych zmian, powaznie zglupialem, gdy uslyszalem, ze gra odrobine inaczej, lepiej !

Nie wiem czy byla to wina Windy, czy moze tego ze pliki lecialy do lapa jeszcze po usb, a dopiero pozniej po sieci do SB.

michelangelo:

>2,5kzł to ja bym wydał na Genesis Digital Lens z drugiej ręki i do tego najlepsza wersja

>Beresforda, na jaką starczy kasy - najlepiej przerabiana.

Z ciekawości: używasz GDL? Ewentualnie, czy używałeś, testowałeś, masz jakieś miarodajne doświadczenie z tym ustrojstwem?

HYBRYD, 26 Lut 2009, 10:49

>Ostatnio przekonalem sie osobiscie, ze nie bez znaczenia jest fakt, skad SB pobiera pliki. Wczesniej

>korzystalem z laptopa i dysku zewnetrznego. Po przejsciu na QNAPa zauwazylem wyrazna poprawe jakosci

>dzwieku ! Wlasciwie, to nie spodziewalem sie zadnych zmian, powaznie zglupialem, gdy uslyszalem, ze

>gra odrobine inaczej, lepiej !

>Nie wiem czy byla to wina Windy, czy moze tego ze pliki lecialy do lapa jeszcze po usb, a dopiero

>pozniej po sieci do SB.

Powiem tak, wierzę że słyszysz różnice, ale nie wierzę że to pochodzi od sieci i źródła plików.

Podjerzewam jakieś zmiany w konfiguracji squeezecenter

Po sieci leci 0 i 1 (bitperfect - zakładając że nie ma problemu z łącznością) a squeezebox ma jeszcze bufor pamięci... reasumując IMO squeezebox dostaje dokładnie ten sam plik który masz zapisany na dysku - dla mnie wpływ np. kabli ethernetowych na dźwięk (w przypadku squeezeboxa) to już lekka przesada :-)

@Teo, testowałem Theta Va DSP z GDLem i bez. Z GDLem zapamiętałem go jako rasowego DACa, bez niego jako wytwórnię muzycznych drzazg i wiórów. Podmiany kabli cyfrowych nie pomagały wiele, a transport był mi dobrze znany i raczej porządny. Opinie o Squeezeboxie zapewne pochodzą z forów, gdzie tenże jest szczytem audiofilstwa, a średnią wyznaczają E-MU, Creative i Audiotrak. Takie moje skromne zdanie. Poza tym - słuchać, porównywać, a nie czytać fora. Dobrze przygotowany CDek zje dowolne źródło cyfrowe oparte o komputer, który po masie wnosi kupę syfu ze swojego zasilania impulsowego. Rozwiązaniem jest Toslink, a ten często gęsto bywa potraktowany po macoszemu w kwestii zasilania nadajnika i odbiornika w DACu. Potem powstają mity jak to koaksjal jest lepszy. :) Nie rozwijajmy tego długiego, wielowątkowego tematu, bo szkoda miejsca tutaj.

@mirhon, posłuchasz kogo będziesz chciał. Radzę na dzień dobry pożyczyć DACa, posłuchać go z maksymalnie odjechanego transportu, potem wpiąć do wyjścia cyfrowego PS3, squeezeboxa, PCta po PCLinku, PCta po E-MU 1010 i wyciągnąć wnioski samemu. Co dla jednego jest super, dla innego to może być najwyżej poziom średni.

michelangelo, 26 Lut 2009, 11:22

Po tym co opisales wyzej na temat SB, toslinka etc, rzeczywiscie nie ma co dyskutowac :)

szkoda czasu. Dodam tylko, ze mam zupelnie inne doswiadczenia (podkreslam doswiadczenia). Koniec, kropka.

Pozdrawiam.

michelangelo:

>@Teo, testowałem Theta Va DSP z GDLem i bez. Z GDLem zapamiętałem go jako rasowego DACa, bez niego

>jako wytwórnię muzycznych drzazg i wiórów. Podmiany kabli cyfrowych nie pomagały wiele, a transport

>był mi dobrze znany i raczej porządny.

Ciekawe spostrzeżenie. U mnie GDL nie wpłynął w żaden sposób ani na Thetę (też Va), ani w ogóle na nic. Podłączałem go na różne sposoby: między transport a korektor akustyki, między korektor a DAC, w pętli wyjście-wejście DAC; efekt za każdym razem był taki sam, czyli zerowy.

Gość

(Konto usunięte)

mirhon, 26 Lut 2009, 09:51

>XYZPawel, 26 Lut 2009, 09:06

>>Myślisz, że jest coś takiego jak hajendowy DAC ? Słusznie :) masz go w SB :)

>To skąd się bierze tyle (b.dużo na różnych forach) opini w necie że dołożenie DACa zewnętrznego do

>squeezeboxa stanowczo poprawia dźwięk (bez zmiany innych elementów)?

Różnica poziomou dźwięku na wyjściu może sprawić, że komuś się wydaje, że nastąpiła jakaś dramatyczna zmiana jakości. Sprawdź parametry różnych DACów, różnice są nieistotne dla ludzkich uszu: one brzmią IDENTYCZNIE, nikt nigdy w teście ABX nie odróżnił jednego DACa od drugiego.

Gość

(Konto usunięte)

Teo, 26 Lut 2009, 10:05

>XYZPawel jest nieprzejednanym wyznawcą tezy, że wszystko brzmi tak samo

nieprawda

>(a jeśli z faktów wynika co

>innego, to tym gorzej dla faktów).

o jakich faktach piszesz ?!? Pokaż je.

>Sądzisz, że dyskusja z kimś takim ma jakikolwiek sens?

Myślisz, że dyskusja z tobą ma jakiś sens, jeśli nie potrafisz czytać ?

Niewykluczone, że mod Squeezeboxa mu pomoże, w końcu takie rzeczy pomagają także CDkom i DACom. Oczywiście, że dobremu transportowi GDL niepotrzebny. Tak, w większości na słuchawkach testowałem, ale kilka modeli DACów, w tym AudioNemesisa - wielokrotnie również na głośnikach. Nie widzę powodów pisać, że to zabawka, wolę go od Thety, a poza tym mirhon pytał o DACa do 2,5kzł. Można się zainteresować jeszcze LITE DAC, MHDT Havana, AckDack, jest tego trochę nie tylko na ebay'u.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.